Hulde! D66 wil wet die het makkelijker maakt partijen te verbieden die de democratie ondermijnen

D66 wil het makkelijker maken politieke partijen te verbieden, een move die uitdrukkelijk gericht is tegen FVD. Kamerleden van FVD intimideren stelselmatig journalisten en roepen hun aanhang met de regelmaat van de klok op Trump te imiteren en de Tweede Kamer te bestormen.

Afgelopen weekend riep FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren zijn aanhang op om ‘op te trekken’ naar de Tweede Kamer en daar net zo lang te blijven tot de regering weg is. Dat daarbij slachtoffers zullen vallen, is volgens Van Meijeren ‘onvermijdelijk.

Van Meijeren’s uitlatingen werden uiteraard door iedereen en alles veroordeeld, maar daar trekken fascisten zich natuurlijk niks van aan. Des te meer ophef, des te beter. Alleen concrete maatregelen zetten zoden aan de dijk.

Dat er alle reden is FVD te verbieden, werd afgelopen weekend nog eens duidelijk gemaakt door Poetinliaison en FVD-coryfee John Laughland:


Een politieke partij kan nu op grond van artikel 2:20 BW ( “strijd met de openbare orde”) ook al verboden worden. Dat overkwam de CP’86 in november 1998, al was die partij op dat moment al een lege huls.

In 2018 adviseerde de Staatscommissie parlementair stelsel een wet te maken die het mogelijk maakt politieke partijen te verbieden als die een ernstige bedreiging vormen voor de democratische rechtsstaat. Dat FVD een bedreiging vormt voor de democratie, behoeft verder natuurlijk geen betoog, maar tot op heden is er geen wet die dat mogelijk maakt.

Het is niet duidelijk op hoeveel steun D66 kan rekenen. Tot nu toe heeft alleen Volt zich uitgesproken voor een verbod. Op steun van de PVV – en vermoedelijk al evenmin JA21 en BBB –  hoeven we niet te rekenen, dus alles hangt af van de middenpartijen.

Uitgelichte afbeelding: D66-fractievoorzitter Jan Paternotte – Door D66 – D66 Persfoto, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57709532