Hulde aan de Finnen

“Hulde voor de Finnen”, zei Geert Wilders gisteravond en ik zeg het hem na. Met hun achterbakse truc en met het gebruik van de kleine lettertjes in het Griekenlandakkoord hebben zij laten zien hoe de verenigde Europese politiek zich op ramkoers heeft begeven. Voor Nederland heeft het nog een extra voordeel: opnieuw hebben wij bewijs dat premier Rutte en geld niet zo’n goede combinatie zijn. Hij heeft dit net zo min als die vijftig miljard in de gaten gehad. De Jager misschien wel maar die heeft dan gedacht: “Och, laat maar, dat staat daar voor de vorm”.

Finland heeft zich gedragen als een ondernemer die door en slimmigheidje zijn zakenpartners het nakijken geeft. Zo’n rotstreek wordt niet vergeven en je zult zien dat Helsinki op enig moment een heel akelige rekening gepresenteerd krijgt. En niemand zal de regering daar de eerste tien jaar vertrouwen. Met de giftige adem van hun Ware Finnen in de nek. (Hulde aan de Finnen – Han van der Horst, Joop.nl)

Als ik dit stuk zo lees, en dan met name de laatste alinea’s, zou de rotstreek van de Finnen wel eens het begin kunnen zijn van iets heel moois voor Europa. Want heb nooit begrepen waarom dat er nog niets is, zo’n (con)federale staat. Ja, weet wel waarom het níet ís, maar in deze tijden van schaalvergroting, is Europa toch een loser aan het worden? Allemaal van die kleine prutstaatjes die allemaal in hun blote kont het sprookje van de Keizer zonder kleren lopen na te spelen. 😀

33 gedachten over “Hulde aan de Finnen”

 1. Jammer is dat links nog geen antwoord heeft op wat zich voltrekt, namelijk het einde van de euro en daardoor ook van de EU, onder meer in een stroomversnelling gekomen door de aktie van de Finnen.
  Wellicht zelfs een ineenstorting van het huidige geldsysteem en krijgen we een tientje ( zoals van Lieftinck na de oorlog), waarvoor nog dank van mijn moeder.

  Hoe kon het toch dat er al zo snel weer zoveel rijken waren met een luttel tientje? Ik snap daar nog steeds geen reet van.

  Op zich zit ik daar niet zo met dat einde van die rare superstaat, misschien dat het zelfs de populisten doet verdampen. ik vermoed dat deze’ simpelen’ de noodzaak hebben om zich te kunnen identificeren, als de gedachte te groot wordt, worden ze bang en xenofoob.

  Kan mij het nou schelen hoe het geld eruit ziet. Euro of gulden of tulp of blurp genaamd.
  Wat de politici doen is tijd kopen, ze weten ook geen oplossing meer, en dan kan Rutte wel giechelen, maar dat zal hem snel vergaan die brede glimlach en dat optimisme.
  Waar ik wel bang voor ben zijn die resentimenten zoals terug naar de gulden ( en alles waar dat voor stond in zijn volle benepenheid).

  Links heeft nog niet het begin van een oplossing, zelf zou ik het ook echt niet weten, iemand een idee?

 2. Advies aan iedereen die koffers of sporttassen vol zwart geld onder zijn bed heeft staan. Probeer ze te lozen voordat de euro wordt ingevoerd. Diamanten, schilderijen, Chinese vazen; er zijn genoeg manieren om van je guldens af te komen. Investeren in kostbaarheden kan een hoop problemen voorkomen, want wie met f.25000,- of meer in contanten bij de bank aankomt, is verplicht zich te legitimeren.

  http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2000-2001/Tientje-van-Lieftinck.html

  nou kan ik alweer beginnen met met diamanten kopen, maar nou om van die euroletten af te komen 🙂

 3. Is toch wel een aardige site hoor, er staat ook beschreven hoe de geldzuivering plaats heeft gevonden, bijvoorbeeld door ineens papiergeld ongeldig te verklaren, te beginnen bij de briefjes van 100 goldens.

  Je zou zo ook de lucht uit de ekonomie kunnen halen, waarbij de rijken natuurlijk al lang hebben belegd in andere zaken als villa’s enzo.
  Zou me echt helemaal niks verbazen als een dergelijk scenario al wordt bedacht. Het is niet voor niks denk ik dat goud en zilver met het uur meer waard worden en geld en aandelen worden weggemieterd.

  Van de week hoorde ik een of andere beleggingspief vertellen dat het beste wat je kan doen met je geld is spullen kopen. Niet op de bank, geen aandeeltjes, maar dingen kopen. Wat voor dingen weet ik niet meer, maar koffie en thee en goud enzo, ik rende naar de gruttert, en kocht 10.000 blikken soep tot 2020 te eten. Zal tegen die tijd wel mijn oren en neus uitkomen denk ik 🙂

 4. Volgens een anonieme bron binnen de Finse Ambassade die onbekend wenst te blijven is er mogelijk sprake van een wraakaktie jegens bepaalde politieke groeperingen in Nederland.

  “Kulunut apulaislääkäri hapantua ‘Finnen’ jtk kohti ‘GeenStijl’ joko ikä ankara pahantekijä puolue. Me löytölapsi jännittynyt jotta hieman taaksepäin sisäpuolella ajaa,” aldus de bron.

 5. #5 Helder: Verstreken sinds het senior inwoner draait “Finne” in de richting van zichzelf ‘GeenStijl’ leeftijd, hetzij ernstige boosdoener partij. We verloren een kind blij om een beetje terug op de binnenkant run (Google-vertaling Fins-Nederlands)

 6. #7 Waarschijnlijk is-ie boos omdat GeenStijl al (“sinds”) jaaaaaaren (“verstreken senior leeftijd”) heel erg (“ernstig”) op Finnen loopt af te geven (“boosdoener”) en werd het tijd (“binnenkant”) om iets (“beetje”) terug (“terug”) te doen.
  En waarschijnlijk zat-ie flink aan de drank, vandaar dat hij unaniem wilde blijven. 😆

 7. @6Joke M.

  Heb het gelezen, maar vind het stuk nogal geschreven vanuit de idee dat mensen rationeel handelen, en dat het een doordacht experiment zou zijn van rechts, (maja, wat is nou eigenlijk niet rechts).
  ik geloof meer dat ze een enorm gebouw hebben getimmerd, maar vergeten zijn de fundamenten aan te leggen, daarbij zijn ook de ontwikkelingen gekomen zoals de opkomst van Aziatische landen, kredietkrisis, dom populisme, en nog zo wat. Niet voorzien door rechts, noch ‘ links’ .
  Naar mijn gevoel is de zaak volkomen uit de hand gelopen door snel op korte termijn geld te willen verdienen, -zoals eigen is aan rechts-, maar ze vergaten even dat er ook nog zoiets bestaat als het volk, demokratie genoemd. Voor wat dat waard is.

  Economie is hoofdzakelijk emotie, en daar snapt rechts nou juist _helemaal_ niks van.

  Verder:
  quoot:
  [It appears that much of the European left does not understand the rightwing nature of the institutions, authorities and especially macroeconomic policies, which they are facing in the eurozone. This is part of a more general problem with the public misunderstanding of macroeconomic policy worldwide, which has allowed rightwing central banks to implement destructive policies, sometimes even under leftwing governments. ]

  Waar is dat links? Dat bestaat helemaal niet, nergens in Europa.
  Denk jij dat ook deze krisis is vooruitbedacht? Dat het opzet is?

 8. LeRoiDanse Schreef:

  Economie is hoofdzakelijk emotie, en daar snapt rechts nou juist _helemaal_ niks van.

  […]

  … which has allowed rightwing central banks to implement destructive policies, sometimes even under leftwing governments.

  Enfin, je ziet het (zoals je zelf n.b. aanhaalt): rechts snapt er juist alles van.
  En links ziet het niet, of wil het niet zien. Mark Weisbrot, jij en ik zijn het helemaal eens daarover.
  En ja, ik denk dat het heel bewust gecreeerde chaos is – zie The Shock Doctrine van Naomi Klein.

  Op Straatsburg (de mensenrechten) kunnen we qua Europa-project op zich nog wel bouwen, maar dat is te weinig. Een kathedraal heeft meer steunberen (checks & balances) nodig om niet in te storten.

 9. @10Joke

  [En ja, ik denk dat het heel bewust gecreeerde chaos is – zie The Shock Doctrine van Naomi Klein.]

  Heb ik gelezen ja, maar ik blijf steeds met een grote vraag zitten:
  The Powers That Be kunnen natuurlijk ook niet leven op een planeet die naar de donder is qua milieu, waar oorlogen zijn aso & asf.. En zou het ze aanlokkelijk lijken om in een gated ding te wonen? Wat hebben ze aan zo’n wereld? Of het zou een spel voor ze moeten zijn, tijdverdrijf, adrenaline, macht, maar vergeten ze daarbij even na te denken over de wereld waar ze ook zelf in terecht komen.
  De grote vraag: Waarom?? Daar geeft Naomi Klein ook geen antwoord op. En wat een beetje een geheim is van mij, ik vind haar niet echt aardig. Raar maar waar, heb haar een paar keer gehoord en gezien, en ik dacht : nee, ik mis iets bij je. Leek wel of ze er een slaatje uit wilde slaan ofzo.

 10. De finse kiezer is geen bedrieger. Anti EU partijen worden de grootste politieke stroming, dankzij een enorm vacuum dat huidige visiloze lege partijen zelf maken.
  Wie heeft het schip EU gemaakt en kan er niet mee zeilen? Tik die euro toch af, kost ons 30% en dan weet je wat je hebt. Nieuwe handeszone met NW Europa hebben we zo en gaan we er netto op vooruit. Gewoon wij samen met de landen rond de noordzee, baltic.
  UK en noorwegen zitten toch ook niet in de EU. Wat hebben wij te doen met 3000 km verderop als 300 km verdeop, UK en Noorwege, denemarken, niet of half meedoen. Weg met de verre vrienden. Je moet stop kunnen zeggen.
  Rutte , waar is de Euro streep waar je de volgende keer niet over wilt ?

 11. Voor mij kwam de Euro precies op het juiste moment , ik was namelijk net 2 maanden uit de USA terug en nog niet echt aan de Gulden gewent , rare was dat de prijzen meteen bijna het zelfde waren als in de USA , alleen was benzine duurder en de lonen hoger … Het jaar daarop met mijn zoon op vakantie , via Frankrijk met het autootje naar Pompeii , heerlijk , geen geld wisselen , heldere prijzen . Maar Henk en Ingrid hadden plotseling door dat de Costa en andere Reetveter-ghettoos duurder waren dan ze altijd dachten , en weten dat aan de Euro ipv hun gebrekkige omrekenvermogens …

 12. Kan iemand mij uitleggen hoe je aan geboren en getogen Grieken op een willekeurig Grieks eiland uitlegd dat, als hun regering in gebreke blijft, zij van het ene op andere moment Finnen zijn geworden? Of, om met Markje te spreken, de Acropolis ineens een stukje Nederlands erfgoed is geworden?

 13. @14: Als dat raar is, waarom vinden we het dan wel heel normaal dat Griekenland alle staatseigendommen moet verkopen aan multinationals, zodat de Grieken voortaan door hen kunnen worden uitgemolken wat basisvoorzieningen betreft?

  Om welk eiland gaat het eigenlijk – Atlantis?

 14. Ik heb er allemaal geen verstand van, dus ik hou mijn mond. Ik weet alleen dat als de boel in elkaar sodemietert, ik er het slachtoffer van ga worden. En niet Harry Mens.

 15. Maar Joke, dat vind ik helemaal niet normaal. Welk eiland weet ik ook niet. Ik vind het hele verhaal van de Finnen, van Rutte en de Jager hoogst eigenaardig. Hoe in vredesnaam hadden zij zich die hele onderpand constructie voorgesteld?

 16. […]

  Weten de Grieken eigenlijk al dat ze op Fins grondgebied gaan leven?
  Zal niet, anders zeggen ze waarschijnlijk: Rot toch op met je Europa.

  Niet dan, ja toch? 🙂

  Limburg mag wel weg wat mij betreft, wat zou dat boeltje opbrengen?

 17. LeRoiDanse Schreef:

  Limburg mag wel weg wat mij betreft, wat zou dat boeltje opbrengen?

  Altijd dolkomisch, en ik voel me niet eens 100% Limburger :mrgreen:

 18. Links Schreef:

  Hoe in vredesnaam hadden zij zich die hele onderpand constructie voorgesteld?

  Stel je nou steeds retorische vragen of vraag je je dit soort dingen echt af? R&J doen gewoon maar wat. Het is al maandenlang een absurd toneelstuk, want Griekenland kon aan het begin al met geen mogelijkheid de rente ophoesten. Het woord ‘eilandje’ maakt alleen eindelijk duidelijk hoe absurd. In onze contreien is het van hetzelfde laken een pak, want wij moeten privatiseren & versoberen om ‘Griekenland te kunnen helpen’ (maar in feite spekken we met z’n allen de multinationals).
  Precies hetzelfde is in Latijns Amerika allemaal al eens gebeurd, daar zijn hele oorlogen gevochten om drinkwater en energie (de Bolivian Gas Wars bv.) weer in handen te krijgen.

 19. 20
  Joke
  Klopt.
  Het domste wat men ooit had kunnen doen is 5,5% rente vragen in samenhang met bezuinigen.
  Het mag toch duidelijk zijn dat de Europese leiders , Griekenland verder het putje in geholpen hebben.
  Portugal idem dito.

 20. Joke, ik vraag mij dat soort dingen echt af. Landen stoopen geld in een pot om o.a. Griekenland te redden. Vervolgens schijnt dat geld dan weer het onderpand voor Finland te zijn! Daarna proberen Rutte en de Jager mij wijs te maken dat zij van niets wisten en dat Nederland dus ook wel een onderpandje wil! Dan hoef je warempel toch geen geld in dat potje te stoppen? Met de ene hand geld erin, met de andere hand geld er uit. EN DAT ALLEMAAL OPGEHOEST DOOR DE GEWONE MAN! Voor hoe achterlijk verslijten Rutte en de Jager ons eigenlijk? Op deze manier is dat het einde van de euro! Wie is daar eigenlijk stiekem op uit?

 21. 22
  Links
  De deal tussen Finland en Griekenland is zo geregeld omdat men eenheid wil uitstralen.
  Eenheid om de financiele markten gerust te stellen.
  Een eenheid die er dus NIET is.
  Vandaar deze constructie.

 22. Dan wordt er iets een reddingsplan genoemd wat helemaal geen reddingsplan is maar een ordinair rookgordijn. Om wat te verhullen? Het einde van de euro? Het einde van de EU?

 23. 24
  Links
  Men probeert te verbloemen dat er onenigheid is.
  Einde Euro en EU komt langzaam in zicht.

 24. Links Schreef:

  Voor hoe achterlijk verslijten Rutte en de Jager ons eigenlijk?

  Ongeveer zooooooo achterlijk. Oh, dit was wel een retorische vraag…
  Ik vraag me meer af wat zich in de koppies van de meeste linkse politici afspeelt.

 25. ‘Economie is hoofdzakelijk emotie, en daar snapt rechts nou juist _helemaal_ niks van.””

  Ik denk dat de burger op de volgende manier de verbeelding wordt ontnomen hoe het anders zou kunnen.

  We worden steeds met cijfers om de oren geslagen, voorbeeld 18 miljard /piketpaaltjes om orde op schuld zaken te stellen, iedere dag vertraging zou weer zoveel nullen meer zijn, paars plus bestreed de 18 miljard, kon minder om ons daarmee als beter om de oren mee te slaan.
  Economen en opinies slaan ons weer om de oren wat daar wel of niet aan zou kloppen terwijl de burger daar al half doof of doof mee geslagen is.
  Politieke oorartsen blijven ons vertellen dat er niets mets onze oren aan de hand is terwijl onze receptiekanalen vol met schuld doofsmeer zitten, niet meer weten of het nu het linkeroor of rechter oor was dat berichten binnen kreeg.

  Nadat we wankelende banken met gestut zouden hebben komen verbeelde preludes van weer omvallende banken, failliete weg zinkende landen als enig overleving concert om ons de oren mee te slaan.

  Zo beschouwd is men bezig met nog meer oorsmeer en dat te analyseren, het geluid dat dit it gecijfer met nullen nergens over gaat om een ander verbeeld levens concert door te laten klinken wordt door de oorsmeer prop als niet ontvankelijk verklaard..
  Dat dit deze prop via wilderse verbeelding voor de doven wel uitgezonden kan worden om er politiek gehoor voor te krijgen stemt tot denken om niet meer met de gevolgen van de cijfer prop zelf en wilders bezig te zijn .
  Maar om met de politiek economisch afgenomen verbeelding , noem dit open innovaitie als grootste bron van vernieuwing ipv van afbraak dat qua verbeelding niet tegen te houden valt , bezig te zijn.

 26. Zo dom is het eigenlijk niet van de Finnen.
  Griekenland heeft momenteel 150% bbp staatsschuld.
  Dat loopt op tot 170%.
  Dat wordt met dit tweede reddings programma terug gebracht naar 146%.
  Is dit dan wel houdbaar ?
  Of zal een derde reddings programma noodzakelijk zijn ?
  En zo gaan we maar door.

 27. Het door u geschetste scenario, domino effect ligt voor de hand als iets wat je als gokken op niet moet willen, er zijn nog andere landen die op dat lijstje staan.

  Waar ik dus grote moeite mee heb, me aan erger, is dat het er met cijfers wordt ingedrukt dat er niets anders op zou zitten willen we ook ons vege lijf, de EU redden.
  We will all survive or go down together als mooi idee terwijl dit het denken en het verbeelden over andere wegen belemmert.

  Ik ben een grote leek op economisch/politiek gebied en kan alleen met mega simplicatiesen en voorbeeldje komen.
  Vroeger ging men naar de lommerd, leverde men eigen onderpand in, om moeilijke tijden te overbruggen.
  Als ik het goed begrijp claimen de Finnen nu een soort onderpand als instemming met de reddings actie.

  Worden de Grieken hun eigen onderpanden afgenomen , zo ja door wie of hebben ze deze niet?
  Griekse rederijen bv., let wel ik noem maar wat.

  Dan is er vrije handel met eigen resourses.

  “’In February 2007, Ken Livingstone signed a deal with Venezuela to provide cheaper oil for London buses. In return, the Greater London Authority was to advise Venezuela on recycling, waste management, traffic and reducing carbon emissions”’

  Lees verder op bron Wiki

  M.i. is een dergelijke ruil lange termijn economie omdat het werk levert en overheids kosten, w.o. milieu bespaart.
  Dit is niet door is gegaan omdat de conservatives , rechts politiek dit wist te blokkeren.

  De burge wordt geacht te geloven dat er geen ander wegen, eigen onderpanden, resourses , bronnen en expertise om buiten de EU de handelsboer mee op te gaan, bij de Grieken te vinden zijn.
  Het lijkt mij, gezien de cijfertjes nood zo hoog zou zijn, dat links- rechts-middenpolitiek daar geen blokkades meer over kan opwerpen.

  Pas op EU/IMF plaats, innovatieve denk/ademruimte voor de Grieken ipv het met cijfertjes staatschuld, angst voor rood kleurende beurzen, het vuur alom aan de schenen te leggen.
  Het lijkt me ondenkbaar dat er geen andere heilzamer wegen voorhanden zijn maar eerder dat onwillige banken daar niet aan mee willen werken, als weer een ander verhaal.

  Maar dan nog so what, wat is er mis mee om ze politiek in te korten zodat ze met doordachte lange termijn handelplannen wel akkoord moeten gaan?

  Pas als de politiek/media een stop zet aan het mind bashen over staatschulden en cijfertjes, mondiale poltiek overeenkomt rode cijfers beurzen stil te leggen, als die oorverdovende polilieke macht eerst los wordt gelaten,komt de ruimte voor denkers en markt innovatoren aan bod.
  Teminste dat is mijn idee of wens …..uit pure frustratie zeg maar omdat ik het niet anders kan begrijpen of geloven.

  Ondertussen kan men aan het kleine lef beginnen dat het helemaal niet zo voor de hand ligt dat de grieken aan de politiek/ economische wurgreep van de EU als solidariteits beginsel zouden moeten voldoen.

  Dat Wilders hier mee kwam en het huidige plan gaat gedogen laat ik als een verontrustende terzijde.
  .

 28. 31
  katja
  Ik zal een poging doen om het uit te leggen.
  Even een terugblik.
  Als eerste gebeurde een banken crisis in 2008.
  Overheden hebben toen die banken gered.
  Nu zitten dus de overheden met grote schuld.
  De banken stonden er toen zo slecht voor, dat men de boekhoud regels heeft aangepast.
  Leningen aan landen mochten toen voor 100% in de boeken staan als onderpand.
  Toen kwam de eurocrisis, want Griekenland had de zaak belazerd.
  Toen kwam de keus Griekenland met een lening helpen of schuld saneren, door middel van kwijtschelding.
  Er werd gekozen voor een lening.
  Aangezien de banken de leningen voor 100% in de boeken hadden staan , zouden banken op hun staatsleningen aan Griekenland dan moeten afboeken.
  Dat zou dan weer de banken in problemen brengen.
  In die tijd hadden bv. Franse banken voor 60 miljard aan Griekse leningen in de boeken staan.
  Dan zou Frankrijk de banken weer moeten redden.
  Er werd besloten om een noodfonds op te richten voor landen in de problemen.
  Ierland en Portugal hebben daaruit geld ontvangen.
  Griekenland heeft nu een tweede lening nodig.
  Finland wil nu niet meer helpen.
  Dus moest er een manier gevonden worden om het op te lossen.
  Griekenland en Finland hebben overeengekomen dat Finland uit het noodfonds geld krijgt gestort op een Finse bank, zodat als Griekenland de tweede lening niet terug betaalt, Finland geen verlies lijdt.
  Ik hoop dat het iets duidelijker geworden is.

 29. #32 Dank voor een op rijtje.
  Ik noemde de Finse claim een ’soort’ onderpand en begrijp dat de Finnen dit niet geclaimd zouden hebben maar met de Grieken zijn overeengekomen dat er een x bedrag uit het noodfonds voor ze wordt gestort. Wie dit bedacht heeft etc maakt weinig uit, de schimmigheid straalt er vanaf.
  Griekenland als Eu underdog kan net zo goed chantabel zijn als dat ze Top dog is om anderen te chanteren, te bepalen hoe het EU/Euro reddingsplan eruit gaat zien. De Grieken zouden bv toegezegd hebben hun overheids diensten als aflossing op de markt te zetten
  Brussel is een markt lobbyclub waarvan haar burgers geen idee hebben wat er allemaal al dik voor elkaar is , terwijl de ene lobby groep dit niet van de andere weet.. Een crisis als gouden tijden voor de grote markt jongens, beurs cijfer speculanten, short selling werd even stop gezet, crediet beoordeelaars , al die luitjes die nu ieder gaatje of gat kunnen invullen, verzwijgen,cijfermatig verdraaien ,manipuleren etc.
  Hogere economie zou in handen zijn wiskundig geniën, component ethiek van leerschool economie is allang uit zicht.

  Ik heb geprobeerd weer te geven dat er op ons wordt ingebakerd dat de nood oplossing de schone cijfer schijn is terwijl m.i. ook politici the ins and outs van het verwoed cijfer verkeer niet kunnen vatten.
  Verantwoord beleid moet met cijfers gestaafd worden terwijl het crisis gecijfer is dat het beleid neerzet.
  Er een andere voorstelling van maken dan dat we er met elkaar voor gaan bloeden als we het nood oplossings plan niet als ten goede cijfer redding inzien, is er niet.
  Dat is waar ik me vergeefs tegen verzet en waarom ik met curieuze voorbeeldjes kwam terwijl ik het niet in huis heb om er andere voorstellingen van te maken maar me wel voorkan stellen dat deze er zijn.;)
  -

  Van de SP begreep ik eerder dat ze er slechts heil in zag zolang de gewone man niet de dupe van het reddings plan werd en ging er een weekend voor op werk bezoek.

  We wachten het maar allemaal af, zit toch niets anders op ……

  .

Reacties zijn gesloten.