Invoering Tobintaks

De Tobintaks of de Financiële Transactietaks (FTT) zal in de eurozone ingevoerd worden (vrij-baan-voor-tobintaks).

De belasting is genoemd naar zijn bedenker: James Tobin, econoom en Nobelprijswinnaar.

Het gaat hierbij om een belasting op financiële transacties, bedoeld om speculatie tegen te gaan. Voorlopig zal dat naar verwachting nog niet effectief zijn, omdat een beperkt aantal landen meedoet. Maar het betekent een eerste principiële stap.

Nederland, dus Rutte en zijn schandschildknaap De Jager, zit uiteraard samen met Finland, Luxemburg, en Ierland in het rechtse kamp van de tegenstanders. Niet-eurozonelid Groot-Brittannië is vanzelfsprekend eveneens fel tegen.

De groep van landen die besloten heeft de Tobintaks in te voeren bestaat uit: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Portugal, België, Oostenrijk, Slowakije, Slovenië en Estland. Met 11 zijn er voldoende landen om volgens de EU-regels een zogenoemde versterkte samenwerking op te zetten en de taks officieel via de EU tot stand te doen brengen.

6 gedachten over “Invoering Tobintaks”

  1. Ow, wat schaam ik me in Europa voor Nederland!
    Samen met Finland, Luxemburg en Ierland als ENIGE uit de Eurozone: tegen.
    JK de Jager gebruikte indertijd voor dat standpunt als enig argument (vrij vertaald): “De speculanten en hedgefunders zullen Amsterdam als beurs verlaten!”
    Dat copieerde hij van het Britse standpunt, dat refereert aan de volkomen verziekte speculantenmarkt van Londen.
    Die brengt de Britse regering inderdaad jaarlijks miljarden op (als het goed gaat) of dwingt haar om ten koste van miljarden grote banken als RBS te nationaliseren (als het slecht gaat).
    Afgezien van principiële en ethische argumenten: Het Damrak stelt NIX, 0,0 voor in deze wereld. We zijn het beter kwijt dan rijk.
    Het was gewoon een gratis concessie aan gedoogpartner PVV. Rutte en het CDA wisten best, dat genoeg eurolanden voor de tobin-tax zouden stemmen. Maar waarom, na het vertrek van de PVV nu nog doorgaan met dwars te liggen?
    Het moet toch iedereen duidelijk zijn dat de Tobin-taks een dam opwerpt tegen risikovolle speculatie met spaar- en pensioengelden?
    Wie wil speculeren en “durfkapitaal” uitzetten, doet dat voortaan maar voor eigen rekening, zo wil het de Europese besluitvorming over de splitsing van banken in service-banken en beleggingsvehikels. Dat kan Nederland nooit op z’n eentje regelen. Daarvoor is, zoals in zovele andere gevallen, Europa nodig.
    Ivm het kamerdebat over de EU van vandaag: Europa is te belangrijk om aan Pechtold’s D66 over te laten!

  2. @, Sjaax, dit is de beste bericht van de laatste tijden waar zoveel negativiteit overheerst.
    Het was hoogste tijd dat de stelselmatig frauderende banken worden enigszins aangepakt.

    Hiermee heb je me overtuigd dat Europa toch enige nut heeft, behalve het indammen van extreem-rechts.

    @Huib, “Maar waarom, na het vertrek van de PVV nu nog doorgaan met dwars te liggen?’

    Kom op, Huib, je weet donders goed dat de neoliberale elite die Nederland op dit moment overheerst enkel de banken interessen vertegenwoordigt en overeenkomstig handelt. Natuurlijk zullen ze tegen die taks zijn die ze gaat belemmeren met speculaties ongestoord door te gaan.
    Jan-Kees vertelt gewoon dat wat de banken en financeerders hem souffleren. Hij is en handpoppetje.

    Nader zou het moeten opvallen dat in de kamp van de Tobin-tax zitten de landen die de slachtoffers zijn van deze jarenlange speculatieve politiek waarmee de tegenstanders van de Tobin-tax zich hebben ongestoord verrijkt.

  3. In het regeerakkoord ‘Bruggen slaan‘ staat:
    In Europa is een versterkte samenwerking op gang gekomen met het oog op een mogelijke heffing op de financiële sector. Nederland zal zich hierbij aansluiten op voorwaarde dat onze pensioenfondsen hiervan gevrijwaard blijven, er geen disproportionele samenloop is met de huidige bankenbelasting en de inkomsten terugvloeien naar de lidstaten.

    Ook hier was de druk van Europa ietwat te sterk voor dappere dodo Nederland.

  4. Tobintaks is nodig.
    Alleen het tijdsstip is ongelukkig.
    Binnen nu en 1 jaar zal een Nederlandse bank steun nodig hebben van de overheid.

Reacties zijn gesloten.