Israel veilt klaslokalen die de EU aan de Palestijnen had geschonken

Israel veilt volgende week twee prefab klaslokalen die de Europese Unie vorig jaar heeft geschonken aan 49 schoolkinderen (over verschillende klassen verspreid) in het dorpje Ibzig in het noorden van de Westoever. Israel demonteerde de prefab lokalen vorig jaar oktober en nam ze in beslag. In een advertentie in de krant Ma’ariv wordt nu aangekondigd, zo meldt de krant The Guardian, dat ze zullen worden geveild in een kantoor van de ‘Civil Administration”, het burgerbestuur, de bedriegelijke naam die Israel heeft uitgevonden voor het militaire bestuur van de Westoever.  Misschien dat zo’n prefab schooltje nog dienst kan doen in één of andere illegale nederzetting, nietwaar?

De reden voor de afbraak was natuurlijk dat Israel geen vergunning heeft gegeven voor de school. Toch kan het niet cynischer, want Israel houdt (zonder vergunning, dus tegen alle wetten) de Westoever bezet en houdt zich daar volstrekt niet aan zijn verplichting om zorg te dragen voor het welzijn van de plaatselijke bevolking. Israel is degene die hier  alle wetten overtreedt en plat gezegd ook laat zien ”schijt te hebben” aan de EU en de goede Europese bedoelingen.

Een leuk bijkomend dingetje is dat het CIDI, de vaderlandse Israel-lobby, nou net nu de WOB (Wet op de Openbaarheid van Bestuur) heeft ingezet om erachter te komen waaraan bijna een half miljoen als ”vertrouwelijk” aangemerkte bedragen zijn uitgegeven door de Nederlandse missie naar de Palestijnen in Ramallah. Zou best eens aan (zogenaamd illegale) prefab klaslokaaltjes kunnen zijn betaald. Of aan dito zonnepanelen en meer van dat soort verboden spul.
Wat denken jullie?

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist