Jazzklassieker du jour: Almost Blue

Nadat hem bij een uit de klauw gelopen poging heroïne te kopen letterlijk de tanden uit de mond waren geslagen, moest Chet Baker opnieuw leren trompet te spelen. Baker was eigenlijk door iedereen afgeschreven – zijn heroïneverslaving zat zijn muzikale carrière al jaren danig in de weg –  maar tot ieders verbazing lukte het de Amerikaanse trompettist zijn carrière nieuw leven in te blazen. Sommige mensen beweren dat hij nooit weer zijn oude niveau wist te behalen, maar dat hoor je zeker niet af aan deze fantastische cover van Elvis Costello’s Almost Blue. 

Helaas lukte het Baker niet afscheid te nemen van de dope. Op 13 mei 1988 werd hij dood gevonden op de Prins Hendrikkade in Amsterdam, nadat hij – vermoedelijk onder invloed – uit het raam van zijn hotel was gevallen. In zijn hotelkamer vond de politie een flinke hoeveelheid heroïne en cocaïne.

Almost blue
Almost doing things we used to do
There’s a girl here and she’s almost you
Almost
All the things that your eyes once promised
I see in hers too
Now your eyes are red from crying

Almost blue
Flirting with this disaster became me
It named me as the fool who only aimed to be
Almost blue
It’s almost touching it will almost do
There’s a part of me that’s always true… always

Not all good things come to an end now, it is only a chosen few
I have seen such an unhappy couple
Almost me
Almost you
Almost blue

Uitgelichte afbeelding: Chet Baker (rechts) samen met Stan Getz – By Geir – This file was derived from: Getz&BakerSandvika1983.jpg, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37456025