Idiocratie

Over een maand zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In Nederland zijn er veel fans van Donald Trump, misschien naar verhouding wel meer dan in de VS. Opiniemakers en bekende Nederlanders als Thierry Baudet, Leon de Winter en Syp Wynia hopen dat Trump de verkiezingen gaat winnen. Dat is niet omdat ze vinden dat Trump de beste plannen heeft, maar omdat hij in hun ogen het anti-establishment vertegenwoordigt en zijn tegenstander een vrouw is. Net als Trump vinden ze dat Clinton corrupt is en omdat ze een vrouw is niet in staat is het land met harde hand te leiden en een muur op te trekken om alles wat ongewenst is buiten de deur te houden.

Ondertussen stapelen de berichten over de betrouwbaarheid van Trump zich op. Hij heeft volgens de New York Times de afgelopen twee decennia geen belastingen betaald nadat hij midden jaren negentig een miljard verlies had geleden. De truc is dat je na dat verlies ieder jaar 50 miljoen van de belastingdienst mag aftrekken om dat verlies te compenseren. Ook in Nederland bestaan dit soort regelingen, vooral populair bij vastgoedjongens en projectontwikkelaars. Het gevolg van zulke regelingen is dat de armen via belastingafdracht de belastingaftrek van speculanten en de rijken financieren. Niet dat dat iets nieuws is, maar goed om het hier nog even te noemen. Het is telkens weer fascinerend dat mensen die niks hebben stemmen op iemand, die alles van hen heeft afpakt maar alleen maar de ander schuld hoeft te geven om zichzelf vrij te pleiten.

fox_news_idiocracy
Scene uit Idiocracy. Door een fout in het registratiesysteem krijgt de hoofdrolspeler de naam Not Sure.

In de film Idiocracy wordt een toekomst voorspeld waarin intelligentie uitsterft en de aarde wordt bevolkt door randdebielen die de hele dag zuipen, wiet roken en voortdurend op TV naar porno en geweld kijken. Verschil met de tegenwoordige tijd is dat zelfs de grootste sukkel in die verre toekomst in staat is plaats te maken voor iemand die intelligenter is dan hijzelf. In het heden lijkt dat onmogelijk geworden. Trump bedient zich van alle middelen die al jaren in het samenzweringscircus en aluhoedjescircuit worden rondgepompt en het volk vindt het fantastisch. Elke keer als Trump bralt, liegt en zich denigrerend uitlaat over gehandicapten en vrouwen heeft dat nauwelijks negatief effect in de peilingen. Uit een opgedoken interview bleek dat Trump enorm opgewonden werd van een toen 12-jarige Paris Hilton. Geen reden om je ergens druk over te maken.

In het kleine Nederland spelen zich vergelijkbare taferelen af, zij het met minder gevolgen voor de wereldorde. Er was ophef omdat een voetballer een verslaggeefster geen hand zou hebben gegeven. Dat was volgens de verslaggeefster niet waar, maar het dankbare leugentje wordt nog steeds verspreid. Joost Niemöller gebruikt complotnieuws-website Niburu als bron om aan te tonen dat MH17 werd neergehaald door een UFO. Ephimenco in de voormalige verzetskrant Trouw beklaagt zich over hoofddoekjes met Turkse en Arabische tongval en ziet daarin de ondergang van de Nederlandse taal en het Avondland. Theodor Holman in die andere voormalige verzetskrant Parool noemt Trump-groupie Thierry Baudet een rechtsgeleerde. En voormalig GeenStijl pin-up Annabel ‘dobbernegers’ Nanninga vindt het schandalig dat Niemöller wordt aangevallen door hordes bloeddorstige Gutmenschen die de grenzen moedwillig openzetten voor moslims en vluchtelingen.

Ook in het steenrijke Nederland zijn er in maart volgend jaar verkiezingen; een prachtige gelegenheid om feitenvrije berichten rond te strooien en de maatschappelijke onvrede te bevorderen. Ex-GeenStijl Jan Roos, nu lijsttrekker voor VNL van twee PVV-dissidenten, verzet zich in navolging van Geert Wilders tegen de kinderombudsvrouw, die wil dat Zwarte Piet geen reden mag zijn om kleine kinderen uit minderheden te discrimineren en te pesten. En net als Geert voert Jan actie tegen supermarktketen Jumbo omdat die het kinderfeest zou hebben ingeruild voor het offerfeest of suikerfeest. Dat is weliswaar niet zo, maar het valt goed bij het leger randdebielen dat Nederland rijk is. Maar anders dan in Idiocracy maken Jan en Geert geen plaats voor iemand die meer verstand heeft dan zijzelf. In Nederland is iedere werkende hersencel verdacht en zal een volgende ‘leider’ een nog veel grotere idioot zijn.