In ieder geval is het niet de schuld van de krant, die moestuin van Klijnsma

Meestal is dat de smoes van “bewindspersonen”: ze zijn verkeerd geciteerd, hun woorden zijn uit context gehaald, zij “herkennen zich niet’ inde tekst enzovoort enzovoort want het is altijd de schuld van de ander.

Klijnsma vindt zichzelf “niet handig”, maar als in de series die zich in rechtbanken in de VS afspe(e)l(d)en praat de net bijna vrijgesproken verdachte weer te veel en verraadt ze iets over haar denkwereld bij – maar excuses zijn het ook al niet, dus hoe noemen we die uitspraak van “niet handig” dan?

”Uiteraard heb ik niet het beeld willen oproepen dat mensen een moestuin nodig hebben als aanvulling op hun pensioen. In het interview heb ik duidelijk willen maken dat het een goed idee is als men nadenkt over de eigen oudedagsvoorziening”, zegt Klijnsma.

”Daarbij heb ik verwezen naar mensen die zeggen het goed voor elkaar te hebben. Ze hebben hun huis afbetaald, waardoor ze lage woonlasten hebben en goed kunnen rondkomen van hun AOW. Dat moestuintje zien zij als een extraatje.”

In de rechtszaal…

Nou, mevrouw Klijnsma, mensen die niet altijd op het partijpluche hebben gezeten zoals u, en die van de ene pokkebaan naar de andere geslingerd zijn, hebben weinig anders te doen dan zich af te vragen hoe het met hun pensioen zal gaan. En wie een eigen huis heeft zal wel niet alleen van AOW hoeven rondkomen. De Echte Wereld, weet u.

De  nieuwe verdenking: om voor AOW in aanmerking te komen moet u in de toekomst eerst “uw eigen huis opeten”. Maakt niet uit of en hoe zij het schip zijn ingegaan bij de Hypotheekzeepbel.

Zeg niet dat VVD en PvdA daar niet aan zouden denken. De moestuin was om ons van de echt snode plannen af te leiden.

18 gedachten over “In ieder geval is het niet de schuld van de krant, die moestuin van Klijnsma”

 1. Ik wil Klijnsma wel even aan een paar senioren (70-85) voorstellen, die geen eigen huis (meer) hebben en (nu) noodgedwongen aanspraak moeten maken op een voedselbank. Maar het afdalen van haar ivoren torentje zal wel te lastig zijn voor haar..

 2. Leuk plan die aalmoestuin, heb nog geen plek voor een bloempot.
  Is er al een kosten-batenanalyse gemaakt voor de behandeling van extra hernia’s? Zou me niet verbazen, heeft de universiteit het geld ook weer binnen.

 3. Ik denk na over een plan hoe dat schorem waar die racistische heks van een Klijnsma toe behoort weg te krijgen. Is dat ook goed?

 4. Ze is niet gek hoor, die kleine Klijnsma.Ze loopt vooruit op cijfers van het CPB waaruit zal blijken dat de kosten van de vergrijzing over enkele decennia niet meer op te hoesten zijn.De AOW zal worden afgebouwd en in dat gat springen de particuliere verzekeraars.67 Jaar? Je AOW is 600 euro en je kunt je bijverzekeren tot 1000 euro.Kom je hiermee niet uit? Dan je huis verkopen en een goedkoop optrekje huren of kopen in Spanje,Turkije, tegen die tijd is Bulgarije en Roemenie spotgoedkoop.Denkt er nou nog iemand dat de AOW over 20 a 25 jaar nog dezelfde is? Dan geef ik hem of haar, samen met Geert Wilders, een kaartje voor de Efteling.

  Kleinsma is er door de VVD op uit gestuurd om een proeftuintje te leggen .

 5. Laarmans: dekkingsgraad. (welke overigens wel hoger mag dan het huidige, mede om toekomstige problemen te voorkomen)

 6. Boeit me niet waarvan. Men heeft er maar voor te zorgen dat er voldoende in kas zit om alle pensioenen te betalen, nu en in de toekomst.

  Men altijd investeren in Cannabistuintjes, bijvoorbeeld. ;-]

 7. De dekkingsgraad van de pensioenfondsen is helemaal niet te laag. Het wordt veroorzaakt doordat er een politiek dogma heerst dat uitgaat van een rendement van 2,7%, maar dat is een overdreven voorzichtige inschatting (voorheen ging men uit van 4%). Als je 3% zou hanteren dan zou er al geen probleem zijn voor het leeuwendeel van de fondsen. (In de praktijk zitten ze trouwens ruim boven de 4%: in 2011 bv. was het gemiddelde rendement 4,8 – en dat was zelfs nog ondanks de verliezen die ze hadden geleden door die dubieuze hypotheekpakketjes uit de VS.)
  Of je de dekkingsgraad te laag noemt is dus eerst en vooral een politieke keuze – en zeker geen feitelijk gegeven.

 8. Dank voor de aanvulling en correctie, Joke. Met dekkingsgraad doelde ik op die 105%, welke de pensioenfondsen in bezit moe(s)ten hebben, om pensioenen te kunnen betalen. Rendement staat daar verder los van.

 9. @Marc: Als de rekenrente zou worden verhoogd, dan stijgt de dekkingsgraad zodanig dat-ie niet meer in de gevarenzone zit. Jongeren(organisaties) denken echter om de een of andere reden dat daardoor hun pensioen zou worden uitgehold, dus die verzetten zich daartegen. Maar dat is dus onzin, en ook die zogenaamd lage dekkingsgraad is alleen maar een optische illusie (want veroorzaakt door een bepaalde rekenmethode).

 10. Waarom zouden mensen die gewerkt hebben en dus de _ mogelijkheid_ gehad hebben boven de AOW een pensioen op te bouwen recht hebben op een ander inkomen dan bijvoorbeeld mensen met WAO, Bijstand, Wajong en weet ik veel?

  Deze discussie gaat nergens over. Voor een ieder het nodig heeft van welke leeftijd dan ook hoort er een goede voorziening te zijn om in leven te kunnen blijven.

  Dit hele gedoe over dekkingsgraden is puur kapitalistisch geneuzel. Voor iedereen zorgen die het nodig heeft, op welke leeftijd of in welke omstandigheid dan ook.

 11. @LRd: Je hebt volkomen gelijk, er zou gewoon een basisinkomen moeten komen – dàt zou pas ‘hervorming’ zijn. Bijkomend voordeel is dat er geen groepen meer tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden. Vandaar natuurlijk dat geen politieke partij het ziet zitten.

 12. Joke,

  inderdaad. Bijkomstig vervelend is, dat een plan voor een basisinkomen zo onmogelijk wordt gemaakt voor een lange, lange tijd. Afgezien van het feit of je een basisinkomen wel of niet zou zien zitten, dat is een andere discussie. Mits, maar, want, tenzij.

  Diefstal! Zal er worden geschreeuwd als er genivelleerd gaat worden. Je blijft van mijn spaarpot voor de oude dag af!!!

 13. @LRd, helemaal mee eens: kapitalistisch gelul (mijn omschrijving :-)). Er moet gewoon een basisinkomen komen.

 14. @LRd: “Diefstal! Zal er worden geschreeuwd als er genivelleerd gaat worden. Je blijft van mijn spaarpot voor de oude dag af!!!”
  Nou, inderdaad. Terwijl ze op dit moment daarvan beroofd worden, maar dat hebben ze niet in de gaten. Het is slechts een kwestie van tijd eer dat die spaarpot leeg is, dus dat nivelleren gaat vanzelf. Het vervelende is dat de rijken ondertussen steeds rijker en dus machtiger worden.

 15. Ralph:

  Misschien tijdelijk als overgangsfase naar een-uiteraard- wereldwijde socialistische samenleving.

  Joke:

  Een baan zal een “luxe” ding worden, en dus een inkomen boven AOW ook. Totaal gebrek aan toekomstvisie hebben de schapen 😉

 16. Ik zou het erg fijn vinden als Klijnsma met haar looprek bij mij de moestuin kwam ploegen. Duurt wat langer als een os maar zelfde IQ.

 17. Ho ho, JJB. Koeien zijn anders heel slim hoor, ook al komen ze wat ´dommig´ over. Het zou je sieren wanneer je die beesten je verontschuldigingen aan gaat bieden. Anders zal ik er persoonlijk voor zorgen dat jij enkel nog maar zure melk te drinken krijgt, verdorie.

Reacties zijn gesloten.