Israel weigert Amerikaanse schrijfster toegang

Israel heeft donderdag de Amerikaans-Palestijnse schrijfster Susan Abulhawa de toegang geweigerd. Abulhawa kwam naar Israel om deel te nemen aan een literair festival op de Westoever. Ze werd tegengehouden op het Ben Gurion vliegveld bij Tel Aviv.  Een beroep tegen haar uitwijzing werd vrijdagmorgen verworpen en ze werd op een vliegtuig terug naar de VS gezet.
De Israelische grenswacht zei dat Abulhawa’s uitwijzing niets te maken had met haar houding ten opzichte van BDS (waar ze een voorstander van is), maar te maken had met het feit dat ze haar komst niet van te voren met de grenswacht had gecoördineerd. In 2015 was ze uitgewezen toen ze via Jordanië de Palestijnse gebieden wilde binnengaan, en nadat ze ruzie had gekregen met de grenswachten was haar toen meegedeeld dat ze er voortaan alleen in zou komen als ze haar bezoek van tevoren meldde. Deze uitleg lijkt op een voorwendsel om niet te hoeven zeggen dat de uitwijzing op andere gronden plaatsvond.

Abulhawa, geboren in Jordanië, is de dochter van vluchtelingen uit Jeruzalem in 1967. Haar vader is afkomstig uit de wijk at-Tur, haar moeder die in die tijd in Duitsland studeerde, kon niet terug. Abulhawa (geboren in 1970) werd beroemd met haar eerste boek ”Mornings in Jenin’. Ook is ze de oprichter van de NGO ”Playgrounds for Palestine” die speelplaatsen aanlegt in de bezette gebieden en vluchtelingenkampen in onder meer Libanon.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist