Israelische scherpschutters aan de grens bij Gaza schieten zes mensen dood

Ziekenhuis in Gaza

Updated Tenminste vijf Palestijnen in de Gaza-strook zijn vrijdag doodgeschoten op de eerste morgen van manifestaties in de Gaza strook die zes weken gaan duren. Eerder was al een 27-jarige boer Omar Sammour doodgeschoten toen hij bezig was op zijn land.

De vijf doden die tijdens de ”Mars van de Terugkeer” werden doodgeschoten door de 100 Israelische scherpschutters die Israel langs de grens heeft geposteerd en die een ”permission to kill” hebben,  waren Mohammed Najjar, 25, die in schot in zijn buik kreeg bij Jabalia in het noorden van de Strook, de 38-jarige Amin Mahmoud Muammarin en Mohammed Abu Omar die allebei werden doodgeschoten bij Rafah, in het zuiden, de 16-jarige Ahmed Oudeh,  de  33-jarige Jihad Freneh. en Mahmoud Saadi Rahmi.  Deze namen werden bekendgemaakt door het ministerie van Gezondheid in Gaza. De Rode Halve Maan, de pendant van het Rode Kruis, voegde eraan toe dat meer dan 550 mensen zijn gewond, hetzij door scherpe munitie, hetzij door traangas.

De demonstraties begonnen op de ”Dag van het Land”, de gebeurtenis op 30 maart 1976 toen zes Israelische Palestijnen werden doodgeschoten tijdens protesten tegen landonteigeningen. Zij zullen doorgaan tot 14 mei, de dag waarop Israel zijn onafhankelijkheid uitriep, 70 jaar geleden. Alle Palestijnse organisaties nemen eraan deel. De Palestijnen hebben zich verzameld en te ten n attractie opgesteld, op vijf verschillende plaatsen langs de grens. Zij houden 700 meter afstand van het grenshek, uit vrees dat Israel mensen zal neerschieten als zij binnen 300 meter van de grens komen, een strook die Israel al jaren aanhoudt als een ”no go zone”. Volgens Israel begaven zich echter al mensen in die strook.
Hamasleider Haniyeh sprak de demonstranten vrijdag toe.
(wordt vervolgd)

Abu Pessoptimist

Ook gepubliceerd op Abu’s blog.