Israel bombardeert Gaza maar de echte confrontatie moet nog beginnen

Israel heeft maandagavond en ook dinsdagmorgen nog luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza, maar de algemene verwachting is dat de echte harde klappen waarschijnlijk nog gaan vallen. Premier Netanyahu, die in de VS was waar hij het moment bijwoonde dat president Trump zijn handtekening zette onder een verklaring dat de VS de Israelische heerschappij over de Golan Hoogten erkennen, is teruggekeerd. Een spreekbeurt bij de Israel-lobby AIPAC liet hij lopen. Zijn vliegtuig landde rond 10.00 uur GMT en hij ging rechtstreeks naar het ministerie van Defensie.
Maandagavond bomdardeerde Israel alvast wat in het rond. AFP meldde dat enkele tientallen doelen werden geraakt. Daaronder was het kantoor van de leider van Hamas, Ismail Haniye, een positie van de Islamitische Jihad, en enkele tientallen civiele gebouwen zoals een verzekeringskantoor. Er waren geen meldingen van slachtoffers bekend.
Ergens midden op de avond meldde Hamas dat Egyptische onderhandelaars een staakt-het-vuren hadden bereikt. Maar dat bleek geen stand te houden. Israel bombardeerde daarna nog ongeveer 15 doelen. Het Israelische leger meldde dat vanuit Gaza nadien nog ongeveer 30 raketten en mortieren op Israelische plaatsen langs de grens werden afgevuurd, bovenop de 30 die al voor het staakt-het-vuren waren afgeschoten.

De Israelische aanvallen op Gaza waren een antwoord op het afschieten van een raket uit Gaza die een huis verwoestte in Mishmeret (20 kilometer ten noorden van Tel Aviv) en zeven mensen verwondde, van wie de meesten licht. Volgens Israel was de raket afgeschoten in Zuid-Gaza en had hij ongeveer 120 kilometer afgelegd. Netanyahu riep vanuit Washington dat een zware afstraffing nodig was en het Israelische leger meldde dat reserves zouden worden opgeroepen. Israel verklaarde eveneens dat alle scholen in het grensgebied met Gaza dinsdag dicht zouden zijn en opende op meerdere plaatsen de schuilkelders.

Een woordvoerder van Hamas die anoniem wilde blijven ontkende intussen tegenover het persbureau AFP dat Hamas de raket had afgevuurd. Hij noemde ”slecht weer” als een mogelijke oorzaak voor het afschieten van de raket. Het zou de tweede keer in korte tijd zijn dat vanuit Gaza per ongeluk raketten op Isrشel werden afgevuurd. Zo’n tien dagen geleden werden twee raketten op Tel Aviv afgevuurd die geen enkel doel troffen, maar Israel niettemin verleidde tot het bombarderen van 100 doelen in Gaza.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist