Investeringen Wereldbank gelinkt aan mensenrechtenschendingen

De Internationale Financieringsmaatschappij, lid van de Wereldbank, heeft amper controle over hoe 90 procent van zijn investeringen wordt besteed. Dat zegt een rapport van Oxfam International.

De Internationale Financieringsmaatschappij (IFC) is een onderdeel van de Wereldbank. Volgens een rapport van Oxfam International heeft de IFC weinig tot geen controle over hoe 90 procent van zijn investeringen in commerciële banken en andere financiële instellingen wordt besteed.

Owning the outcomes bouwt verder op het onderzoek van Inclusive Development International (IDI) en andere organisaties die investeringen van IFC  via “financiële tussenpersonen” koppelt aan tientallen zaken waarin sprake is van mensenrechtenschendingen zoals ontvoeringen, verdwijningen en ernstige water- en luchtvervuiling.

“De IFC laat zich indirect in met investeringen die ze nooit zouden overwegen mocht het om een rechtstreekse vraag gaan”, zegt Nadia Daar van Oxfam International in Washington. “We hebben de IFC daarover vorig jaar al op de vingers getikt en we zullen dat blijven doen.”

“Het wordt tijd dat de IFC zich inlaat met investeringen die mensen uit de armoede helpen, geen zaken die levens ontwrichten, lokale gemeenschappen verplichten te verhuizen of het milieu verwoesten”, zegt haar collega Natalie Bugalski.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be