Immuniteit van belastingfraude verdachte fractievoorzitter AfD opgeheven

De immuniteit van Alexander Gauland, de van belastingfraude verdachte fractievoorzitter van de fascistische AfD, is opgeheven. Dat betekent dat het OM tot vervolging over kan gaan.

Bondsdagafgevaardigden genieten immuniteit voor strafvervolging. Die immuniteit kan op verzoek van het OM opgeheven worden door de Bondsdag zélf.

Gauland wordt verdacht van belastingfraude. Vanochtend werd de woning van Gauland in Potsdam doorzocht.

Het onderzoek loopt al sinds maart 2019. Volgens Gauland zou het om een bedrag van enkele tienduizenden euro gaan. Uiteraard is er volgens Gauland geen sprake van fraude: hij en zijn vrouw zouden bij de belastingaangifte een paar kleine foutjes hebben gemaakt. Kan gebeuren, nietwaar? Gauland is formeel nog getrouwd, maar woont inmiddels samen met iemand anders.

Volgens de AfD is het allemaal buiten alle proporties/onrechtvaardig/schandalig. Opmerkelijk genoeg onthield een groot deel van de fractie zich van stemming. Alle andere partijen (CDU/CSU, Grünen, SPD, Die Linke, FDP) stemden vóór het opheffen van Gauland’s immuniteit.

Bron: der Tagesspiegel 

Uitgelichte afbeelding: By Olaf Kosinsky – Own work, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78128578