Jason Greenblatt houdt het voor gezien

Updated. De speciale onderhandelaar voor het Midden-Oosten van president Trump, Jason Greenblatt, gooit het bijltje er bij neer. Donderdag liet hij weten dat hij spoedig zijn post zal verlaten. Een datum is nog niet genoemd. Greenblatt laat een nog steeds niet gepubliceerd vredesplan, de ”Deal of the Century ” achter en een tweehoofdig ”vredesteam” bestaande uit hem en Trumps schoonzoon Jared Kushner, dat nu is gehalveerd.  

Trump reageerde door te bevestigen dat Greenblatt na bijna drie jaar voor het Witte huis te hebben gewerkt weer zal gaan werken in de private sector. ”Jason is een goede en loyale vriend en een fantastische advocaat. Zijn toewijding aan Israel en het streven naar vrede tussen Israel en de Palestijnen zal niet worden vergeten. Hij zal worden gemist. Dank je, Jason.”

Het blad Politico weet te melden dat na het vertrek van Greenblatt de taken van Kushners assistent Avi Berkowitz zullen worden uitgebreid. Berkowitz is 28 jaar en studeerde in 2016 af als jurist aan Harvard. Hij kreeg bekendheid doordat hij bij de presidentsverkiezingen de ”Trump Tower Live” show orchestreerde. De show werd door velen als ”fake news avant la lettre” gekwalificeerd. Naast Berkowirtz is ook een taak weggelegd voor Brian Hook, Trumps speciale vertegenwoordiger bij Iran.

Greenblatt heeft ongeveer tweeëneenhalf jaar gewerkt aan het vredesplan van hem en Kushner. Wat ervan te zien is geweest tot nu toe geeft blijk van een vrijwel onvoorstelbare vooringenomenheid in het voordeel van Israel. Greenblatt heeft ook in zijn uitingen ten volle blijk gegeven van zijn onwankelbare trouw aan Israel en de nederzettingen en zijn afkeer van alles wat Palestijns is. In Palestijnse kringen zal hij zeker niet gemist worden, al is het erg onzeker of  het na zijn vertrek beter zal worden.

Greenblatt kwam in het team van Trump omdat hij joods is, en omdat hij als advocaat onroerend goed zaken heeft afgehandeld voor Trump. Hij had geen ervaring in de politiek of kennis van het Midden-Oosten.  Gebrek aan kennis en inzicht lijkt overigens een vaker terugkerend trekje te zijn bij politieke beslissingen van deze Amerikaanse president.

Ook verschenen op Abu’s onvolprezen blog

Uitgelichte afbeelding: By U.S. Embassy Tel Aviv – President Trump’s Special Representative for International Negotiations Jason Greenblatt, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63713201