Israel lobby bewerkt Europa om BDS campagne als ‘fundamenteel anti-semitisch’ te beschouwen

In zijn voortdurende strijd tegen de internationale Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)-campagne, dringt Israël er bij de Europese politieke partijen op aan om de beweging “fundamenteel antisemitisch” te verklaren.

De Israëlische minister van Jeruzalem Zaken, Ze’ev Elkin, aanwezig op een conferentie in Brussel sloeg zijn nieuwste slag, gesteund door de Israëlische regering, door een tekst aan te bieden die toekomstige EP-leden en politieke partijen zouden moeten ondertekenen vóór de Europese verkiezingen in mei volgend jaar.

De tekst, zo meldde de Guardian, dringt er bij Europese partijen op aan de International Holocaust Remembrance Alliance’s (IHRA) “werkdefinitie van antisemitisme” aan te nemen en politici of partijen die dit overtreden, van besturen uit te sluiten.

Een van de rode lijnen die niet overschreden mogen worden is, zeer omstreden, gebaseerd op een resolutie aangenomen door de Duitse CDU van Angela Merkel in 2016. Deze roept alle politieke partijen op om een ​​bindende resolutie aan te nemen die BDS-activiteiten afwijst als fundamenteel antisemitisch.

Rabbi Menachem Margolin, de oprichter van de Europese joodse Association, een overkoepelende groep van organisaties, die samen met de Europees-israëlische Public Affairs (EIPA) groep, de conferentie medeorganiseert, zei volgens The Guardian:

“Deze rode lijn, als deze wordt aangenomen, vertegenwoordigt niet onze lijn in het zand, maar onze lijn in beton en fungeert als een wake-up call voor politici dat de toekomst van Joods Europa op het spel staat “.

De conferentie in Brussel markeert een nieuwe escalatie in de oorlog van Israël tegen BDS. Nadat Israel de campagne in het verleden heeft genegeerd, zou Israël naar verluidt een oorlogskas van 72 miljoen dollar hebben gereserveerd om de wereldwijde BDS-campagne tegen te gaan, die geen teken van vermoeidheid heeft laten zien, nu Israël doorgaat met zijn bezetting van Palestina.

Draconische wetten, die door Israëls critici worden beschreven als een aanslag op de democratie en vrije meningsuiting, werden aangenomen door de Knesset om de uitbreiding van de BDS af te remmen. Vorig jaar werd een wet goedgekeurd om de aanhangers van de campagne de toegang tot het land te ontzeggen.

De stap is veroordeeld door de critici van Israël.

“Ik verwerp de niet-aflatende pogingen om deze beweging op één hoop te gooien met antisemitisme”

zei Margrete Auken, de vicevoorzitter van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met Palestina, die toegaf dat ze de BDS-campagne niet steunde, maar ze verzette zich tegen de poging om vreedzaam protest tegen Israël lam te leggen.

“Er is sprake van een duidelijke wens om BDS voorstanders het zwijgen op te leggen ter bescherming van het illegale beleid van annexatie en onteigening van de regering Netanyahu. Criminalisering en onderdrukking van een legitieme uiting van vrije meningsuiting kan niet worden geaccepteerd in onze samenleving,”

voegde Auken er aan toe.

(bron: Middle East Monitor)