Idealisme of macht?

Door @Dirk_Visse​r

Mark Rutte gaat prat op het feit dat hij de eerste liberale premier van Nederland is sinds Pieter Wilhelm Adriaan Cort van der Linden, (1913-1918). De laatste maakte in 1917 met een wetswijziging een einde aan de schoolstrijd en voerde tevens het passief stemrecht in voor vrouwen, iedere man ouder dan 23 jaar mocht zich ook laten gelden in het stemhokje.
Met andere woorden: Cort van der Linden was een vooruitstrevend politicus die van wanten wist, zeg maar progressief liberaal. Voorwaar geen geringe prestatie in die tijd.
Overigens was dit een extra-parlementair liberaal minderheidskabinet.

Hoe anders is de situatie na een kleine honderd jaar gesteld met onze hedendaagse ‘liberale’ premier?
Ogenschijnlijk niet veel anders, ook een minderheidskabinet, maar dit met gedoogsteun van de PVV.

Mark Rutte heeft echter één groot nadeel, hij heeft zijn idealen en opvattingen te grabbel gegooid, niet alleen aan de PVV in de Tweede Kamer maar inmiddels ook aan de SGP in de Eerste Kamer.
Beide ‘gedoog’-partijen hebben tegenstrijdige opvattingen ten opzichte van de grondwet. De PVV wil onder andere afschaffing van artikel 1 in onze grondwet (ik ga het maar niet hebben over knieschoten en kopvoddentax) en de SGP sluit gewoon keihard vrouwen uit, die hebben immers maar één recht.

We zien regelmatig felle discussies op de buis langskomen tussen VVD en PVV, wat eigenlijk meer lijkt op een ingestudeerd toneelstukje dan op een fatsoenlijk debat. Persoonlijk erger ik mij blauw aan deze poppenkast.
Wat mij het meest tegen de borst stuit is dat Rutte net zo hard meedoet aan populistische spelletjes van zijn gedoogpartner. We mogen nu 130 km/h over de Afsluitdijk, maar diegenen die in deze tijd van het jaar wel eens over de Dijk rijden weten wat ik bedoel: brug open bij Kornwerderzand en als het tegenzit ook bij Breezanddijk of andersom natuurlijk, kost je zomaar een half uur. Onzin dus.
Pim Fortuyn had in deze wel gelijk, je kunt nog zulke mooie snelwegen aanleggen, maar ergens loopt het een keer vast in een flessenhals.

Maar goed, de Eerste Kamerverkiezingen zijn geweest en nu gaat echt de botte bijl er in. De meeste rechtse stemmers zijn inmiddels geïndoctrineerd met het feit dat er 18 miljard bezuinigd moet worden, ook weer zo’n sprookje. Waarom zo keihard en waarom in vier jaar in de weer aantrekkende economie?

Grote vraag is natuurlijk: wat staat ons nog te wachten met deze premier? Een boel ellende zo te lezen in de pers, het PGB is nu aan de beurt. Het PGB was ooit een stokpaardje van de VVD, met een Persoonsgebonden Budget konden mensen immers toch zelf de zorg inkopen die zij nodig achten?
Het liberale is er af bij deze premier, het gaat puur om de macht.
Macht inderdaad, de idealen zijn verdwenen.

In deze heeft hij natuurlijk een prima medestander in Maxime Verhagen. Beide heren laten de minderbedeelden en de zwakkeren in de samenleving de bankencrisis betalen, zonder ook maar enige hervorming toe te passen in die sector. Bovendien zijn de stokpaardjes van de liberalen weggegeven aan de gristenfundamentalistische SGP.

Geert Wilders heeft het van de SP geleende sociale programma alleen maar gebruikt om Henk en Ingrid tevreden te stellen, van al die gestolen statements blijft niets overeind, bovendien is hij te laf om mee te regeren. Er is ons een gedrocht gepresenteerd waar de honden geen brood van lusten.

Bijna de hele wereld wil van kernenergie af maar onze eigen Prins Kernafval heeft daar geen boodschap aan. Er blijken geen alternatieven te zijn volgens hem.
Klopt ook wel natuurlijk als je geen idealen hebt en gewoon altijd mee wilt regeren in de waan van de dag.
Ook al ben je een gedecimeerde partij, macht is alles, en zo krabbelt het CDA weer op volgens onze ongekroonde prins.
De tijd zal het leren, maar de peilingen wijzen vooralsnog anders uit.

Het CDA  heb ik persoonlijk nooit op idealen kunnen betrappen, de VVD nog wel in hun program, Geert Wilders ook, die heeft ook idealen, die verkoopt zijn eigen vrouw nog om links niet de macht te laten. Of dat laatste nu een ideaal is voor een beweging als de zijne weet ik niet. Volgens hem wel blijkbaar.

Open de bruggen voor dit kabinet en laat de slagbomen maar omhoog!

1 gedachte over “Idealisme of macht?”

  1. Discussies tussen de VVD en PVV doen mij ook denken aan toneelschermen.

    Als de VVD principes had dan hadden ze minimaal geëist dat de PVV bepaalde zeer afstotelijke zaken zoals Etnische registratie uit het verkiezingsprogramma zou schrappen.

Reacties zijn gesloten.