Is de volkswoede gerechtigd?

Sinds een paar dagen staat Nederland op zijn achterste benen, een pedo die in een kinderverblijf werkte en daarbij slachtoffertjes heeft gemaakt. Hij had zo gezegd de kat op het spek en het is huiveringwekkend dat het is gebeurd,zeker voor de ouders en de slachtoffertje zelf. Maar dankzij de media die er dag en nacht op zitten richt de volkswoede zich op het monster van Riga en veel reaguurders vinden het belachelijk dat de flat van het monster wordt bewaakt. Juist, maar als ik even mag opmerken; er zijn veel bewoners in die flat die het ongeluk hadden om met die pedofiel in het gebouw te wonen en er niets mee te maken hebben. Dus waarom moeten die dan het slachtoffer worden van een bestorming, waar of klappen vallen omdat iemand per ongeluk in de lift of op het trappenhuis is, of er ontstaat zoveel schade dat de argeloze flatbewoner diep in zijn portemonnee kan tasten omdat de volkswoede bekoeld moest worden. Schijnbaar doet dat niet ter zake, omdat je eenmaal in de ogen van de opruiers pech hebt omdat je in dezelfde flat woont, ongeacht of er kinderen zijn.

Ik moest denken aan een goede vriend van mij die dichtbij heeft meegemaakt dat op de ”goede” katholieke kostschool misbruik werd gepleegd door paters, die hun handen niet van jongetjes konden afhouden. Hij is niet de enige want in katholieke kringen werd al jaren gepraat en gefluisterd over het misbruik, maar niemand die er wat aan deed. Het is des te schrijnender omdat als het misbruik aan het daglicht kwam er werd gezwegen en het slachtoffer moest zijn mond maar houden, want de familie voelde zich er wat ongemakkelijk bij. Het vaticaan heeft het maar makkelijk met deze pedo’s. Een paar worden uit hun ambt gezet, of verbannen naar Boerenkoolstronkenradeel , waar ze gewoon hun leven voortzetten. Zeker in Amerika zijn ze er zowat failliet aangegaan, omdat de slachtoffers na jaren lijden zich niet meer in een hoek lieten drukken. Maar richt zich dezelfde volkswoede op de pedo’s die een ambt hebben? Wordt hun pastorie niet verbouwd in naam van dezelfde volkswoede?

Een paar jaar geleden verscheen het ontluisterende Ryan report, waarin stond hoe katholieke nonnen en priesters hun macht misbruikten op kinderen die in weeshuizen terechtkwamen. Sexueel misbruik, mishandeling en vernedering kwamen op het lijstje voor. Zo erg dat degenen die de kostschool overleefden een trauma op liepen voor het leven. Sommigen vluchten in alcohol, anderen pleegden zelfmoord, maar het werd zoals goed katholiek gebruik onder het tapijt geveegd. Totdat het in het nieuws kwam en het niet meer onder het tapijt te vegen was. Rechtvaardigheid, vergeet het maar, want in de trouw stond het huiveringwekkende gevolg wat er onder de meisjes en ongehuwde moeders gebeurde onder de nonnen. Baby’s die als proefkonijn dienden voor fabrikanten, de vernedering en slavenwerk kwam ook op hetzelfde lijstje voor. Alleen, vreemd genoeg, waar de mannen in dit geheel enig recht op schadevergoeding hadden, konden de vrouwen er na fluiten. Zo werkt dus het oude katholieke systeem, maar kwam er een volkswoede die de ruiten ingooide van het bisdom, de boel in de fik wilde steken en hun woede wilden koelen, welnee!

Schijnbaar is de volkwoede erg kieskeurig, het richt zich niet naar de daders die in pak lopen of een respectabele baan hebben. De slachtoffers daarvan, zijn nu volwassen mensen, waar nog nauwelijks naar geluisterd wordt, net als destijds toen ze het misbruik moesten ondergaan en omdat de ouders het niet wilden weten. De kerk had gelijk, de pastoor stond op een voetstuk en als je als durfde te vertellen wat er was gebeurt, dan moest je zwijgen.

Een paar jaar geleden gaf de minister president van Australië een emotioneel excuus aan de kinderen die werden weggerukt bij hun ouders uit Engeland, en naar Australië werden verscheept als zijnde het nieuwe beloofde land. Kinderen die goedkope arbeiders waren en waren overgeleverd naar de grillen van het personeel van de weeshuizen aldaar. Nu hebben de slachtoffers daarvan, na jaren een excuus gehad van de overheid, wat financiele genoegdoening, maar de daders die het leven van die kinderen hebben vergald, kunnen niet meer vervolgd worden. De meesten zijn overleden of te oud, of vonden wat zij deden gerechtigd. Alleen zullen in Engeland daar gezinnen zijn die daar heel anders over dachten, immers hun kind was weggerukt uit het gezin omdat het niet in het plaatje pastte. Zeker er zullen ouders zijn die niet geschikt waren, maar het overgrote deel was arm, of hadden moeders die er alleen voor stonden en dat was ongepast. Hoeveel verdriet ze die ouders en kinderen aandeden, dat is nog steeds niet bevatten.

Er zijn vele voorbeelden te vinden, waar misbruik op grote schaal gelegitimeerd werden, maar zolang het met de autoriteiten waren, deed niemand er wat aan. En dat vind ik het vreemde ervan, heden ten dage zal ongetwijfeld hetzelfde patroon zich herhalen, we hebben kinderen in gevangenissen zitten met gedragsproblemen waar niemand zich om bekommerd. Ja, behalve dat het aan de ouders ligt, de maatschappij er voor opdraait en als er wat gebeurt dan zal het ongetwijfeld aan de kinderen zelf liggen. En hierbij schept men een prima patroon voor de herhaling van de herhaling. Wordt er uiteindelijk een medewerker gepakt die ’t e ver is gegaan’ bij deze laag, dan zal dezelfde volkwoede zich niet herhalen, want het zijn geen onschuldige kinderen.

En nu ik dit stukje schrijf, maakt van mij een onmetelijke bitterheid zich meester. Want eigenlijk is de volkwoede subjectief en hypocriet. En het zal het misbruik niet stoppen, want hoeveel kinderen, worden eigenlijk niet misbruikt in hun eigen omgeving, maar dat is ongetwijfeld de schuld van het slachtoffer zelf.

7 gedachten over “Is de volkswoede gerechtigd?”

 1. Meharis, als slachtoffer van kindermisbruik, heb ik dit met tranen in mijn ogen zitten lezen. Dank, dat je het zo mooi hebt verwoord.

 2. Graag gedaan Keira, het is omdat ik uit mijn omgeving er helaas genoeg over heb gehoord. Mijn allerbeste vriend is al op leeftijd, maar als hij dit verteld komt er nog steeds heel veel verdriet en onmacht bij.

 3. Meharis denk dat daar ook een deel van mijn strijdbaarheid tegen onrecht in wat voor vorm dan ook uit voorkomt.

 4. Er spelen natuurlijk twee bijzonderheden een rol.
  De verdachte is belijdend van de herenliefde, is getrouwd met een buschauffeur die ook nog op de computer op zijn werk naar kinderporno keek.
  En de verdachte is een Volksvreemd Element – uit Letland.
  Het komt er bovenop.
  Het vernisje van de bschaving is dun en kwetsbaar. En: hoeveel schuldgevoel wordt er weggeschreeuwd omdat de allerkleinsten in het kader van het heilge werk, werk en nog eens werk zijn utibesteed aan iemand die zijn werk, werk en nog eens werk handig met zijn verkniptheden kon combineren?

 5. Er was 2 jaar geleden door 2 stel ouders aangifte gedaan. Die ouders zijn toen afgescheept door politieagenten die zeiden dan jonge kinderen zo lastig te ondervragen waren. Ouders haalden hun kinderen van het kinderdagverblijf af en waarschuwden hun vrienden en kennissen en dat was dat.

  De politie mag mensen die aangifte willen doen van verkrachting of misbruik niet wegsturen, maar toch gebeurd het. Mogelijk heeft dit allemaal 2 jaar langer geduurd omdat wat dienstdoende agenten dit wat teveel werk vonden.

Reacties zijn gesloten.