Intimidatiecampagne Vizier op Links tegen docente RUG

Het naziplatform Vizier op Links (VoL) is een intimidatiecampagne begonnen tegen universitair docente Léonie de Jonge.

De Jonge is docente aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waar ze onderzoek doet naar extreemrechts. Onlangs had ze in het VPRO-programma Medialogica de euvele moed te beweren dat extreemrechts onevenredig veel aandacht krijgt in de burgerlijke media. Reden voor VoL een lastercampagne te starten die – voorspelbaar – uitmondde in bedreigingen aan het adres van De Jonge.

De RUG heeft inmiddels gereageerd:

“Het CvB verwerpt deze grove inbreuk op de academische vrijheid”, zo stelt de Universiteit. “We staan achter onze medewerkers en ondersteunen hen volledig. Ook de Young Academy Groningen zegt achter hun lid te staan: “Wij veroordelen intimidatie en pesterijen van onderzoekers ten strengste en staan vastberaden aan de zijde van iedereen die daarvan het doelwit is.”

VoL is al geruime tijd ‘in opspraak’ omdat het naziplatform er een gewoonte van maakt de adresgegevens van politieke tegenstanders te publiceren. Onlangs werd het Twitteraccount van VoL definitief verwijderd. Op Telegram kan de groep echter nog steeds ongehinderd haar gang gaan.