“Invasie” van vluchtelingen in VK via Kanaal

Dit verhaal is een gedeeltelijke vertaling van een artikel van Kenneth Surin in CounterPunch. Het artikel gaat over hoe de media worden bespeeld door het creëren van fakenews over ‘invasies’ die het VK bedreigen om de aandacht af te leiden van de janboel die Brexit is. Het eerste deel gaat over de nepaanval van drones op Gatwick airport van een paar weken geleden, waar 140.000 passagiers door werden getroffen en waarschijnlijk door de politie zelf is georganiseerd.

Het tweede deel is het volgende verhaal, dat gaat over de vermeende ‘invasie’ van het Verenigd Koninkrijk door rubberboten van mensen (voornamelijk asielzoekers) die het Kanaal overstaken voordat ze werden onderschept door de Britse grenswacht. Het werpt ook een bizar licht op de persoon die het huidige ministerie van Binnenlandse zaken leidt.

539 mensen probeerden in 2018 met kleine boten naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Ongeveer 100 van hen, de meesten wanhopige Iraniërs, maakten de overtocht in de week tussen Kerstmis en Nieuwjaarsdag.

Op eerste kerstdag zelf probeerden 5 kleine boten met slechts 40 mensen het Kanaal over te steken.

Sajid Javid
Sajid Javid,

De VK minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid onderbrak zijn luxe safarivakantie van £ 800 / $ 1000 per nacht in Zuid-Afrika en snelde naar huis om de kleine toename van het aantal kanaalovergangen dramatisch als een ‘groot incident’ te beschrijven.

Javid, de zoon van straatarme Pakistaanse immigranten die nu zouden worden belet om naar het Verenigd Koninkrijk te komen met de nieuwe immigratieregels die hun zoon enthousiast steunt, is een enorm ambitieuze narcist en liefhebber van overdreven PR-gebaren, die geen geheim maakt van zijn verlangen om het stokje over te nemen van Theresa May als premier.

Javid, wiens baan vóór het betreden van de politiek, die van director en vervolgens managing director van de sinds lang met problemen kampende Deutsche Bank was, (binnenkort te vinden in een gerechtelijke procedure tegen Trump), verwijdert zich gewoonlijk van verslaggevers met een snelheid die indruk op Usain Bolt kan maken, als hij wordt ondervraagd over zijn tijd bij DB (2000-2009).

Javid, net terug van zijn ingekorte vakantie in Zuid-Afrika, riep de hulp in van de marine om op het Kanaal te patrouilleren en kondigde de verplaatsing aan van twee Britse grensbewakingsschepen uit de Middellandse Zee.

Javid verwees herhaaldelijk naar de bootmensen als ‘illegale’ migranten, hoewel het niet tegen de wet is om asiel aan te vragen. Het VK heeft het Verdrag van Genève van 1951 betreffende vluchtelingen ondertekend, dat van de ondertekenaars vereist dat zij een degelijke behandeling geven aan iedereen die asiel aanvraagt.

Javid suggereerde, in een duidelijke schending van het Vluchtelingenverdrag, dat mensen die opgepikt werden door Britse autoriteiten hun asielaanvragen zouden kunnen worden ontzegd om ‘anderen ervan te weerhouden dezelfde gevaarlijke reis te ondernemen’ en zei: ‘Er moet de vraag gesteld worden: Als je een echte asielzoeker bent, waarom heb je dan geen asiel aangevraagd in het eerste veilige land waar je bent aangekomen? ‘.

Bijna 3 keer meer mensen vragen asiel aan in Frankrijk dan in het Verenigd Koninkrijk, en het Franse asielverwerkingskantoor is volledig ontregeld. Het is logisch voor vluchtelingen om om Frankrijk te verlaten, het Kanaal over te steken en te hopen dat het Britse asielsysteem minder verlamd en misschien minder vervelend zal zijn dan dat van Frankrijk.

De grimmige Javid denkt klaarblijkelijk dat het zijn premierambities niet zou schaden als hij zich zou bezighouden met een beetje grootspraak, ontworpen om het extreemrechtse en anti-immigranten sentiment te bevredigen ten koste van wanhopige vluchtelingen, in plaats van te proberen echte problemen op te lossen.

Ondertussen, om The Guardian te citeren over de échte crisis waarmee het VK wordt geconfronteerd:

‘Meer mensen dan ooit vertrouwden op voedselbanken om dit jaar de kerst door te komen, ongeveer de helft van hen kinderen. Meer dan 130.000 kinderen waren tijdens Kerstmis dakloos, in tijdelijke accommodatie of in B & B’s die volledig ongeschikt zijn voor gezinnen. Bijna elke dag wordt een vrouw gedood of beneemt zichzelf het leven vanwege huiselijk geweld, een vorm van misbruik die in deze tijd van het jaar vaak rondspookt ‘.

Deze, en niet enkele tientallen mensen op wiebelende boten die in één enkele week asiel zoeken in het Verenigd Koninkrijk, is de grote crisis waarmee UKania vandaag de dag wordt geconfronteerd.Het zou daarom goed zijn voor de Britse politiek in het algemeen, als de VS een manier vonden om Javid te dagvaarden als onderdeel van een onderzoek of vervolging tegen Trump.

Er is zeker genoeg materiaal over Trump’s omgang met DB om de aandacht van de Amerikaanse autoriteiten te wekken. Deze transacties begonnen eind jaren ’90, maar volgens Bloomberg:

“Trump deed weinig om de betrokkenheid van Deutsche Bank tot in de vroege jaren 2000 te verdienen, toen deze instemde om hem maar liefst 640 miljoen dollar te lenen voor een project in Chicago – het Trump International Hotel and Tower.

In de afgelopen jaren heeft Deutsche Bank’s private banking-eenheid Trump geld geleend, ongeveer $ 300 miljoen, volgens Bloomberg News en openbaar gemaakte financiële documenten van Trump’s overheid – voor projecten zoals zijn hotel in Washington en de Trump National Doral golfbaan“.

Als de schurk Javid in staat is om vragen te beantwoorden over de bijna $ 1miljard leningen van DB aan Trump voor zijn hotel en resort ondernemingen (de UKaniaanse kastijder van boot-mensen zat tenslotte in de raad van bestuur van DB op dat moment, en was directeur zelfs), moet hij zeker worden uitgenodigd in een bankje te zitten voor enkele onderzoekscommissies in Washington DC.