Iraanse moraalpolitie NIET afgeschaft

De Iraanse procureur-generaal, Mohammad Jafar Montazeri, heeft de afschaffing van de moraalpolitie aangekondigd. Dat meldt het Iraanse persbureau ISNA. 

De moraalpolitie werd ooit in het leven geroepen door de toenmalige president Mahmoud Ahmadinejad, officieel om “bescheidenheid en kuisheid te bevorderen” (uiteraard alleen die van vrouwen).

Afschaffing van de moraalpolitie zou een enorme overwinning voor de oppositie zijn. Het is natuurlijk even de vraag hoe betrouwbaar het nieuws is. Volgens sommige waarnemers moeten de uitlatingen van de procureur-generaal vooral gezien worden als een poging van Justitie en OM afstand te nemen van het gehate instituut.


De inmiddels al ruim twee maanden durende protesten in Iran volgden op de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, nadat ze door de moraalpolitie gearresteerd werd omdat ze de hijab niet op de voorgeschreven wijze droeg.

Wat ik al vermoedde, lijkt bewaarheid te worden: de Iraanse staatstelevisie meldt dat de moraalpolitie NIET opgeheven wordt:


Uitgelichte afbeelding: By Amir Sarabadani – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=124486489