Huizenbezitters met kop in strop, met dank aan VVD, CDA en PVV!

Het ongeloof was groot toen ik afgelopen week op Twitter de opbrengst samenvatte van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting. ‘Dat kan niet kloppen’, schreef de één. ‘Je moet je een aantal nullen vergist hebben’, reageerde een ander. De cijfers zijn ook ongelooflijk, maar wel juist. Per extra verkochte woning heeft de maatregel 235.000 euro gekost. Reken maar uit. De gederfde belastinginkomsten de afgelopen drie maanden zijn 283 miljoen. En volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars zijn er in het derde kwartaal van 2011 4 procent meer woningen verkocht dan in het derde kwartaal van 2010. Dat zijn er 1.200 meer. 283 miljoen gedeeld door 1.200 woningen is 235.000.

Waardeloos
Nu de huizenprijzen dalen en beleggingen waardeloos blijken, zitten huiseigenaren die in de hausse een huis hebben gekocht met hun kop in de strop. Ze kunnen hun huis niet verkopen onder een bepaalde prijs want dan blijven ze zitten met een restschuld. Met dank aan CDA, VVD en PVV die aanpak van de hypotheekrenteaftrek taboe verklaarden. Tijdens de campagne riep Rutte stoer: de hypotheekrenteaftrek staat als een huis. Als hij eerlijk was had hij erbij gezegd: maar veel huizenbezitters staan op drijfzand. Wie tot zijn nek in de schulden zit, kan geen tegenslagen opvangen. (‘Door hypotheekrenteaftrek staan huizenbezitters op drijfzand’ – Pieter Hilhorst, Volkskrant)

7 gedachten over “Huizenbezitters met kop in strop, met dank aan VVD, CDA en PVV!”

 1. Tja , ik zie dat op mijn werk , mensen die een huis hebben gekocht , de hypotheekrenteaftrek per maand laten betalen en daar zwaar afhankelijk van zijn .. zelf gekozen voor een jaarlijkse uitbetaling , die op mijn spaarrekening gaat , maar waar ik voor mijn dagelijkse uitgaven niet van afhankelijk ben…

 2. Nog beter zou het zijn als de belastingdienst het hele bedrag aan belasting voordeel waar je in 30 jaar recht op zou hebben (uitgaande van een standaard berekening met vaste looptijd, aflossing, rentepercentage en belastingvoet) in een keer uit te betalen. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig. De bruto betaling van de lagere hypotheeek is ook nog eens minder dan de netto betaling van de hoge hypotheek. plus dat je meteen een gezondere verhouding hebt tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheek. Op deze manier is het echt een stimulans bij de aanschaf van je eerste eigen huis.
  Maar ja op deze manier kan de HRA niet meer gebruikt worden om de villa te subsidieren die je later kunt kopen, dus hier kan rechts Nederland zijn vingers niet bij aflikken.

 3. en nog beter zou zijn om dergelijke subsidies af te schaffen en de belastingen dienovereenkomstig voor iedereen te verlagen en de mensen zelf de keuze te laten of ze willen kopen of huren

  o jee, keuzevrijheid, dat is wel heel erg liberaal…

 4. Gooi de huizen van de markt verdomme; verneuk banken, makelaars, notarissen en ander kapitalisties gespuis! Huizen horen er niet voor de handel te zijn!! Huizen zijn slechts om in te wonen! Verder niks!!

 5. @4

  hoe stel je je dat voor?

  witte huizenplan?

  huizen als res nullius?

  als huizen slechts zijn om in te wonen zul je het met me eens zijn dat je ook geen aktie voert in huizen

 6. @ kaaskop:
  Imagine no possessions
  I wonder if you can
  No need for greed nor hunger
  A brotherhood of man
  Imagine all the people
  Living in a huurhuis

  You may say I’m a dreamer
  But I’m not the only one
  I hope someday you’ll join us
  And the world will live in a huurhuis

  (J. Lennon (ongeveer))

 7. @6

  en wie is de eigenaar van het huurhuis?

  ik neem aan dat er iemand bereid gevonden moet worden om voor een belachelijk lage huur tot in lengte van jaren huurgenot te verschaffen?

Reacties zijn gesloten.