Italiaanse regering pakt flexibilisering arbeid aan

Minister van Sociale Zaken Di Maio Attribution: dati.camera.it

De rechtse Italiaanse regering gaat maatregelen nemen om de toename van het aantal tijdelijke arbeidscontracten in te dammen. Een tijdelijk contract mag nog maximaal 4 keer verlengd worden. Ook zullen bazen na de eerste verlenging aan moeten tonen dat er geen alternatief is voor een tijdelijk contract. Daarnaast krijgen bedrijven die geprofiteerd hebben van overheidssubsidies en daarna naar het buitenland willen verhuizen, voortaan een forse boete opgelegd.

De maatregelen maken onderdeel uit van een pakket maatregelen waarmee de Italiaanse regering  – als enige Europese regering – probeert de flexibilisering van de arbeidsmarkt terug te draaien. Al meteen bij zijn aantreden verklaarde vice-premier Di Maio de “oorlog” aan de precarisering van de arbeid. Tot veler verbazing blijkt dat dus géén holle retoriek te zijn.

De grootste Italiaanse vakbond toonde zich blij verrast, terwijl de bazen – uiteraard – hebben laten weten niks in de maatregelen te zien. Het lijkt er sterk op dat M5S en de fascistische Liga, die samen de regering vormen, een deal hebben gesloten waarbij M5S haar achterban wat van dergelijke kluiven toe mag werpen, in ruil voor een haatcampagne van de Liga tegen (Noordafrikaanse) migranten.


Hoe dat ook zij: het is voor het eerst in lange tijd dat een Europese regering probeert een dam op te werpen tegen de uitbuiting van arbeid door het kapitaal, hoe bescheiden de dam ook is. Het treurige is natuurlijk dat deze maatregel genomen wordt door een coalitie van complotgekken/populisten (M5S) en onversneden fascisten (Liga). Ergens valt er hier een les te leren voor de Europese sociaal-democratie:


Bron: Corriere Della Sera