Huisvesting is een primaire levensbehoefte

Zaken die tot de primaire levensbehoeften van mensen behoren moet je niet, of althans niet uitsluitend, aan de vrije markt overlaten. De vrije markt wordt namelijk beheerst door niets ontziend graaien, uitknijpen en uitbuiting in het beste geval, en afzetterij, oplichterij of aan diefstal grenzende luchthandel in het ergste geval.

Daarom gaan we op den duur nog heel veel spijt krijgen van het privatiseren van energie- en waterbedrijven, op het moment dat daar tekorten aan gaan ontstaan, denk ik zo.

Huisvesting is ook zo’n primaire levensbehoefte. Toch wordt die sector al eeuwenlang voornamelijk door de private sector beheerst, en is dan ook altijd een van de meest effectieve instrumenten tot uitbuiting van mensen die geen kant uit konden geweest.

Rond 1900 was men – in elk geval in Nederland, ik ken de situatie in het buitenland niet – tot het besef gekomen dat er, na de eerste industrialiseringsgolven die tot een grote trek naar de grotere steden geleid had, iets gedaan moest worden voor de huisvesting van mensen met slechts zeer beperkte middelen. Er werden woningcorporaties opgericht, met het specifieke doel vooral in betaalbare woonruimte te voorzien waarvan de huur niet aan de willekeur van de markt onderhevig was.

Huisvesting in een vrije markt
Huisvesting rond 1900 te Amsterdam in de vrije markt

Ondanks het feit dat ook deze corporaties in de jaren negentig slachtoffer werden van het blinde privatiseringsgeloof dat in de jaren negentig opgang deed – waarschijnlijk deel van de neo-liberale strategie die totale afbraak van de overheid beoogt waar dat althans geen voordeel oplevert voor het grootkapitaal of nut heeft bij het onderdrukken der horden – vervullen die corporaties die rol nog steeds.

Zoals te verwachten hebben we sinds die privatiseringen inderdaad diverse grote financiële schandalen kunnen waarnemen bij die corporaties, zie mijn eerdere opmerkingen over afzetterij en oplichterij in geval van een vrije markt, maar ten gevolge van diverse regelementen voorzien de corporaties wel degelijk nog steeds als enigen in – enigszins – betaalbare woonruimte voor diegenen die niet anderhalf keer modaal verdienen in dit land. Want dat is ongeveer het inkomen dat je moet hebben als je op de particuliere markt een enigszins normale woning wilt kunnen betalen.

Dat er nog steeds grote behoefte is aan sociale woningen blijkt wel uit het bericht dat bijvoorbeeld in Amsterdam maar liefst de helft van de sociale huurwoningen aan urgentiegevallen ter beschikking wordt gesteld.

Een van de gevolgen daarvan is irritatie ten opzichte van de mensen die zo’n woning op basis van urgentie krijgen.En alhoewel ik me dat best voor kan stellen – ik heb zelf ooit naar een wat grotere woning dan die ik nog steeds bewoon gezocht, maar als alleenstaande was er gewoon niet tussen te komen bij de woningcorporaties (en de woningprijzen en -huren op de particuliere markt stegen precies voor mijn inkomensstijging uit). Er was altijd wel een bejaarde, een gescheiden moeder of een gehandicapte die voorrang kreeg. Of inderdaad een vluchteling. Je voelt je klemgezet, in een gevangenis waar je, tenzij je ineens anderhalf keer zoveel gaat verdienen, niet meer uit kan komen. “Kunnen die mensen niet een beetje opletten met wie ze trouwen en kinderen krijgen, of in hun eigen land blijven?”, ga je in je frustratie al gauw denken. Maar iemand die met zijn of haar kinderen ergens heen moet, of zijn land in doodsnood ontvlucht is gaat voor, besef je ook als wanhopig alleenstaande woningzoekende als je weer een beetje afgekoeld bent. Urgentiegevallen zijn er niet voor niets, zo simpel is het.

Wat ook heel simpel is, is het feit dat de Nederlandse overheid al sinds 1945 jammerlijk faalt in het in voldoende mate voorzien in deze primaire levensbehoefte die huisvesting heeft. Mijn moeder riep twintig jaar geleden, toen ik moeizaam op zoek was naar wat mijn huidige woning zou worden, al eens uit hoe het toch mogelijk was dat er gewoon nog steeds woningnood was, dat ze in haar leven (vanaf 1926) zo goed als niet anders meegemaakt had. Dát is het echte probleem, niet die urgentiegevallen, want het leven komt gewoon met ongelukken en toestanden, en er zullen altijd urgentiegevallen blijven.

En woningcorporaties zijn, zoals gezegd, sinds jaar en dag een deeloplossing voor dat probleem, maar als het aan D66 en Groenlinks in Amsterdam ligt wordt het aandeel sociale huurwoningen verlaagd. De VVD zou de corporaties het liefste helemaal afschaffen natuurlijk. Het doel lijkt te zijn geleidelijk werkelijk alle paupers van modaal en minder de stad uit te jagen in een woningmarkt die volkomen op slot zit.

3 gedachten over “Huisvesting is een primaire levensbehoefte”

  1. Goed artikel Laurent.
    Ik ben het met je eens wat de huurwoningen betreft. Daar hadden er allang veel meer van moeten zijn:
    voor degenen met urgentieverklaringen èn ook voor de anderen zonder.

    Dat jouw 88 jarige moeder al woningnood heeft geconstateerd, zo lang als zij leeft, zegt eigenlijk al alles!

    Hier hebben wij een vergelijkbare woningproblematiek (maar dan kleinschaliger):
    Eén semi-overheids organisatie in de vorm van een stichting, die woningen bouwt, verhuurt en toewijst op basis van urgentie en ook verkoopt (op basis van huurkoop). Dezelfde stichting beheert ook de “huursubsidie-pot”.

    Mensen staan hier, evenals in NL, jarenlang op wachtlijsten.
    Wij hadden binnen een paar maanden een woning: het betreffende project was duurder uitgevallen dan voorzien en de subsidiepot was leeg.
    Als gevolg daarvan werden de mooie nieuwe 3-kamer woningen aangeboden voor een huurprijs van 890 Naf per maand (voor veel mensen onbetaalbaar, het minimumloon bedraagt hier 1300 Naf).
    Wij hebben ons pensioen in euro’s: voor ons is een huur van omgerekend 360 euro ongekend laag.
    De resterende woningen die ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen, staan nu te koop: voor 150.000 Naf= 60 duizend euro.

    Jouw stelling:
    [Daarom gaan we op den duur nog heel veel spijt krijgen van het privatiseren van energie- en waterbedrijven, op het moment dat daar tekorten aan gaan ontstaan, denk ik zo.]

    Daar wil ik toch een kanttekening bij zetten:
    Principieel denk ik daar hetzelfde over als jij. Ik heb ook tientallen jaren gezegd, dat nutsbedrijven niet door de vrije markt moeten worden beheerd en beheerst:
    Totdat ik vorig jaar hier terugkwam:
    We hebben hier 1 nutsbedrijf: Aqualectra, een overheids NV:
    -Tarieven zijn voor ons,”euro-pensionados” prima betaalbaar (de helft van wat we in NL kwijt waren, ook omdat je hier geen cv en geen warmwatervoorziening nodig hebt) maar voor iemand die z’n salaris hier moet verdienen erg hoog.
    Evenals de borgsom die moet worden gestort (1 maand geschat verbruik)voor als je de rekening niet kunt betalen.
    -Bureaucratisch werkend: 2x een halve dag kwijt geweest in hun hoofdkantoor, voor de aanvraag van water&electra.
    Wij zitten die uren wel uit (broodjes en drinken mee)maar een werkend iemand moet er een halve snipperdag voor opnemen.
    Dan denk wel eens:
    Die energiebedrijven in NL, die je in het kader van de onderlinge concurrentie, allerlei premies/kortingen/cadeautjes etc. aanbieden, de formulieren die online kunnen worden ingevuld:
    Het heeft toch ook wel wat…

  2. ooit was het de sociaal democraat WIBAUT die op voortvarende wyze betaalbare woningen liet bouwen
    Vreemd genoeg betekende na de oorlog dat 60 jaar oppermacht van de PVDA niet tot lager huren en voldoende aanbod leidde.

    Maar waarom niet geleerd?
    staatsbedryven (zonder winstoogmerk??) en staatssocialisme hebben overal in de wereld een puinhoop geleverd, waarby de party boboos in villaas woonden en de werkers voor een habbekrats zich het schompes moesten werken.

    maar nu in de transfer en participatie maatschappy; geef jonge mensen goedkoop grond of ruimschoots knutselflats.

    laat huurdersverenigingen problemen oplossen.
    weg met salonsocialisten, agogen, praatmanagers en bral docterandussen.
    vryheid voor de mens, vryheid voor vrywillige corporaties.
    en een kleinere efficiente overheid
    (en salarisverlaging voor Koning Pils)

  3. @richard walter :
    [een kleinere efficiente overheid]

    Ja, dat wil ik hier bij ons ook!

    [ geef jonge mensen goedkoop grond of ruimschoots knutselflats]

    Doen ze in Costa Rica: niet alleen maar aan jongeren, maar aan mensen die kunnen aantonen dat ze anders geen eigen woning zouden kunnen permitteren:
    Mijn schoonzusje en haar gezin kregen van de overheid een woning met 2 slaapkamers: zelf afwerken (schilderen etc.) en mogelijkheid tot uitbreiding. Ze hebben er een 3e slaapkamer aangebouwd en sparen nu voor verdere uitbreiding.

Reacties zijn gesloten.