Irak en Iran ervan beschuldigd kindsoldaten in te zetten

Door Iran gesteunde sjiitische groepen worden er door Iraakse mensenrechtenorganisaties van beschuldigd kinderen te rekruteren om in Syrië een ‘jihad’ te voeren. De organisaties beschuldigen de Iraakse regering ervan weet te hebben van die rekrutering, maar zorgvuldig de andere kant op te kijken.

De familie van de kinderen zou bij Iraakse autoriteiten geen gehoor hebben gevonden voor hun klachten. Sjiitische milities worden al langere tijd beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden, maar zijn uitermate effectief gebleken in de strijd tegen ISIS. Bovendien is de Iraakse regering in hoge mate afhankelijk van Iraanse steun. De regering kijkt bij voorkeur dan ook de andere kant op. children_soldier

Volgens de familieleden van de kinderen dienen ze in Syrië uitsluitend als kanonnenvoer: wanneer ze gewond raken, worden de kinderen aan hun lot overgelaten. Ook zouden hun lichamen niet teruggebracht worden naar hun familie wanneer ze sneuvelen.

De kinderen worden geronseld met de belofte dat ze goed betaald zullen worden. Voor de meestal straatarme kinderen is dat uiteraard uitermate aanlokkelijk. Volgens de familieleden van de kindsoldaten worden de kinderen voorzien van een Iraans paspoort, waarna ze naar Iran gevoerd worden om daar een korte militaire training te krijgen.

Volgens de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch heeft de Iraakse regering zélf ook geen schone handen. De organisatie zegt dat de Iraakse soennitische militie Hashad al-Asha`ri tenminste zeven kinderen heeft gerekruteerd in het vluchtelingenkamp Debaga. Het zou de bedoeling zijn de kinderen in te zetten in de strijd om Mosoel.

De inzet van kindsoldaten is volgens allerlei verdragen verboden, maar desondanks al sinds jaar en dag wijd verspreid.