Israel lijkt een nieuwe oorlog in Gaza te zijn begonnen

Updated. De Israelische luchtmacht heeft dinsdag in de vroege ochtend in Gaza-stad het huis gebombardeerd van Baha’ Abul Atta, een militaire leider van de Brigades van al-Quds, de strijdmacht van de Islamitische Jihad. Abul ‘Atta is daarbij gedood, evenals zijn vrouw. Tevens heeft Israel een aanval uitgevoerd in de Syrische hoofdstad Damascus op het huis van een andere leider van de Islamitische Jihad, Akram al-Ajouri. Volgens de Islamitische Jihad werd een van diens zoons daarbij gedood, meldt de Israelische krant Haaretz. De Syrische media meldden twee doden en zes gewonden.

Abul ‘Atta

Het is duidelijk dat Israel er op uit is een nieuwe oorlog met Gaza te ontketenen, of op zijn minst bereid is het risico daartoe te nemen. Mogelijk dat de onduidelijke politieke situatie in Israel, waar het al een paar maanden onmogelijk blijkt een kabinet te formeren, één van de achtergronden is. In ieder geval is Israel intussen getrakteerd op een regen van tenminste 150 raketten vanuit Gaza. Israelische media maken melding van gewonden onder Israelische burgers. Een speelgoedfabriek in de plaats Sderot vloog in brand na een inslag van een raket.

Enkele raketten bereikten Tel Aviv en zelfs verder dan dat. Scholen in Israel zijn dicht, en de schuilkelders in zuid- en midden-Israel zijn geopend. Gaza ligt intussen volop onder vuur van Israelische artillerie en vliegtuigen. Ook daar zijn de scholen dicht. Diverse woongebouwen zijn verwoest. De grensovergangen zijn gesloten en de ruimte voor vissers is ingeperkt tot zes mijl uit de kust. Voorlopige berichten maakten melding van  inmiddels vijf slachtoffers, nog drie behalve Abul ‘Atta (42) en diens vrouw Esma’ (39). Dat waren de 20-jarige Mohammed Hamouda, die door een drone van zijn motor werd geschoten in Gaza-stad, de 25-jarige Zaki Mohammed Ghannam, die gedood werd bij een bombardement op Beit Lahia waarbij drie anderen gewond raakten en een vijfde (26-jarige) van wie de naam nog niet bekend is die overleed aan verwondingen opgelopen bij een bombardement. Het totaal aantal gewonden is vooralsnog onbekend.

De ‘operation room’ van het verzet in Gaza (van Hamas en de Islamitische Jihad), gaf een verklaring uit dat Israel een ”zware prijs zal moeten betalen voor dit overschrijden van alle rode lijnen.” Beklemtoond werd dat het een voorlopige verklaring was. De Islamitische Jihad had eerder verklaard de moord op Abul ‘Atta en zijn vrouw op te vatten als een oorlogsverklaring.