Itamar en de ´vergristelijking´ van het Nederlandse Israël beleid

Dit stuk verscheen eerder op de website van Abu Pessoptimist.

Op de Westoever worden in de militante nederzetting Itamar vijf leden van een familie vermoord, Israël reageert daarop door te zeggen dat het 500 nieuwe huizen gaat bouwen in nederzettingenblokken op de Westoever. En het Tweede Kamerlid Joel Voordewind, komt met een motie. Wat voor een motie? Een motie waarin de regering gevraagd wordt de Israëlische regering er nog eens op te wijzen dat het nederzettingenbeleid illegaal is en ten koste gaat van de Palestijnse bevolking op wier grond de nederzettingen zijn gebouwd, een gewelddadig systeem van bezetting in stand houdt dat mogelijk geweld uitlokt, en bovendien ook nog eens de kans ongedaan maakt dat er nog ooit een op een vredesregeling met de Palestijnen uit de bus komt??

Nou nee, daar kwam het Kamerlid Voordewind dus helemaal niet mee. Het Kamerlid Voordewind is namelijk van de ChristenUnie en die zit op de lijn dat Gods Uitverkoren Volk best alle internationale regels mag overtreden. Het mag van de CU en aanverwante ´gristenen´ zijn nederzettingen namelijk bouwen waar het wil in het door de Heere God aan hen Beloofde Land. Het Kamerlid Voordewind kwam daarom – in samenwerking met de SGP – met een motie waarin werd gesteld dat door toedoen van de Palestijnse Autoriteit in de Palestijnse gebieden een ´klimaat wordt gevoed waarin terroristische daden worden aangemoedigd in plaats van tegengegaan´. Dat zou gebeuren in het onderwijs, maar ook op straat, door straten en pleinen te vernoemen naar zelfmoordterroristen, zo meldt het dagblad Trouw vrijdag.

Voordewind ging met deze motie dus niet alleen voorbij aan de volstrekt foute reactie van de Israëlische regering of aan de mogelijkheid dat het nederzettingenbeleid toch ook wel iets zou kunnen bijdragen aan een klimaat dat terroristische daden aanmoedigt. Hij en zijn SGP-collega Van der Staaij, gaven diezelfde Israëlische regering met deze motie vooral een bemoedigend schouderklopje om op de ingeslagen weg voort te gaan. Want die formuleringen over de manier waarop de Palestijnse Autoriteit een klimaat zou scheppen waarin terroristische daden worden aangemoedigd, waren vrijwel letterlijk opgetekend uit de mond van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Ook de oproep in de motie om de subsidiëring van de Palestijnse Autoriteit (zo´n 50 miljoen per jaar volgens Voordewind) stop te zetten als de ´verheerlijking van terrorisme niet stopt´, is natuurlijk koren op Netanyahu´s molen.

En wat doet de Tweede Kamer met zo´n motie? Lachen omdat de christelijke mannenbroeders met iets komen dat nu werkelijk helemaal en totaal voorbijgaat aan de werkelijke achtergronden van het treurige nieuws uit Itamar? Nee hoor, de Tweede Kamer nam die motie aan – behalve de mannenbroeder van de CU en de SGP, stemden ook het CDA, de VVD en natuurlijk de PVV voor.

Tja, zou het nou werkelijk op de weg te liggen van de Nederlandse Tweede Kamer om de Palestijnse Autoriteit te vertellen hoe ze straten en pleinen wel en niet mag noemen? Het is misschien niet echt elegant van de PA om een plein te noemen naar Dalal Mughrabi, die in 1978 een bus kaapte op de weg van Haifa naar Tel Aviv om gijzelaars te nemen die konden worden geruild tegen Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Maar is het feit dat er in Tel Aviv een groot Yitzhak Rabinplein bestaat, zoveel beter? Dalal Mughrabi was medeverantwoordelijk (met de Israëlische commando´s onder Ehud Barak die probeerden de bus te bevrijden) voor de dood van 37 mensen. De voormalige Israëlische premier was in 1948 de commandant van de Israëlische eenheid die zo´n 50.000 mensen uit de steden Lydda en Ramleh verdreef richting de grens met Jordanië, waarbij een onbekend aantal (maar in ieder geval enkele honderden onder wie ook vele kinderen) onderweg van dorst en uitputting stierf.

Vergezocht, deze vergelijking? Niet echt, lijkt me. Zowel Mughrabi als Rabin worden in eigen kring als vrijheidsstrijders vereerd. Waarmee ik maar wil zeggen: zo´n motie van de Nederlandse Tweede Kamer in een zaak als deze heeft, afgezien van de werkelijk onvoorstelbare partijdigheid die eruit spreekt, ook snel iets volkomen absurds.

En dit was nu al de tweede wonderlijke motie van deze aard in even zovele maanden. In februari nam de Tweede Kamer een ´Motie Van der Staaij´ aan waarin de regering werd gevraagd tegen te gaan dat de Palestijnen eenzijdig een staat uitroepen en waarbij werd gezegd dat de PA naar de onderhandelingstafel zou moeten terugkeren en Israël erkennen als Joodse democratische staat. Het eerste deel – tegen het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat – is nog tot daaraan toe. Nederland mag inderdaad een voorkeur hebben voor onderhandelen in plaats van het uitroepen van een staat.

Maar de zinsnede waarin de PA werd opgeroepen Israël te erkennen als Joodse democratische staat, was toch net weer een paar partijdige stappen te ver. Dat betreft namelijk een eis die door deze rechtse Israëlische regering op tafel is gelegd en waaraan geen Palestijnse onderhandelaar met enig fatsoen kan voldoen.Weliswaar werd de formulering tijdens het debat door minister Rosenthal als het ware ongedaan gemaakt, maar hij bleef wel in de motie staan, wat tot verwarring blijkt te blijven leiden, onder meer in de Israëlische pers.

Nog één of twee van dit soort moties en we staan werkelijk bekend als de risé van Europa. Nederland was altijd al een beetje een soort laatste wagon van de trein als het om Israël ging, de wagon die vroeger bij een goederentrein de functie van ´remmer´ had. Maar als dit zo doorgaat, zijn we straks ook nog het achterlijkste jongetje van de klas.

Begrafenis van de familie Fogel uit Itamar


Een Thai?

En nou eens wat anders. Stel dat, zoals in de Jerusalem Post werd gesuggereerd, de dader van de moord in Itamar een Thaise werknemer was, die handelde uit wraak omdat de vermoorde Udi Fogel hem nog 10.000 shekel achterstallig loon schuldig was? Wat zou iedereen dan in zijn hemd staan. Wat zou Netanyahu dan moeten met zijn plan voor 500 nieuwe woningen in bezet gebied? Hij kan ze toch moeilijk gaan bouwen in Thailand. En was die Thaise ´terrorist´ dan echt aangemoedigd doordat er in Ramallah pleinen naar mensen worden genoemd waar hij nog nooit van heeft gehoord? Hoefden de BBC en CNN dan alsnog geen excuses te maken, zoals Israël had geëist, omdat ze in hun berichtgeving niet genoeg nadruk legden op de gruwelijkheid van deze daad? Zou de Israëlische minister van Informatie, Edelstein, dan alsnog zijn beslissing ongedaan maken om de foto´s van de bloedige lijken in Itamar te laten publiceren om toch vooral het beestachtige karakter ervan te illustreren? Zou Netanyahu dan alsnog van president Abbas eisen dat hij de daad – ook in het Arabisch – veroordeelt? Zou de Ashkenazische opperrabbijn van Israël dan alsnog vinden dat het Palestijnse buurdorpje van Itamar, Awarta, van de aardbodem dient te verdwijnen om plaats te maken voor een nederzetting, zoals hij in zijn rede bij de begrafenis van de vijf dode familieleden uit Itamar oreerde?

We zullen dat waarschijnlijk nooit weten. Want weliswaar werd het dorp Awarta na drie dagen uitgaansverbod, arrestaties en terreur weer vrijgegeven door het Israëlische leger, en weliswaar waren er berichten dat Thaise werknemers waren opgepakt, maar Israël heeft het onderzoek intussen onder een zogenoemde ´gag order´ geplaatst, wat betekent dat niets ervan nog openbaar mag worden gemaakt. Dus stel dat de dader geen Palestijn was maar een Thai, dan verdwijnt die man vrij zeker geruisloos van het toneel. Alleen… als de stilte werkelijk lang voortduurt wordt die mogelijkheid van een Thaise dader natuurlijk wel de meest waarschijnlijke. Want als er een Palestijnse dader zou worden gepakt, dan zouden we echt wel te horen krijgen.

15 gedachten over “Itamar en de ´vergristelijking´ van het Nederlandse Israël beleid”

 1. Wat een kletskoek. De Jerusalem Post heeft helemaal niet gesuggereerd dat een Thai de dader zou zijn. Ze hebben alleen gemeld dat zo een verhaal bij de Palestijnen circuleert. Maar het is de bekende Palestijnse propgagandafantasie. Er was geen Thai in Itamar en er is dan ook geen een Thai gearresteerd.

  Wie heeft nou ook ooit gehoord van een Thai die een baby onthoofd, zogenaamd vanwege een schuld.
  Wel zijn er meer gevallen bekend van Palestijnse terroristen die welbewust kinderen in hun slaapkamer vermoorden.

 2. Likoed Nederland Schreef:

  Wat een kletskoek. De Jerusalem Post heeft helemaal niet gesuggereerd dat een Thai de dader zou zijn. Ze hebben alleen gemeld dat zo een verhaal bij de Palestijnen circuleert. Maar het is de bekende Palestijnse propgagandafantasie. Er was geen Thai in Itamar en er is dan ook geen een Thai gearresteerd.
  Wie heeft nou ook ooit gehoord van een Thai die een baby onthoofd, zogenaamd vanwege een schuld.
  Wel zijn er meer gevallen bekend van Palestijnse terroristen die welbewust kinderen in hun slaapkamer vermoorden.

  Je kan aan je stukjes goed zien dat de zionisten van hun opa’s en oma’s hebben geleerd hoe je een volk zwart kan maken , je leugens stinken naar nazi propaganda methoden …

  Tja , de “israelische ” manier is natuurlijk véééééééééL beter , mannen , vrouwen en kinderen vermoorden voor de orgaanhandel , verdien je er ook nog wat aan ….

  Misschien was dit wel een afrekening in de organenhandel .. Maar natuurlijk is de Palestijnen de schuld geven dan een ideale afleider …

 3. @1
  Vroeger zou ook een kennelijk totaal schaamteloos persoon als u toch een beetje uitkijken haar racisme zo te etaleren.
  Dat de rem hierop weg is is inderdaad een product van Wilders.
  Ik concludeer – want een antwoord op mijn herhaalde vraag komt er niet -dat u dolblij bent met antisemieten als Wilders en zijn bende. Tenslotte bent u uit hetzelfde racistische hout gesneden. En dit antisemitisme bewijst de noodzaak van “Israel”.

 4. Die orgaanhandel is ook al een fantasie, een recycling van het Middeleeuwse bloedsprookje over de Joden.
  De wereld gaat niet echt vooruit.

  En dan in dit artikel dat het voor de Palestijnen onmogelijk is om Israel te erkennen als Joodse staat. Terwijl ze zelf al een grondwet hebben aangenomen dat Palestina een Islamitische staat is met de sharia als grondslag.

 5. @v.d. Kluft

  Israel is zo ‘racistisch’ dat de Arabieren van ‘bezet’ Oost-Jeruzalem vorig jaar in een opiniepeiling aangaven liever te willen dat hun wijken bij Israel blijven dan dat ze zouden overgaan in een ‘eigen’ Palestijnse staat. Zij weten beter dan wie ook dat Arabieren beter af zijn in de Joodse democratie dan in een islamitische dictatuur.

 6. @5
  Zuid-Afrika trok heel wat “gastarbeiders” uit omliggende landen, het zegt niets over de apartheid daar of in “Israel”.
  Maar het ging niet over “Israels” geïnstitutionaliseerd racisme. Het gaat over uw racisme. Al kunnen we veronderstellen dat dit bij uw terroristenpartij hoort (Folke Bernadotte, aanslagen in Caíro, Koning Davidhotel…) om van de terreur tegen de Palestijnen maar te zwijgen, omdat er geen bulletin komt van die club waarin afstand wordt genomen van iemand die zich Likoed Nederland noemt.

  En weer en nog niets over het antisemitisme van Wilders.

 7. Wat ik nog steeds niet begrijp is waarom militairen hun kinderen mee het slagveld opnemen. Het is diep treurig dat daardoor af en toe kinderslachtoffers vallen.

 8. En het verhaal over die organenhandel is zo weerzinwekkend dat ik gevoelsmatrig net zo zou reageren: oude wijn in nieuwe zakken.
  Maar ja, als de New York Times er een heel dossier over heeft…

 9. Likoed Nederland Schreef:

  Wie heeft nou ook ooit gehoord van een Thai die een baby onthoofd, zogenaamd vanwege een schuld.

  Wat is dat nou voor een raar argument. Er worden dagelijks om heel veel wonderlijke redenen moorden gepleegt. Moeten we werkelijk op zoek naar een andere thai die een kind onthoofd heeft om het in dit geval bewijsbaar te maken?

 10. Likoed Nederland Schreef:

  En dan in dit artikel dat het voor de Palestijnen onmogelijk is om Israel te erkennen als Joodse staat. Terwijl ze zelf al een grondwet hebben aangenomen dat Palestina een Islamitische staat is met de sharia als grondslag.

  Je Zionistische entiteit heeft helemaal geen bestaansrecht aangezien die op door niet rechthebbende is “gegeven ” , Heling is geen legitiem bezit , ook niet als de dief het aan je kado gaf…
  Wat de rechtmatige eigenaar met zijn/ haar bezit wil doen is geen zaak van de Heler … Dus waar een Palestijnse staat kan kiezen zich op Sharia te baseren ( lijkt me stug met een fanatiek seculiere PLO en Fatah en een flinke Christenlijke minderheid ) heeft “israel ” noch als Zionistische noch als Joodse staat bestaansrecht …

 11. Als er inderdaad een “Gag order” is dan is dat een grof schandaal Dader kennis achterhouden in het belang van het onderzoek kan ik snappen. Alles wat verder gaat, is onaanvaardbare censuur.

 12. @Likoed NL Dat van die “gag-order” over de voortgang van het onderzoek naar de dader(s) van de moorden in Itamar, hadden wij ook al gemerkt. Zoiets wordt niet in het openbaar aangekondigd. Maar je kunt het merken: De discussie is al een paar dagen gesloten op de pagina van de Jerusalem Post en Haaretz was kennelijk met het nieuws te laat, om de order voor te zijn. Intussen is het bericht over de arrestatie van de Thais bevestigd en is de niet-bestaande Islamitische organisatie die de moord zgn. “claimde”, ontmaskerd als een fake. Collectief straffen, collectieve wraakneming, is bij internationaal recht verboden aan een bezettende macht. Collectief straffen (nieuwe nederzttingen, etc.) nog VOORDAT is vastgesteld dat de bevolking van het bezette gebied ook maar iets te maken had met dit specifieke geval, is natuurlijk helemaal gelijk te stellen aan een oorlogsmisdaad.
  Juist ook vanwege de walgelijke Tweets van Wilders (“Islamitisch fascisme”) op de dag na de moord, blijven wij het verloop van de zaak oplettend volgen.

 13. @ Likoed_NL En nu we het er toch over hebben. Kunt u mij bevestigen, dat om religieuze redenen, de lijken onaangeroerd zijn gebleven tot aan het einde van de sabbat en dat, ook om religieuze redenen, er geen sectie is uitgevoerd door Justitie, teneinde meer te weten te komen over de moordwapens, en andere aanwijzingen die tot identificatie van de dader(s) zouden hebben kunnen leiden? Waarom is er in dit geval geen gebruik gemaakt van de rabbinale bevoegdheid, om dergelijke sabbat-voorschriften te schorsen?

 14. #14 Te huur: Een aparte bralruimte op Krapuul voor Likoed?
  Vaste hangplek mits het zich kosher weet te gedragen. Apartheid staat het immers toch al voor?

Reacties zijn gesloten.