Is links misschien te beschaafd?

Misschien is links te beschaafd. Maar het idee dat je politiek alleen kunt zegevieren door boze mensen een zondebok aan te reiken, is wel heel treurig. Een verhaal zonder schurken is misschien tam, maar een verhaal met schurken is vaak dom. (Pieter Hilhorst: ‘Is links misschien te beschaafd?’ – Volkskrant)

Ja, de linkse politiek is veel te beschaafd, is mijn antwoord. Van mij zouden daar ook wel een paar ‘straatvechters’ voor mogen komen om in de Tweede Kamer eens even die rechtse, vieze bruine, kliek op schokkende wijze een grote bek te geven.
Die alles naar hun hand verdraaiende vieze bruine zooi die schijt hebben aan alle feiten en redelijkheid. Alles voor de macht en niks voor het land.
😥

51 gedachten over “Is links misschien te beschaafd?”

 1. Dus als hun schijt hebben aan alle feiten en redelijkheid, dan moet ik dat ook maar hebben?

  Ik blijf netjes. Al valt het niet altijd mee.

 2. Ik vrees, dat dit geen verschil in beschaving is. “Links” is volgens mij eenvoudigweg niet geslepen genoeg. Over “Rechts” (en ik bedoel “Rechts” dan breder dan enkel die éne partij) lijkt men beter in staat de soundbites van de actualiteit te kunnen leveren zonder er lang over te hoeven nadenken. De reacties van “Links” ten aanzien van de affaire Breivik toonden dat voor mijn gevoel goed aan. En moderne politiek draait helaas hoofdzakelijk op soundbites en niet op de nuance (waar “Links” dan weer wel goed in is)

 3. @3 nee, in mijn optiek gaat het om geslepener worden, niet slimmer per se. Subtiel verschil, maar toch…

 4. Salonsocialist. Schreef:

  Dus als hun schijt hebben aan alle feiten en redelijkheid, dan moet ik dat ook maar hebben?
  Ik blijf netjes. Al valt het niet altijd mee.

  Het typisch Sociaal Democratische antwoord , Je kan een Salonsocialist uit de PvdA halen , maar niet de PvdA uit een Salonsocialist ( vrij naar Mark Twain 😉 ) De insinuatie dat je als politiek “Straatvechter ” afscheid zou moeten nemen van “feiten en redelijkheid ” zullen we maar wijten aan het jaren doorbrengen bij een partij met de ruggegraat van een kwal in een emmer koningswater … De waarheid KAN met harde woorden gesproken worden , zonder je druk te maken wie je tegen de haren instrijkt … en als een Wilders-aanbidder keihard terecht wijzen niet “beschaaft ” is dan liever een Linkse Wilde …

 5. Maar ik kan iemand keihard terecht wijzen zonder asociaal te worden. Dat is ook een gave van een kwal.

 6. Nee, beschaving is juist NIET doen wat zij doen.
  Daar bedank ik voor.

  Ik blijft netjes mijn verhaal vertellen ( al decennia lang nu), scheld zo nu en dan eens wat en kraakte eens een pandje,
  Verder dan geweld-uit-verweer zal ik nooit gaan.

 7. Ik zie het zo. Stel je hebt een leerling. Die scheld jou uit voor alles nog wat.
  Wat doe je? Scheld je terug of leer je hem omgangsvormen?

  Natuurlijk sloeg ik hem ook liever voor zijn harses, maar dat is niet effectief.

 8. Als je hun eigen methodiek hanteert, zegt den rechtschmensch: “zie je wel!”. Als je je beschaafd gedraagt, krijg je ook altid weer dezelfde bagger over je heen. Aan de ene kant ben ik wel voor “fight fire with fire” (ben tenslotten ooit communist geweest) ; aan de andere kant heb ik ook zoiets van, je nooit verlagen tot hun niveau. Wat precies de beste strategie is, weet ik ook niet precies. Maar dat weet je nooit met rechtschmenschen; je bent hoegenaamt altijd het pispaaltje en daarom ook heb ik er zo’n hekel aan dat die vieze zooi weer om de hoek is komen kijken.

  MvG.

 9. Salonsocialist. Schreef:

  Ik zie het zo. Stel je hebt een leerling. Die scheld jou uit voor alles nog wat.
  Wat doe je? Scheld je terug of leer je hem omgangsvormen?
  Natuurlijk sloeg ik hem ook liever voor zijn harses, maar dat is niet effectief.

  Jij gaat er nog steeds vanuit dat je met een ‘normale “leerling te doen hebt , maar als je een sociopaatje behandel als een “normaal ” kind sta je op een zeker moment heftig bloedend , met een stuk glas opengereten ( spreek hier uit ervaring ) .
  LeRoiDanse Schreef:

  k blijft netjes mijn verhaal vertellen ( al decennia lang nu), scheld zo nu en dan eens wat en kraakte eens een pandje,
  Verder dan geweld-uit-verweer zal ik nooit gaan.

  Maar wees wel klaar Óm je te verweren …

 10. Al Bakrastani Schreef:

  Jij gaat er nog steeds vanuit dat je met een ‘normale “leerling te doen hebt , maar als je een sociopaatje behandel als een “normaal ” kind sta je op een zeker moment heftig bloedend , met een stuk glas opengereten ( spreek hier uit ervaring ) .

  En jij gaat er vanuit dat je met een psycho te maken hebt. De meeste PVV’ers, zijn bezoekers van het pukkelfestival.

  Maar zelfs een psycho moet je geslepen aanpakken. Ja, als hij je fysiek aanvalt, dan mag je natuurlijk gepast geweld zoals het knieschot gebruiken.

 11. Welzeker is links te beschaafd! Het gedraagd zich als een nazi, het spreekt als een nazi, wil nazi methodes introduceren, wat is dat dan? juist, een nazi! Als Wilders zijn onbeschofte muil weer eens opentrekt, geef hem voor zeven stuivers! Doe zulks bij alle PVVers!! Beledig ze tot op het bot, iedere dag weer! Gehuil van rechts over al dan niet gedane misdragingen van mevr. Peters. Gewoon de jankers er fijntjes op wijzen dat 75% van de PVV fractie een criminele achtergrond heeft! Daar dunnetjes tussen neus en lippen aan toevoegen dat in het na-oorlogse Nederland de enigste bewegings en partijleiders Mussert, Janmaat en Wilders zijn geweest welke voor de rechter hebben gestaan! Mussert en Janmaat terecht veroordeeld, Wilders onterecht vrijgesproken. Mochten VVDers en CDAers zich aangesproken voelen deze lieden erop wijzen dat samen met de NSB zij de enigste partijen zijn in het huidige Nederland welke een neo-nazi partij gedogen! Kijken wat er gebeurt. Mocht de kamervoorzitter bezwaar maken kunnen we altijd nog zeggen dat we geen hekel hebben aan de PVVers, VVDers en CDAers maar dat we een hekel hebben aan hun ideologie!

 12. Die brandbom bij Janmaat heeft aardig geholpen ja. Nog meer zetels en hij werd nog gekker.

 13. Links hoeft geen fysiek geweld te gebruiken! Wilders schreeuwt ook alleen maar dat hij bedreigd wordt. Niemand heeft ooit gezegd door wie, met wat hoe dan! Wilders zuigt die z.g. bedreigingen gewoon uit zijn duim! Komt CDA en VVD goed uit. Kunnen ze de Nederlanders zwaar aan de ketting leggen!

 14. @9 John:

  [Aan de ene kant ben ik wel voor “fight fire with fire” (ben tenslotten ooit communist geweest) ]

  Aangezien ik graag wil leren, wat bedoel je hier mee?

 15. Ik mis die vorige man van de SP, Jan Marijnissen, wel eens. Die was wel beschaafd, maar ik genoot er wel van als hij debatteerde. En ook van Marcel van Dam van de PvdA. Dat waren toch allebei linkse mensen? Ik vond die niet Te beschaafd. Nu zie ik alleen die man van D’66 (ben zijn naam ff kwijt, maar is wel beschaafd), die er een beetje uitspringt.

 16. Vroeg of laat komt de massa erachter dat ze in de maling worden genomen.
  Met extremisten loopt het altijd fout af en ze bereiken helemaal niets.

  PVV aanhang gewoon overtuigen dat ze achter een heel slecht mens aanlopen.

 17. Salonsocialist. Schreef:

  Vroeg of laat komt de massa erachter dat ze in de maling worden genomen.
  Met extremisten loopt het altijd fout af en ze bereiken helemaal niets.
  PVV aanhang gewoon overtuigen dat ze achter een heel slecht mens aanlopen.

  De ervaring leert dat dat meestal laat is nadat er al miljoenen doden zijn gevallen .. Het ligt aan wie er gewonnen heeft of de geschiedenis beslist dat ze “niets bereikt hebben ” laten we hopen dat Wilders meer “faalt ” dan Hitler , Mussolini , Stalin , Franco of ” Ätatürk ” …

 18. De namen die je noemt zijn gelukkig allemaal dood.
  En het was een andere tijd.

  Maar ik vestig mijn hoop op het feit, dat door de nieuwsvoorziening, de mensen niet meer zo dom zijn om massaal achter zo een idioot aan te lopen.

  Het grootste deel van de PVV aanhang, en ik ken er een paar, is niet geïnformeerd.
  Heel triest en ik kan het me het niet voorstellen, maar het is zo.

  Lezen geen krant, of je moet de koppen van de Telegraaf en de sportpagina bedoelen.
  Kijken geen Knevel of Pauw.
  Als ze iets moeilijks zien, slaan ze het over.

  Maar ze hebben wel allemaal een klotegevoel. Ze hebben het om zich heen niet in de hand. En er is er eentje die ze begrijpen en die het wel even voor ze oplost.

  Als je ze het vraagt zeggen ze ook altijd; “Maar ik ben het niet overal mee eens hoor!”
  Waar dan wel mee? Eehhh, uhhh, nou dat het opgelost wordt.

 19. Salonsocialist. Schreef:

  De namen die je noemt zijn gelukkig allemaal dood.
  En het was een andere tijd.

  Tja , maar omdat er niets meer over die tijd onderwezen word kan het zo weer gebeuren … Het gebeurde onlangs nog in voormalig Joegoslavië , “israel ” bombardeert Gaza zonder dat het nieuws is , verschillende landen moorden er vrolijk op los onder hun minderheden, en in de USA wil de meest populaire Republikeinse kandidaat Moslims van hun rechten ontdoen .. Denk je nu echt dat er word ingegrepen als Wilders hier los gaat tegen de Moslims ?? “interne aangelegenheid ” tenzij de treinen naar de vernietigingskampen de dienstregeling van de treinen naar Duitsland in gevaar brengt …

 20. Dat is natuurlijk het doemscenario. Dat heb ik ook een tijdje aangehangen. Maar mijn verwachting is dat ze Geert straks zat zijn. Dat Moslimpraatje kent iedereen wel nu. Ik geloof niet dat je de mensen daar nog meer mee op kan hitsen. Het is nu Europa en ik heb het gevoel dat in ieder geval mijn kennissen het een beetje zat beginnen te worden. Zij hebben het financieel moeilijk en hij zeikt weer over een hoofddoek.

  En dat dronkemansritje heeft de zaak zeker geen goed gedaan. Daar hebben de mensen een hekel aan.

  Ik geloof dat het sentiment begint te kantelen, maar ik kan er helemaal mis mee zitten hoor.

  Ik denk nu al na, wie mijn vijand na Geert moet gaan worden.

 21. @21: Salonsocialist

  [Ik denk nu al na, wie mijn vijand na Geert moet gaan worden.]

  Tistogniewaarzeg.

  Postzegels verzamelen, zou dat wat zijn?

 22. Is links misschien te beschaafd? Zou kunnen, maar `rechts’, om het zo te noemen is onbeschoft.
  Is `links’ dan beschoft’ ? Dacht van wel terwijl het zich steeds laat schofferen op schofthoogte. Als rechts onguur is, is ben ik als linksmensch dan guur? Best, kunnen ze nog guur weer verwachten.

 23. Salonsocialist. Schreef:

  Vroeg of laat komt de massa erachter dat ze in de maling worden genomen.
  Met extremisten loopt het altijd fout af en ze bereiken helemaal niets.
  PVV aanhang gewoon overtuigen dat ze achter een heel slecht mens aanlopen.

  Maar dan zoeken ze gewoon naar de volgende die ze glorieus zal leiden.
  Bolkestein, Rita, Geert. Volgende?

  Het is meerdere malen moeilijker maar veel doeltreffender om de mentaliteit te proberen te veranderen.
  Het is niet toevallig dat Rita riep toen dat de schoolboeken anders moesten, hoewel ze het gewoon meer naar rechts en achterlijkheid bedoelde.

 24. Ik ben het met Keira eens – je vecht je tegenstander met z’n eigen middelen.
  Zo nodig straatgevecht maar met het betere voorbeeld en inspiratie in eigen handen.

 25. Jaaaaa……….. links is net zo beschaafd als elke andere verrader.
  Links is zo beschaafd dat ze met liefde hun eigen moeder de prostitutie in werken ten bate van vreemde.
  Als dat beschaaftheid is dan zijn linkse mensen uiterst beschaafd.

 26. De arrogantie van het eigen morele gelijk spreekt uit veel van deze reacties. En dan dat gelul over vernietigingskampen. Als zoiets gebeurt dan zal het meer weg hebben van de moordpartijen in China onder de beschaafde Mao waarin iedereen die ‘rechtse’ ideeen had de dood in werd gejaagd. In Nederland liepen partijen als de SP met dit soort moordenaars weg.

 27. Klaas Schreef:

  De arrogantie van het eigen morele gelijk spreekt uit veel van deze reacties. En dan dat gelul over vernietigingskampen. Als zoiets gebeurt dan zal het meer weg hebben van de moordpartijen in China onder de beschaafde Mao waarin iedereen die ‘rechtse’ ideeen had de dood in werd gejaagd. In Nederland liepen partijen als de SP met dit soort moordenaars weg.

  Ja ?? natuurlijk is Mao meer relevant dan de rechtse moordenaars in Chili , Argentinië , Brazilië , El Salvador , Ecuador , en door het westen aan de macht geholpen en gehouden regimes als die in “Saudi Arabië , Bahrain , Pakistan , ect ect ) Terwijl Links ( voor zover ze die regimes al steunde ) heeft erkent dat hun steun fout was ontkent rechts het bloed dat aan hun handen kleeft .. Van Batista tot Breivik .. van Mubarak tot de Sauds , het was altijd “plaatselijke noodzakelijkheden ” of “eenzame gekken “

 28. @29Al. B: In aanvulling op je reaktie

  Z’n jaar of 15 geleden vond Bolkestein dat de communisten in NL hun excuses maar eens moesten gaan maken voior hun ‘ verleden’ .

  Wat een balk heeft die man in zijn ogen voor wat betreft het gore kapitalisme. Voor de jonkies onder ons hier, even wat gegoogled:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/476596/1997/11/22/GEACHTE-REDACTIE-Bolkestein-begint-debat-op-onvolwassen-manier.dhtml

  [Na Bolkesteins oproep tot excuses aan communisten zou ik graag communist willen zijn. Ik zou snel mijn excuses maken, en vervolgens van Bolkestein excuses eisen naar aanleiding van zijn rollen als: neo-kolonialist (als ex-directeur van Shell in Indonesië), zijnde medeverantwoordelijk voor honderdduizenden doden op Soekarno-aanhangers, Timorezen en Papoea’s; als kolonialist (als Nederlander is hij verantwoordelijk voor miljoenen doden in diverse kolonies); als slavenhaler (als Nederlander is hij verantwoordelijk voor het transporteren van honderdduizenden slaven naar Noord- en Zuid-Amerika); als Amerika-aanhanger (voor de genocide op tientallen indiaanse volken); en als kapitalist, voor de dood en marteling (op hun onmenselijke werkplek) van miljoenen mensen, wier enige misdaad was dat ze zwakker waren dan Bolkestein en zijn consorten.]

 29. Elk onderdrukkend regime is fout en moet bestreden worden. In deze discussie wordt net gedaan als of alleen rechts achter onderdrukkende regimes zou aanlopen. Maar ook ‘Links’ heeft in de laatste honderd jaar vaak achter de verkeerde, meest totalitaire regimes, aangehold: het communisme van Stalin en Mao, de Rode Khmer, de DDR. Vietnam, Noord Korea, Cambodja, Cuba. Soms lijkt het erop dat Links, wederom kritiekloos, achter totalitair geachtengoed blijft aanlopen, nu in de vorm van de islam..

 30. @ 32 klaas

  [Soms lijkt het erop dat Links, wederom kritiekloos, achter totalitair geachtengoed blijft aanlopen, nu in de vorm van de islam..]

  Rot toch op naar je demokratiese partij de pee fauw fauw man.

 31. Klaas Schreef:

  Elk onderdrukkend regime is fout en moet bestreden worden…….. Soms lijkt het erop dat Links, wederom kritiekloos, achter totalitair geachtengoed blijft aanlopen, nu in de vorm van de islam..

  Raar is o Geert gelovige dat het juist het westen is dat die zgn. “Islamitische “regimes aan de macht hielp en houd , dit ondanks nu inmiddels eeuwen van waarschuwingen van ( volgens jou vast niet bestaande ) liberale Moslims … De “totalitaire versi

 32. Vervolg
  De “totalitaire versie ” van de Islaam heeft pas voet aan de grond gekregen toen de Engelsen de Sauds aan de macht hielpen , omdat die “gematigde Moslims “die toen aan de macht waren in de Hijaz geen eeuwigdurend verdrag wilde tekenen voor vrije Engelse doorvaart van de Rode Zee …

 33. Dat het Westen een discutabele rol gespeeld heeft, alleen gericht op het beschermen van de eigen belangen, daar ben ik het mee eens. Veel landen hebben daar onder geleden of lijden daar nog steeds onder. Of de Engelsen de totalitaire Islam geschapen hebben, dat is te veel eer denk ik.
  Mijn opmerking hiervoor was niet gericht tegen de Islam (ik geloof wel degelijk in een liberale Islam en stem niet op de PVV), maar tegen de kritiekloosheid van het Westen als het gaat om het beoordelen van wat er in Islamitische landen op dit moment gebeurt. We hebben het over de Arabische Lente alsof in Arabische landen de democratie op uitbreken staat, terwijl het niet meer dan een opstand tegen een onderdrukkend regime betreft waarbij gevreest moet worden dat de totalitaire Islam als winnaar uit de strijd komt. Wederom met dank aan Westerse steun.

 34. Klaas Schreef:

  gevreest moet worden dat de totalitaire Islam als winnaar uit de strijd komt. Wederom met dank aan Westerse steun.

  En hier komt de oude theedrinker weer even.
  Toen Franco aan zijn einde kwam, zei men; Of we hier nou blij mee moeten zijn? Voor hetzelfde geld komen er nu communisten.
  Toen het regime in Portugal viel, werden we in Nederland direct bang gemaakt dat er misschien wel een communistisch regime kon komen.
  Toen de generaals vertrokken in Griekenland, werden we bang gemaakt dat er misschien wel communisten aan de macht konden komen.

  Ik wacht gewoon af. De mensen in de Islamitische landen willen vrijheid. Gewoon afwachten. Wie er ook komt, wij zullen er niet veel last van hebben. We hebben elkaar nodig.
  Bangmakerij is alleen maar om jou geld uit je zakken te kloppen.

  En ik kijk niet naar het verleden wat dit betreft. Ik kijk naar nu. En nu worden de mensen weer op een schofterige manier bang gemaakt. En waarom? Worden er oplossingen gezocht?
  Ja schijnoplossingen, om ons af te leiden waar het eigenlijk om gaat.
  Een goed leven voor iedereen.

 35. Klaas Schreef:

  Dat het Westen een discutabele rol gespeeld heeft, alleen gericht op het beschermen van de eigen belangen, daar ben ik het mee eens. Veel landen hebben daar onder geleden of lijden daar nog steeds onder. Of de Engelsen de totalitaire Islam geschapen hebben, dat is te veel eer denk ik.
  Mijn opmerking hiervoor was niet gericht tegen de Islam (ik geloof wel degelijk in een liberale Islam en stem niet op de PVV), maar tegen de kritiekloosheid van het Westen als het gaat om het beoordelen van wat er in Islamitische landen op dit moment gebeurt. We hebben het over de Arabische Lente alsof in Arabische landen de democratie op uitbreken staat, terwijl het niet meer dan een opstand tegen een onderdrukkend regime betreft waarbij gevreest moet worden dat de totalitaire Islam als winnaar uit de strijd komt. Wederom met dank aan Westerse steun.

  O , maar dat is heel simpel Klaas , In “saudi ” Arabië hebben de fundamentalisten laten zien heel goede partners voor het westen te zijn én prima klanten voor wapentuig , luxe artikelen ( en Russische prostituees ) In Egypte onderhandeld het “Moslim Broederschap ” al volop met het leger over machtsdeling , het zelfde leger wat Mubarak aan de macht hielp en hield , het zelfde broederschap wat trouwens Sadat oorspronkelijk steunde .. Ook het Libische “verzet” heeft veel fundies Want “liberale Moslims ” daar heeft het westen liever niet mee te doen , die maken zich namelijk drukker over of hun volk wel te eten heeft dan hoe en hoe vaak ze bidden …

  Trouwens “leuk ” in deze context , men was altijd in het Westen zo enthousiast over de “liberale , vrijdenkende ” Alawieten , de beste Turken die je kon vinden …. Nu dat de Alawiet Assad zijn Syrische volk afknijpt heeft men het er niet over dat hij zo’n “liberale Moslim” is …

 36. Het Westen speelt een rol, met als belangrijkste inzet: de olie moet blijven komen voor een redelijke prijs en er mag geen sterk anti- Westerse macht ontstaan die ons serieus kan bedreigen. Zo gek is dit overigens niet. Toch is het niet zo dat de ontwikkelingen alleen maar door het Westen gestuurd worden, ook interne krachten spelen een belangrijke rol, ook zij zouden zich verantwoordelijker voor het eigen volk kunnen gedragen in plaats van het volk telkens te richten tegen Amerika en Israel.
  Hoe we hier in Nederland mee om moeten gaan? Dat is een dilemma waar links en rechts mee worstelen. Rechts is bang dat we met de komst van moslims anti-Westerse sentimenten binnenlaten, links is juist bang dat we anti-Westerse sentimenten creeeren door de grenzen te sluiten. Dit verschil van opvatting maakt het verschill in toon tussen links en rechts.Het heeft niets te maken met beschaving.

 37. Als morgen in het welvarende `Westen’ de eurodollarcrisis uitbreekt en de schappen van de supermarkten niet meer aangevuld worden, de apotheken geen pillen meer uitdelen, er geen internet- en mobielverbinding meer is, verdwijnt sowieso elk restje beschaving. Paar dagen zonder eten, drank, shag, benzine, temesta en prozac en het laatste restje beschaafde mensen moet zichzelf verdedigen tegen ultiem barbarendom.

 38. Klaas Schreef:

  Het Westen speelt een rol, met als belangrijkste inzet: de olie moet blijven komen voor een redelijke prijs en er mag geen sterk anti- Westerse macht ontstaan die ons serieus kan bedreigen. Zo gek is dit overigens niet. Toch is het niet zo dat de ontwikkelingen alleen maar door het Westen gestuurd worden, ook interne krachten spelen een belangrijke rol, ook zij zouden zich verantwoordelijker voor het eigen volk kunnen gedragen in plaats van het volk telkens te richten tegen Amerika en Israel.
  Hoe we hier in Nederland mee om moeten gaan? Dat is een dilemma waar links en rechts mee worstelen. Rechts is bang dat we met de komst van moslims anti-Westerse sentimenten binnenlaten, links is juist bang dat we anti-Westerse sentimenten creeeren door de grenzen te sluiten. Dit verschil van opvatting maakt het verschill in toon tussen links en rechts.Het heeft niets te maken met beschaving.

  Ach ja , het “wees eens bezig met de eigen problemen en wees niet zo tegen ” israel ” argument . Er spelen factoren mee die vaak vergeten worden . het Arabische taalgebied is op een hoop punten een culturele eenheid , iedereen kijkt elkaars televisiestations , series , men heeft in meerderheid het zelfde geloof .. De Zionistische/Westerse bezetting van Palestina leeft net zo sterk als in de eerste wereldoorlog de bezetting van Vlaanderen in Nederland leefde , Natuurlijk gebruiken leiders dit voor afleiding van andere problemen , net zoals Wilders middels “Het Moslimprobleem “gebruikt word als afleiding door onze “powers that be ” , maar voor de Arabisch sprekenden ( waaronder de Lebanese en Egyptische Christenen ) is wat het westen “israel” noemt bezet eigen gebied ..

  Er is niets mis met het tegen het inhumane systeem en gedrag van de USA en “israel”te zijn , het domme van rechts is dat ze dezelfde fout maken die ze de SP / CPN / ander Links verwijten uit de jaren 60 en 70 namelijk landen aanbidden omdat die claimen het gewaarde politieke systeem te vertegenwoordigen .. het domme van Links is dat ze nog steeds niet over hun trauma van het foute oostblok heen zijn en alles waar dat voor stond denken te moeten afwijzen , er is NIETS mis met collectief eigendom van energie , transport , gezondheidszorg en het sociale vangnet !!

 39. Al Bakrastani Schreef:

  De Zionistische/Westerse bezetting van Palestina

  Het is maar met welke bril je er naar kijkt. De staat Israel hield in de 2e eeuw nC op te bestaan, vernietigd door de Romeinen die het omdoopten in Palastina. De Joden verspreidden zich over de regio (diaspora) Toch is er altijd een grote Joodse gemeenschap blijven wonen en bleven de verspeide Joden zich verbonden voelen met het land en droomden van terugkeer.. In de Christlelijke en Joodse visie is het land Israel onlosmakelijk verbonden met het volk Israel. Vooral in Amerika leeft dit sterk. Als dit niet erkend wordt blijft het een onoplosbaar probleem.
  Dezelfde gevoelens leven overigens bij meer volken zoals de Koerden en de Armenen. Hoe kijk je dan naar hun aanspraken?

 40. Klaas Schreef:

  Het is maar met welke bril je er naar kijkt. De staat Israel hield in de 2e eeuw nC op te bestaan, vernietigd door de Romeinen die het omdoopten in Palastina. De Joden verspreidden zich over de regio (diaspora) Toch is er altijd een grote Joodse gemeenschap blijven wonen en bleven de verspeide Joden zich verbonden voelen met het land en droomden van terugkeer.. In de Christlelijke en Joodse visie is het land Israel onlosmakelijk verbonden met het volk Israel. Vooral in Amerika leeft dit sterk. Als dit niet erkend wordt blijft het een onoplosbaar probleem.

  Nou Klaas, volgens mij ben je nu aan het raaskallen! Je kletst en zwetst als een geschifte gollem uit je nek! Volgens jouw ` bril’ (hihi) zou via 1800 jaar oude (!!) bestaans`rechten’ Israël de knoet mogen zwaaien in hun hele regio? Haha, dat komt neer alsof de Friezen recht hebben om zich van NL af te scheiden en zich bij de Scandinavië te voegen, en alsof de Germanen & en hun rasgenoten, de Batavieren het Nederduitsche Nederland terug mogen komen opeisen. Of dat de Bretonners als Keltische Vrijstaat mogen schieten op de Fransen als die er anders over denken. Dat de Schotten het recht hebben Scusraketten af te vuren op de Britten. Dit alles op grond van 18 eeuwen oude manifesten.
  Je laat je nu wel wel kennen als sneue Ziofiel.

 41. Het gaat er niet om hoe jij of ik er over denken. Het gaat erom dat 40 miljoen evangelische Christenen in Amerika en nog eens 100 miljoen protestanten in andere landen, naast natuurlijk 15 miljoen Joden in hun Bijbel lezen dat God zelf het land Israel aan het Joodse volk (eigenlijk Israelische volk) geschonken heeft als ‘Beloofd Land’. Als je dat niet ziet kun je de gevoeligheid van het probleem niet plaatsen.

 42. Klaas Schreef:

  , naast natuurlijk 15 miljoen Joden in hun Bijbel lezen dat God zelf het land Israel aan het Joodse volk (eigenlijk Israelische volk) geschonken heeft als ‘Beloofd Land’. Als je dat niet ziet kun je de gevoeligheid van het probleem niet plaatsen.

  Woehaha…… 😆 Volgens mij ben je een `linkse’ grappenmaker om de boel te stangen. Dat je een trol was, leek me al duidelijk. Ja, hoor God heeft ook aan mij een gratis landgoed geschonken, `k Moet het alleen nog weten te vinden.

 43. Klaas Schreef:

  De Joden verspreidden zich over de regio (diaspora) Toch is er altijd een grote Joodse gemeenschap blijven wonen en bleven de verspeide Joden zich verbonden voelen met het land en droomden van terugkeer.

  Klaas toch , inderdaad was er een flinke Joodse gemeenschap , ook onder die Ver-Schrikke-lijke Moslim bezetting , maar toen kwamen de kruisvaarders om het heilige land te “bevrijden “en die hebben toen de laatst overgebleven Joden vermoord .. Net als al de meerderheid van de daar toen wonende Christenen , “God zal wel uitzoeken wie er naar de hemel moet en wie naar de hel “was hun motto terwijl ze iedereen uitmoordde na de val van Jeruzalem ..

 44. Ik neem het direct van je aan, de interpretatie van het christelijk geloof van de kruisvaarders wijkt nogal af van tegenwoordig (ten minste, in mijn directe omgeving. Mijn punt is echter: er zijn relatief grote groepen christenen die er heilig van overtuigd zijn dat het volk Israel een onvervreemdbaar recht heeft op het land Israel. Als je je dat niet realiseert kun je het conflict niet duiden.
  Maar dit is wel erg off-topic allemaal, dus laten we er maar me stoppen.

 45. # Klaas Schreef:

  Mijn punt is echter: er zijn relatief grote groepen christenen die er heilig van overtuigd zijn dat het volk Israel een onvervreemdbaar recht heeft op het land Israel. Als je je dat niet realiseert kun je het conflict niet duiden.

  # Klaasfiguur. 50 Zie deze humor in; en zwijg over het `onvervreemdbaar recht op Israël’. Hou op met je ziofiele kùl! Voor de duidelijkheid: regel A en 1: ` met name off topic gelul (al dan niet in beschuldigende of opruiende vorm) over Joden, Israël, Zionisme, en antisemitisme, zijn wij beu en wordt in het geheel niet getolereerd. Maakt niet uit van welke pro- of antilobby je bent.’.
  Duidelijk????

  Dit respecteren of optiefen, we motten hier geen ziozemels!!

Reacties zijn gesloten.