In Vaticaan waait echt een nieuwe wind

Er is echt een nieuwe paus. Er waait in elk geval een nieuwe wind door het Vaticaan. In zijn eerste eigen document, Evangelii gaudium (De vreugde van het evangelie), pleit paus Franciscus voor vernieuwing van de rooms-katholieke kerk. Hij wil dat het zwaartepunt van de macht niet meer bij het Vaticaan ligt.

Hij geeft de voorkeur aan een kerk ‘die gekneusd, gewond en vuil is, omdat zij steeds op straat is, boven een kerk die ongezond is omdat zij niet buiten haar grenzen kan gaan en zich vastklampt aan haar eigen veiligheid’.

Het document is in het Engels beschikbaar en ook – in een snelle, onzorgvuldige Google-vertaling, in het Nederlands.

In een artikel over het document stelt de Volkskrant dat ‘niet alle onderwerpen die progressieve krachten veranderd willen zien, in het document worden behandeld. De paus stelt ferm dat de uitsluiting van vrouwen voor het priesterambt ‘geen onderwerp is dat besproken zal worden’, en ook tegenover abortus zal de kerk geen andere houding aannemen. Franciscus voegt hier wel aan toe dat ‘we erg weinig hebben gedaan om vrouwen op adequate manier te begeleiden in moeilijke situaties’. ‘Wie kan onbewogen zijn bij zulke pijnlijke gevallen?’, vraagt hij zich af.

Ook dringt de paus er bij christenen op aan om islamitische migranten ‘met liefde en respect’ in onze landen te verwelkomen, ‘op dezelfde manier als wij zelf ontvangen en gerespecteerd zouden willen worden in landen met islamitische tradities’.

7 gedachten over “In Vaticaan waait echt een nieuwe wind”

  1. Sommigen weten blijkbaar al helemaal niet meer dat de mensen die Jezus van dichtbij gekend hadden na zijn dood op zijn manier probeerden te leven. “Allen die het geloof hadden aanvaard bleven bijeen en hadden alles gemeenschappelijk. Ze verkochten al hun bezittingen en verdeelden de opbrangst onder degenen die iets nodig hadden” Al heel vlug vertilden ze zich praktisch aan dat toch wel ideale leven. Ondanks alle tekortkomingen is dat ideaal toch, en geregeld ook met opvallend succes, in de geschiedenis van het christendom herhaald en wel waargemaakt. Amerikaanse rechtschristelijke nog steeds “communistenhaters” zouden met hun Bijbel moeten beseffen dat ze eigenlijk ook haters zijn van die veel oudere Jezus van hen, waar ze alsmaar de mond van vol hebben.. Het lachen zou hen wel vergaan, als ze dat geloof in Jezus, als een Franciscus, ook zelf nog zouden hebben.

  2. geloofde er niet in. Dacht dat het evengoed een PR stunt kon zijn. Weet het nou niet meer. Misschien een soort Gorbachev, en misschien met zelfde afloop. –

    En, @ Joost Tibosch,
    De oude idealen, of ze ooit werkelijkheid waren weten we niet eens, komen nu blijkbaar weer op op het tij van de geschiedenis. Van mij mag het.
    Was het trouwens ‘christelijk’, of waren die gemeenschappen onderdeel van een bredere beweging met dezelfde idealen?

  3. Ik heb even op voorbehoedsmiddel (contraceptive), hiv en aids gezocht in het document. Helaas niets gevonden.

  4. Terecht op de vingers getikt door de gebruikelijke kritiek op christendom en met name op de verstarde opvattingen over de vrouw en het sexuele liefdesleven in de officiele RK.Kerk blijf ik toch wijzen op de bijzondere manier en het gemak waarop Jezus toen al met vrouwen omging. Er is niemand uit zijn tijd, die zoveel verhalen over vrouwen mee heeft gekregen. Hij kreeg zelfs de scheldnaam “vriendje van tollenaars en hoeren”. Als dat nou maar tot ons door kan dringen!
    En op zijn rake o zo bekende verhaal over de “rijke jongeman”, die op zijn vraag wat is het belangrijkste in een mensenleven te horen kreeg, “verkoop alles wat je hebt en geef het aan de armen”.Jezus begreep hem ontroerd maar al te goed toen dat niet lukte. Veel later kreeg de rijke Franciscus dat wel klaar in Assisi. En met twee benen op de grond hoop ik dat deze Franciscus dat ook een beetje klaarkrijgt, in die stugge rijke Roomse kerk.

  5. “Hij wil dat het zwaartepunt van de macht niet meer bij het Vaticaan ligt.”
    En da’s dus gelijk de bottleneck, want daar gaat de paus niet in z’n eentje over.
    Maar zo te zien gaat hij wel behoorlijk strategisch te werk:
    “De onrust in de curie is toegenomen sinds de benoeming van Pietro Parolin als staatssecretaris, als tweede man naast paus Franciscus, hoorde de oud-partijleider van D66. Anders dan voorganger Bertone is Parolin geen hardliner, maar staat hij ideologisch dichtbij de paus. De enquête waarmee paus Franciscus wil peilen hoe katholieken overal ter wereld staan tegenover huwelijk, seksualiteit en gezin, is bedoeld om ‘over de tegenstand in de curie heen te springen’, aldus Dittrich. “Ik had het gevoel dat er met deze paus zaken te doen is.”” (http://m.trouw.nl/tr/m/nl/5091/Religie/article/detail/3541250/2013/11/08/Vrijere-koers-Franciscus-stuit-op-kilte-in-curie.dhtml)

Reacties zijn gesloten.