Japan: een patriarchaat waar abortus normale anticonceptie is

Het is goed voor je ontwikkeling om eens te lezen, horen of te ervaren hoe het in een ander land of andere cultuur toegaat. Ook valt je de bek dan soms open. In Japan is abortus een normaal anticonceptiemiddel en de pil heet heel erg gevaarlijk te zijn. In Japan gebruiken getrouwde paren al jarenlang nog steeds een condoom, gaat de man voor het zingen de kerk uit of doen ze aan periodieke onthouding. En ondanks dat komen er steeds minder kinderen, waar de regering zich dan weer zorgen om maakt.

Nu kan ik me wel voorstellen dat als je man een van de vele vreemdgangers is, je als vrouw blij moet zijn met dat condoom. Maar als het normaal is om abortus als anticonceptie te gebruiken, dan heb je het toch niet helemaal begrepen volgens mij. Het is wel een land met enorme tegenstellingen. Aan de ene kant komt er het nieuwste van het nieuwste vandaan en aan de andere kant leven ze er nog in de jaren vijftig van hier. Vader heeft het voor zeggen, niks gelijkheid binnen een huwelijk.

Nu snap ik ook meer waar het ‘parasiteren’ vandaan komt, waar ik eerder over schreef. Misschien was ik daar wat te hard in mijn oordeel en is het parasiteren gewoon een gevolg van een patriarchale samenleving. Als je als vrouw geen enkele kans krijgt en de enige manier om voor je zelf te zorgen is zorgen dat je of door je ouders wordt onderhouden of door een rijke man, tja, dan is het geen wonder dat dat dan normaal is.

Maar ze zullen daar toch ook moeten gaan veranderen, want ook in Japan is er werkeloosheid (ook al leek die in oktober iets gedaald, maar de productie ook), ook mannen krijgen daar niet meer zomaar een goede baan. Wat ook nog tot veel zelfmoorden leidt! Tijd voor de dames en heren om zich verder te ontwikkelen tot gelijkwaardige partners, in alle opzichten.

3 gedachten over “Japan: een patriarchaat waar abortus normale anticonceptie is”

Reacties zijn gesloten.