Inkomstenkloof hindert economische ontwikkeling in Afrikaanse landen

De grootste ongelijkheid in de wereld heerst in Afrikaanse landen en dat is een hindernis voor ontwikkeling, zegt Oxfam International bij de start van het Wereld Economisch Forum (WEF) over Afrika.

Op de bijeenkomst in Durban, die nog tot 5 mei duurt, wordt gediscussieerd over inclusieve groei. Afrikaanse leiders moeten werken aan een meer “humane economie” om armoede en ongelijkheid te bestrijden, zegt Oxfam in het rapport Starting with People.

Uit gegevens over topinkomens van het Brookings Institute blijkt dat de ongelijkheid in Afrikaanse landen veel groter is dan eerder werd aangenomen. Zeven van de twintig landen waar de ongelijkheid het grootst is, zijn Afrikaans: Swaziland staat bovenaan, gevolgd door Nigeria. In Zuid-Afrika bezitten drie miljardairs evenveel als de armste helft van de bevolking – ongeveer 28 miljoen mensen.

Tientallen jaar van groei hebben vooral de welvarende elite rijker gemaakt, terwijl voor gewone Afrikanen weinig veranderde. Een gevolg is dat de armoede in Afrika langzamer afneemt dan in alle andere regio’s in de wereld. Pessimistische groeiverwachtingen voorspellen dat in de komende vijftien jaar nog eens 250 tot 300 miljoen mensen in extreme armoede kunnen belanden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be