IMF geeft toe dat neoliberalisme heeft gefaald

Het Internationaal Monetair Fonds geeft in een recent rapport toe dat het neoliberalisme er niet in geslaagd is om welvaart te creëren voor iedereen. Amerikaans journalist Benjamin Dangl juicht dit besluit toe, maar stelt dat het rapport nog heel wat dingen onbesproken laat.

“Neoliberalisme heeft gefaald” . Dit geeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toe in zijn onderzoeksrapport Neoliberalism Oversold, dat de organisatie eind mei 2016 publiceerde. Het rapport is volgens journalist Benjamin Dangl van de Amerikaanse alternatieve website Counterpunch een teken aan de wand dat voor deze ideologie het begin van het einde is aangebroken. Hiermee komt het IMF volgens Dangle ‘slechts’ 40 jaar te laat. Ook klimaatactiviste Naomi Klein uitte zich cynisch over dit IMF-rapport op twitter: “Gaan alle miljonairs nu plots hun geld teruggeven?”, vroeg ze zich af.

Het IMF breekt het neoliberalisme in zijn rapport af tot in de kern, en articuleert wat criticasters en slachtoffers van de ideologie al decennia verkondigen.

Hiermee geeft de organisatie toe dat haar strikte neoliberale beleid helemaal geen economische groei opleverde, integendeel. Het heeft de ongelijkheid enkel doen toenemen. Het rapport besluit daarbij dat “beleidsmakers meer open moeten staan voor een herverdeling van de middelen dan op dit moment het geval is.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be