In Europa wordt de vrijheid van meningsuiting steeds meer verleden tijd

Niet alleen in het kwade rijk van koning Salman en zijn beulen kan het je hoofd kosten als je je uit op een manier die de lange tenen van de wijsheid in pacht hebbende staat niet kan verdragen.
Ook in Europa waar dan nog net niet letterlijk het je kop kost als je je uit op een niet welgevallige manier, komt de vrijheid van meningsuiting en het recht je te verenigen en te demonstreren steeds verder in het gedrang.
In Parijs zagen we dat dit weekend bijvoorbeeld.
Zo was het er, na de moordpartij van eerder deze maand, gisteren veilig genoeg volgens de ‘flinke’ Hollande en zijn onderknuppels om er kerstmarkten te houden maar te onveilig om een mars toe te staan van mensen die willen waarschuwen tegen de opwarming van de Aarde.
Ik ga trouwens een voorspelling doen: op de klimaatconferentie in de Franse hoofdstad (die zonder de aanwezigheid van klimaatactivisten geen enkele morele legitimiteit heeft) zal geen enkel hout snijdend akkoord bereikt worden dat de redding van de planeet zal faciliteren.
Op zijn best komt er een halfslachtig compromis uit. In een ander stuk zal ik eerdaags beschrijven waarom de meeste klimaatwetenschappers – mensen die normaal gesproken net als de meeste wetenschappers toch niet al te zeer met hun emoties te koop lopen – sinds de conferentie van Kopenhagen in 2009 toen de laatste kans om werkelijk iets substantieels te doen tegen de opwarming van de planeet werd verkeken, regelrecht in paniek zijn.

De vrijheid van meningsuiting dus. Klimaatactivisten zijn net als terroristen (of misschien nog wel erger), is de boodschap van Hollande blijkbaar en daarom mag er niet gedemonstreerd worden. Reden waarom duizenden mensen dan maar hun schoenen uit protest op straat achter lieten in een indrukwekkend gebaar van verzet en vastberadenheid.
Voor de Franse regering had de moordpartij van begin november zo tóch nog een voordeel…
Even dacht ik in mijn cynisme dat de Franse regering om de oorlogstoestand te rechtvaardigen zelf de moordpartij georganiseerd had zoals ik ook wel eens stiekem dacht dat het best zou kunnen dat de neocons in Amerika meer weten van ‘Nine Eleven’ dan ze de wereld verteld hebben.
Flauwekul natuurlijk want zoiets doen beschaafde, democratische regeringen waaronder eentje die anderhalf miljoen burgers met steun van het CDA wegvaagde in Irak en een andere die 4500 luchtaanvallen op een Noord-Afrikaans land uitvoerde natuurlijk niet. *kuch*
Om de kerstmarktbezoekers van Parijs te beschermen tegen het ’terrorisme’ van de klimaatactivisten, was de Parijse politie uiterst behoedzaam bij een geïmproviseerd monument ter nagedachtenis aan hen die gedood werden bij de aanval op ‘onze waarden van vrijheid en democratie.’

2015-11-28 Paris police

Waar de vrijheid van meningsuiting eveneens steeds meer verleden tijd lijkt te worden, is in het Verenigd Koninkrijk.
Premier Cameron die door een minderheid van de Britse bevolking daadwerkelijk gekozen is tot premier, heeft enige maanden geleden de bevolking toegezegd dat het je aan de wet houden geen garantie meer is dat de staat geen inbreuk maakt op jouw persoonlijke aangelegenheden en levenssfeer.
Denk je eens in wat dat betekent…
Nu worden ook onwelgevallige geluiden geheel in de beste tradities van de voormalige DDR verzwegen.
Dat is eveneens een vorm van repressie die frontaal indruist tegen elk democratisch recht en de vrijheid van meningsuiting.
Zo kon het dat het net leek of het de BBC ontgaan is dat er duizenden mensen in Londen demonstreerden tegen het deelnemen van het Verenigd Koninkrijk aan bombardementen in Syrië.
De omroep meldde over die indrukwekkende demonstratie waar zoals gezegd duizenden aan deelnamen…..inderdaad: niets.

In Nederland kwam dit weekend de vrijheid van meningsuiting op een heel andere manier onder druk te staan.
Anderhalve man en een paardenkop van nazi-club PEGIDA demonstreerden in Rotterdam onder leuzen als “De Koran is vergif” en “Mohammed is een crimineel” terwijl de politie antifascisten arresteerde en hen op afstand hield.
De politie als een soort particuliere bewakingsdienst ten behoeve van nazi’s (op kosten van de belastingbetaler) zullen we maar zeggen.
Volgens diezelfde ‘dienders’ was de sfeer ‘vriendelijk’ hetgeen natuurlijk een gotspe is om dergelijke woorden te gebruiken in samenhang met tuig dat van mening is dat ‘ze de boel overnemen via de baarmoeder.’
Maar het laat wel en niet voor de eerste keer zien waar de sympathieën liggen van de ‘waakzame en dienstbare’ dienders en waarom de politie gewoonweg niet te vertrouwen is.
Het schijnt dat men zelfs nog door de nazi’s na afloop van het samenzijn vriendelijk bedankt is voor de prettige samenwerking en dat maakt dat ik me in dit land er niet veiliger op voel. Het geflirt van de politie met extreemrechts zou velen reden moeten zijn tot ernstige zorg.
Het is namelijk niet de eerste keer in de geschiedenis van dit land dat de politie innig is met dergelijke lieden.
En namens en jegens hen zelfs waakzaam en dienstbaar was….

Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk zijn de tradities van politiestaten als de voormalige DDR en Noord-Korea met graagte door de neoliberale kwelgeesten van het land en zij die betaald worden om namens die kwelgeesten de leugens, laster en haat te verspreiden overgenomen, ook hier is dat gebeurd.
Want toen in de VS een extreemrechtse terrorist mensen doodschoot bij een kliniek van ‘Planned Parenthood’ heb ik in de Nederlandse media en zeker bij de NOS juist dát woord – terrorist – niet kunnen vinden.
Maar misschien is de moordenaar van christelijke huize in de ogen van onder andere de NOS een ‘bezorgde burger wiens zorgen je serieus moet nemen en die je erbij moet betrekken omdat ie anders tegen zijn grenzen aanloopt.’
Ook heb ik gezocht of Ahmed Marcouch inmiddels een artikel heeft geschreven waarin hij pleit voor een onderzoek naar het gewelddadige karakter van het christendom en stromingen daarin.
U kunt het antwoord wel raden.
Het selectief shoppen in de winkel van de verontwaardiging en bezorgdheid door politici als Marcouch (die het patent erop zou kunnen hebben) is eveneens een lafhartige aanval op de vrijheid van meningsuiting en mijns inziens passend in de tradities van degenen die ooit schreven over ‘het joodsche vraagstuk.’

Zo draaide in grote delen van Europa drie weken na de ‘aanval op onze waarden zijnde vrijheid en democratie’ de neoliberale carrousel van leugens verspreiden, haat cultiveren, onwelgevallige geluiden verzwijgen, niet welgevallige daden verbieden en het propageren van oorlogsgeweld, op volle sterkte.
George Orwell had het niet kunnen verzinnen.

O ja, dan was er ook nog een tegenwoordig door de overheid ingehuurde moreel gemankeerde die dit weekend het weer eens voorzien had op vluchtelingen nadat de premier en de minister van financiën er op hun beurt blijk van hadden gegeven dat na het redden van een bank die onderuit ging in het casinokapitalisme ten koste van 25 miljard Euro opgebracht door de belastingbetaler vluchtelingen een bedreiging zijn voor ‘ons’ voortbestaan en een belasting zijn voor de (vrijwel afgebroken en gesloopte) sociale voorzieningen en de huizenvoorraad:

2015-11-27 Bakas vluchtelingen

Een dergelijke uitlating, ik zeg het nog maar eens, is geen mening maar een delict zoals ook het uitschelden van niet-blanken voor ‘complaint niggers’ dat is. Het is net zo goed een delict als de uitlatingen van de twee bewindslieden waar ik hier boven aan refereerde.
Het zijn ook zeker aanvallen op de vrijheid van meningsuiting bedoeld als dergelijke opmerkingen zijn ter intimidatie, stigmatisering, criminalisering en marginalisering van specifieke groepen mensen.
Maar je moet per slot van rekening wat om als niet-blanke in het gevlei te blijven van het boze blanke baasje zo moeten deze geestelijk ontspoorde en die Marcouch dit weekend gedacht hebben.

Over hoe het onder andere Dasja Abresch die zich als enige in Steenbergen empathisch toonde ten aanzien van vluchtelingen, Peter Breedveld van FrontaalNaakt en Sandra S. die de HEMA attendeerde op het niet naleven van instructies hier en daar inzake kwetsende en racistische winkeldecoratie, is vergaan hebben we het al eerder gehad.
En ook wij hebben inmiddels ondervonden wat er gebeurt wanneer je Zijne Excellentie de Minister die bezig is de Neurenbergse Rassenwetten op te poetsen, op de teentjes trapt.
Het staat er zorgelijk voor met de vrijheid van meningsuiting in Nederland en elders in een Europa dat zucht onder de dictatuur van het neoliberalisme.