Imagoschade

Een paar dagen terug had de nationale omroep een debat georganiseerd met lijsttrekkers van acht partijen die aan de komende Provinciale Statenverkiezingen meedoen. Iedere vertegenwoordiger kreeg twintig seconden tijd om standpunten te etaleren en er waren een viertal stellingen waarover men met elkaar in debat ging. Althans, dat was de bedoeling. De onderwerpen en bijbehorende standpunten hadden weinig tot niets met de provincies te maken. CDA en PVV wilden kerncentrales bouwen, D66 verder bezuinigen, SP minder bezuinigen en VVD en PvdA vonden dat het goed ging met Nederland. CU en GL speelden nauwelijks een rol in het debat, want hun standpunten waren te genuanceerd en te origineel. De achtergrond is dat de huidige regeringscoalitie afstevent op een dramatische nederlaag en dat de Eerste Kamer straks een rechtse meerderheid heeft. Het gaat dus niet over onderwerpen die relevant zijn voor de provincies, maar om macht. Zonder een meerderheid in de Senaat heeft de regering een probleem.

De peilingen zijn aanhoudend negatief voor de coalitie, maar er zijn alleen marginale verschuivingen. Parlementariër Mark Verheijen (VVD) ligt nog steeds onder vuur in de media, maar meer dan een zeteltje in de peilingen kosten die vervelende openbaringen vooralsnog niet. Iedere dag wordt er weer een nieuw feitje toegevoegd aan de levensloop van de voormalige kroonprins van de VVD. Als wethouder en gedeputeerde van Limburg was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de Floriade in Venlo. Dat spektakel in 2012 heeft de gemeenschap uiteindelijk 9 miljoen gekost. Volwassenen betaalden minstens 25 euro voor een entreekaartje, maar de VVD mocht er ‘gratis’ een verkiezingsfeestje vieren. De verantwoordelijke volksvertegenwoordigers, gezagsdragers, managers en directeuren zijn net als Mark Verheijen ondertussen weggepromoveerd. De directeur van de Floriade werd de nieuwe baas van het olympische dorp in het Russische Sotsji, dat een klein jaar na de winterspelen bekend staat als het duurste spookdorp dat ooit gebouwd is. Kosten: 50 miljard.

Ondertussen maakt Rotterdam zich op voor het voetbalgeweld waarmee gerekend wordt bij de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma. Beide clubs staan bekend om een uiterst agressieve kern van echte voetbalfans. Vorige week hielden Nederlandse hooligans huis in Rome waar van alles vernield werd en een enorme ravage met afval werd achtergelaten. De beelden daarvan gingen de wereld rond en men was of verontwaardigd of zei dat het er nou eenmaal bij hoorde. Donderdag zijn de Romeinse voetbalfans aan de beurt. Het is nog onduidelijk aan welke Rotterdamse cultuurhistorische monumenten de tifosi uit Rome zich zouden kunnen vergrijpen, maar er worden extra politieagenten ingezet om potentiële relschoppers in de gaten te houden en de schade zoveel mogelijk te beperken. Uiteraard op kosten van de samenleving want vrijheid en veiligheid zijn erg belangrijk voor Nederlanders en voetballen hoort bij Nederland als tulpen en kaas, dus kunnen hooligans tot op zekere hoogte hun gang gaan.

De nieuwe baas van VNO/NCW meldde in de Telegraaf dat het maar eens afgelopen moest zijn met wat hij noemde “de strafexpeditie” tegen de financiële sector en het “bashen” van financiële dienstverleners als banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Volgens Hans de Boer maken pogingen om woeker, corruptie en fraude in de sector te bestrijden het lastig om de binnenlandse economie te faciliteren, laat staan te komen tot internationale expansie. Eerder pleitte de werkgeversorganisatie voor het afschaffen van CAO’s en het stakingsrecht, want blijkbaar lukt het alleen om geld te verdienen als je anderen zo goedkoop mogelijk voor jouw portemonnee laat werken en iedere vorm van verzet daartegen via de politiek en wetgeving tegenhoudt. Nederland is ook welvarend geworden door de import van goedkope arbeid, want gastarbeiders waren gemakkelijker uit te buiten dan Nederlandse arbeiders. Nu ook in Nederland mensenrechten lijken te worden geaccepteerd heeft het bedrijfsleven blijkbaar een probleem. Als je echt rijk wilt worden bezuinig je op mensen want dat zijn immers onkosten.

In Duitsland werd gisteren de Nederlandse motorclub Satudarah verboden. Men had na huiszoekingen bij leden in Noordrijn-Westfalen en invallen bij clubs in Duisburg en Aken wapens en drugs gevonden en grote sommen geld in beslag genomen. Volgens de Duitse autoriteiten vormt Satudarah een gevaar voor de maatschappij en is door het ministerie van binnenlandse zaken daarop besloten de club te verbieden. In Nederland is Satudarah een van de drie grote motorclubs met 44 afdelingen en een paar duizend leden. Tot een verbod zal het in Nederland niet komen, ondanks dat justitie de club classificeerde als misdaadsyndicaat, er bij invallen kalasjnikovs zijn gevonden en in 2012 vijf van de tien meest gezochte criminelen leden waren van de motorclub. In Duitsland gaat men iets anders om met zulke maatschappelijke fenomenen. Niet alleen is de club daar nu verboden, maar is ook het tonen van symbolen van Satudarah strafbaar, net als het tonen van hakenkruizen en de vlag van Islamitische Staat.

Vandaag wordt de Februaristaking van 1942 herdacht bij de Dokwerker in Amsterdam. Op initiatief van de communisten werd er gestaakt tegen de jodenvervolging en de razzia’s. Na de acties werden veel linkse verzetsmensen opgepakt en geëxecuteerd. Tot 1968 werd er gestreden om de herdenking tussen de stad Amsterdam en de CPN. Sindsdien is er één herdenking. Vanochtend meldde WNL, het publieke omroepspeeltje van de Telegraaf, dat er live verslaggeving zou komen van de herdenking met Esther Voet van het CIDI. Het CIDI publiceerde eerder een onderzoek waaruit zou blijken dat het antisemitisme vooral onder links en moslims voorkwam, wat met veel enthousiasme vrijwel dagelijks wordt herhaald op rechtse blogs als De Dagelijkse Standaard en Jalta en op sociale media. Net als in de Telegraaf van 1942, maar nu met moslims in plaats van joden, wordt een bevolkingsgroep weggezet als minderwaardige en gevaarlijke Untermenschen die niet in Nederland thuishoren en is hun aanwezigheid de schuld van links. Het verzet van destijds heeft 73 jaar later dus eigenlijk weinig opgeleverd. Zaterdag demonstreren de erfgenamen van de nazi’s Pro Patria tegen de bouw van een moskee in Gouda. Veel verzet zal er niet zijn.