ING wil uw gedrag verkopen: stop met pinnen

Vorig jaar schreef ik een stukje over Sequens het bedrijf dat alle pinbetalingen regelt. Ze wilden dolgraag al uw gegevens verkopen aan bedrijven. Dat ging niet door omdat er nogal wat reuring ontstond over de privacy.

Vandaag werd bekend dat de ING het nu gaat proberen:

Een tuincentrum wil graag weten dat je elk jaar in maart  150 euro uitgeeft aan tuinspullen. Hij kan op het juiste moment een scherp aanbod doen”, aldus  directeur Particulieren Hans Hagenaars. Adverteerders staan volgens hem in de rij om mee te doen.

Kijk, hier word ik dus niet goed van. Het hele artikel staat achter een betaalmuur in het FD, maar misschien wil iemand de tekst posten.

Nog dit jaar wil ING beginnen met een proef met enkele duizenden ING-klanten en als die succesvol is, dan wordt het concept uitgerold naar alle 4,2 miljoen klanten die bankieren bij ING. Hagenaars nog even aan het woord:

Inzicht in het betalingsgedrag van ING-klanten is een potentiële goudmijn voor bedrijven. ING begrijpt dat het plan raakt aan de privacy van klanten. We moeten dan ook ruim binnen de grenzen blijven van wat de maatschappij accepteert.

Ik accepteer het niet, wil geen goudmijn zijn noch een concept of uitgerold worden. Het is simpel: stop met pinnen en ze hebben niets meer om geld mee te verdienen. Zijn ze bedonderd zeg, die bankiers moeten maar eens gestopt worden met het uitstorten van terreur over een heel land.

19 gedachten over “ING wil uw gedrag verkopen: stop met pinnen”

  1. Dit is gewoon de volgende richting van de (neoliberale) consumptiemaatschappij (tuurlijk zonder privacy) en ING wil met een klein groep klanten starten om eventuele rechterlijke procedure of omstandigheden te kunnen opvangen.

    Een en ander komt door het feit dat de maatschappij door grote bedrijven en financeerders geregeerd wordt.

  2. De onbeschaamdheid ook waarmee het aangekondigd wordt. Ze doen het niet eens stiekem, nee ze geven gewoon openlijk toe dat ze je gegevens eens even door gaan verkopen. De proef trouwens wel alleen met expliciete toestemming van de klant, maar blijft dat zo?

  3. Goede vraag. Doch moeten ze met toestemming beginnen om mogelijke juridische procedures achteraf te doen voorkomen.

    De situatie is net als met de centrale databank medische patientendossiers.
    Straks is het een zeer lucratieve datacomplex voor de pillenproducenten.

  4. Niet zeuren mensen, gewoon doen wat gedaan moet worden. Weg bij de ING of gewoon weer zoveel mogelijk cash betalen. Iets anders voelen ze niet.

  5. ING heeft hier zogenaamd geen voordeel van.
    ING is een bank die ook handelt in aandelen.
    Wat is er mooier dan dat je weet dat een sector goed of slecht presteert.
    Daar pas je dan de verkopen en aankopen op aan.
    Het risico van aandelen wordt zo een stuk minder.
    Ga cash betalen, zodat dit misbruik van gegevens niet kan plaatsvinden.

  6. Ik neem aan dat de Triodosbank, waar ik al een tijd naar overgelopen ben, dit soort geintjes niet flikt…

  7. @Theo et al.

    Inderdaad, contant betalen. Simpeler kan het niet. Je vaste lasten laat je staan, en mocht je nog wat geld hebben om van te leven dan neem je dat op en daar doe je de rest van de maand mee. Hoe eenvoudig kan actievoeren zijn.

    De Staat zal ook tot de klanten van de ING gaan behoren, geen enkele twijfel over.

  8. Tip:

    Pin enkel en alleen *kleine bedragen*. De rest -uiteraard- cash.

    Wanneer je, bijvoorbeeld, een pakje kauwgum via de pin betaalt is de winst voor de verkopende partij dermate laag, dat het niet echt uit kan.

    En zoals hierboven al aangegeven: http://www.triodos.nl

    Je moet wel een betonnen plaat voor je harses hebben, wil je een rekening(en) bij andere banken (be)houden.

  9. Laurent:
    “Ze doen het niet eens stiekem, nee ze geven gewoon openlijk toe dat ze je gegevens eens even door gaan verkopen.”

    Beste strategie, voor hen die kwaad willen.

    Breng het juist in de openbaarheid zodat er een ‘zekere mate van gewenning’ ontstaat. Zodra die ‘gewenning’ aanwezig is, heeft de kwaadwillende partij nagenoeg vrij spel om meer bagger door te voeren. Het gepeupel trapt er -zoals gebruikelijk- wel in.

    Sun Tzu, naar ik mij herinner. Kan er een strateeg naast zitten, hoor. Essentie blijft overeind staan.

  10. Wat nog het meest bizarre is aan dit verhaal is dat een klant al betaalt voor de dienstverlening; kosten rekening, kosten pas, kosten overboekingen enz.,en het NB ook nog normaal moet vinden dat wat de ING daardoor aan informatie binnenhaalt nog een keer verkoopt!

    Of ik betaal voor de dienstverlening van ING en heb recht op privacy, of ze leveren de diensten gratis en hebben het recht om die gegevensinfo te vermarkten maar niet allebei! en de keus is aan de klant en niet aan de bank!

  11. “De ASN Bank is de enige bank die meteen aangeeft nooit betalingsgegevens door te zullen spelen. Gegevens van onze klanten worden niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Dat past niet bij onze uitgangspunten. In de toekomst gaan we dat ook niet doen.” Hier de bron.

    Overstappen naar een andere bank is fluitje van een cent.

    Nou mag de Triodos wel opschieten anders loopt dat boeltje daar helemaal leeg en dreigt Arnold ook nog te verhuizen met al zijn miljoenen.

  12. Geld pinnen en alles zoveel mogelijk contant betalen. Bovendien zijn de aard en de hoogte van de betalingen het eigendom van de rekeninghouder. Een bank is slechts uitvoerder van opdrachten van een klant. Deze gevens mogens in andere gevallen slechts overhandigd worden als Justitie daarvoor toestemming vraagt.

  13. Gevolg.

    ING valt om want mensen vluchten er weg.

    De boeven die het bedacht hebben krijgen dikke bonussen en vertrekken naar elders.

    En Nederland zit weer met een bank die WIJ omhoog moeten houden omdat dat VVD maatpak geboefte enkel maar dollar tekens ziet.

  14. Le Roi, ASN is/ was onderdeel van SNS. Persoonlijk zie ik liever niet dat mijn “paar eurocent” naar charlatans met witte boorden gaat.

    Die uitgangspunten van ASN veeg ik mijn edele delen mee af, aangezien deze bank enkel is opgericht om lekker ‘hip’ te doen, qua duurzaamheid e.d.

    Enig winst gaat naar de welbekende zakkenvullers, die verder volledig maling hebben aan bijvoorbeeld duurzaamheid.

    Zie:

    http://www.eerlijkebankwijzer.nl

    En voor een overzicht van verzekeringen:

    http://eerlijkeverzekeringswijzer.nl

  15. Ik heb nog wel een rekening bij de ING. Die toestemming gaan ze natuurlijk nooit krijgen, maar klanten zullen wel weer een wortel voor hun neus krijgen die ze niet kunnen weerstaan ( gratis USB-stick of zo ). Zolang Nederlanders hun ziel verkopen voor een gratis gadget en de belofte dat ze niet hoeven na te denken, is het hier een paradijs voor banken/verzekeraars/andere oplichters/telecomproviders/Shell/georganiseerde huisjesmelkers en andere criminelen

Reacties zijn gesloten.