‘Iedereen moet in het malletje van de blanke monocultuur’

“Ik vertrok in 1981 uit een Nederland waar je jezelf mocht zijn, maar keerde in 1999 terug in een land dat op obsessieve wijze eist dat iedereen model-Nederlander wordt.”

Over dat gevoel schreef Froukje Santing (55) een boek dat net in de winkel ligt: ‘Dwars op de Tijdgeest’. Santing was zeventien jaar correspondente in Turkije voor onder meer NRC Handelsblad en de NOS. De tijdgeest is volgens haar ‘dat allochtonen niet meer moet zeuren over hun afkomst en dat we het geëmmer over dat ze anders zijn zat zijn’. (Trouw)

Zo dat is een boek dat ik zeker ga lezen. Wat een goede analyse zo al in twee korte alinea’s. Als het betekent dat we allemaal asociale, xenofobe tokkies moeten worden is de mal bij mij ook niet gelukt. Ik ben zo blank als het zijn kan, word niet bruin, grote frustratie, maar schaam me soms wel eens voor mijn zo blank zijn.  De rechten die anderen er aan hangen, omdat ze ook blank met een zonnebankbruine laag zijn, komen mij te vaak de strot uit.

Dat ik aardig doe tegen mensen op straat, dat ik mensen hulp aanbied als dat nodig lijkt, te vaak zie ik dan een schrikreactie. Dat is toch absurd? Maar we zijn met meer. Pas sprak een vrouw mij aan die hetzelfde deed en zij zei: “Ik blijf aardig doen, ik laat dit gure klimaat in Nederland niet mijn aard veranderen. Mijn gedrag zal werken als een olievlek en daarom blijf ik het doen.” Daar kreeg ik wel een glimlach van. (ow en ben niet zo’n Beppie die tegen iedereen in de bus gaat zitten praten hoor 🙂 )

2 gedachten over “‘Iedereen moet in het malletje van de blanke monocultuur’”

  1. Jup ben het met haar eens, ik was een kind in de jaren 80 en begin jaren 90. Het was zoveel vrijer eigenlijk, niet bij wet maar van mensen. Mensen stonden gewoon meer toe. Nu zou ik echt niet meer een kind willen zijn, je doet toch nooit wat goed. Als je buiten bent dan hang je rond en ben je binnen dan “zit je achter je Computer dik te worden”. Maak je een foutje haal je gelijk het landelijke nieuws als “jeugdcrimineel” en moet je naar bureau halt. Man ik kon nog vuurwerk kopen als 11 jarige en afsteken. Moet je nu proberen.

    Ze zijn tegenwoordige repressiever geworden dan dat ze in de jaren 50 waren.

  2. Vervang het woordje ‘blanke’ in de aanhef in ‘rechtse’ en je zit dichter op de kwestie.

Reacties zijn gesloten.