Israël richt bloedbad aan onder protesterende Palestijnen

Israëlische militairen hebben een bloedbad aangericht onder protesterende Palestijnen. Soldaten schoten op demonstranten die de grens tussen de Gazastrook en de in 1948 getrokken grens van Israël naderden. Vijftien Palestijnen zijn omgekomen, veelal dus doodgeschoten door Israëlische schutters. Het aantal gewonde Palestijnen bedraagt intussen tussen de 1400 en 1500 mensen.

Me het bloedbad antwoordde de staat Israël op een indrukwekkende Palestijnse protestactie. Die vond plaats op de Dag van het Land, de datum waarop jaarlijks de dood van Palestijnen bij protest tegen het gewelddadig in beslag nemen van grondgebied door Israël in 1976 wordt herdacht. Vele duizenden Palestijnen gingen gisteren, 30 maart, op pad in wat de Grote Mars van de Terugkeer heette: terugkeer van Palestijnen naar het land waarvan ze in 1948 door Zionistische milities en het piepjonge Israëlische leger werden verjaagd. “We zijn hier niet om te vechten; we zijn hier om terug te gaan naar ons land”, zo luidden de in Arabisch, Hebreeuws en Engels aangebrachte leuzen. Een volslagen rechtmatig verlangen.

Veel gevochten werd er inderdaad niet. “Hamas had de Palestijnen verzocht de protesten vreedzaam te houden, maar na verloop van tijd trokken demonstranten zwaaiend met vlaggen naar naar de grens waar zij stenen en brandende autobanden richting grens en Israëlische veiligheidstroepen wierpen. Dat was het sein voor het Israëlische leger om te vuren, verklaarde een woordvoerder.” Natuurlijk, gooien met stenen en brandend materiaal in de richting van zwaarbewapende troepen die jou je vrijheid ontnemen nadat ze je voorouders hebben verdreven,verdient een dodelijke kogelrechten. Dat is de logica van elk bezettingsregime, van elke koloniale autoriteit.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr