Iran: Doden bij brand in Evin-gevangenis tegen de achtergrond van voortdurend protest

Een brand die zaterdag uitbrak in de beruchte Evin gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran heeft het leven gekost aan vier gevangenen, zo meldt het Iraanse persbureau Irna zondag. *) Er waren ook 61 gewonden van wie er 51 ter plekke zijn behandeld en 10 in een ziekenhuis belandden. Vier van de tien zouden er ernstig aan toe zijn. De oorzaak was dat zij rook hadden ingeademd.

Volgens de autoriteiten brak de brand uit tijdens onderlinge onenigheid tussen gevangenen in een workshop waar kleding werd vervaardigd. Door de snelle aanwezigheid van de officier van Justitie, gevangenispersoneel, en de brandweer werden 70 mensen in veiligheid gebracht. aldus Irna. Er waren ook gevangenen die een poging deden te ontsnappen, maar zij hadden geen succes. Volgens het persbureau waren de slachtoffers allen mensen die vast zaten wegens diefstal.

De rust zou nu weer zijn weergekeerd, volgens Irna. Maar volgens het persbureau Reuter was er zondag nog steeds rook te zien en bleven de ambulances af en aan rijden.

Evin is een gevangenis die veel is bekritiseerd. Zo schreef Human Rights Watch dat de gevangenisautoriteiten de gevangenen regelmatig dreigen met marteling en langdurige opsluiting, terwijl er ook langdurige ondervragingen plaatsvinden en gevangenen medische zorg wordt ontzegd.

De gevangenisbrand trok veel belangstelling in verband met de opstand van (vooral) vrouwen die uitbrak op 22 september, nadat de 22-jarige Koerdische Jina (Mahsa) Amini uit de West-Iraanse, Koerdische stad Saqez was overleden, drie dagen nadat ze was opgepakt omdat ze haar hejab (hoofddoek) niet op de juiste, kuise wijze had gedragen. De politie zei dat ze aan een hartzwakte was gestorven, maar algemeen werd aangenomen dat ze op haar hoofd was geslagen. De protesten begonnen met vrouwen die hun haar afknipten en hun hooddoek verbrandden, maar breidde zich spoedig landelijk uit en leidde tot sluiting van winkels en zakenpanden. Een video van de in Noorwegen gevestigde Iran Human Rights uit de tweede stad van Iran, Mashhad, toonde zondag demonstraties waar grote menigten leuzen tegen de ayatollahs en imams riepen en auto’s volop toeterden. In Ardabil werd zaterdag geprotesteerd tegen de dood van de 16-jarige Asra Panahi van de Azari-minderheid. Er waren  video’s die lieten zien dat de politie zich onder een regen van stenen moest terugtrekken.

Het verzet gaat nu zijn vijfde week in. Ayatollah Khamenei, de ”Gids van  de Revolutie”, liet vrijdag de waarschuwing horen dat niemand moet denken dat hij een einde kan maken aan het bewind van de ayatollahs.  Het persbureau Irna stelde intussen vast dat er nu 240 slachtoffers zijn, van wie 32 minderjarigen. Ook zijn er 26 leden van de veiligheidstroepen gesneuveld. De commandant van de Basij-eenheden die in Teheran te hulp waren geroepen meldde drie doden onder zijn mensen. Volgens de demonstranten is het aantal echter veel hoger. Vooral de vele minderjarige doden doen hen roepen om de val van het regime. Er lijkt nog geen einde in zicht.

– Ook verschenen bij Abu Pessoptimist

*) De staatstelevisie meldde later op zondagavond dat er zeker veertig doden zijn gevallen. – red.