Hongaars hek veroorzaakt paniek onder vluchtelingen

Eind augustus moet het hek dat Hongarije gaat plaatsen op de grens met Servië klaar zijn. Weer een mooie aanwinst voor Fort Europa en Hongarije mag daar niet op aangesproken worden, want het land heeft het al zo zwaar met al die vluchtelingen die via de Balkanroute Europa willen betreden en Hongarije als eerste doel hebben.

Dat de EU de houding van het lid Hongarije tolereert en op deze manier de almaar groeiende xenofobie in Europa aanwakkert doet er niet zoveel meer toe. Weliswaar stelt Hongarije zich schandalig op, maar de propaganda via de media wijst er telkens met grote nadruk op, dat het land zucht en steunt onder de druk die de duizenden vluchtelingen veroorzaken. Bovendien, dat wordt niet met zoveel woorden gezegd, is het wel handig zo’n afschrikwekkend hek. Dat hekken, muren, bewaking en zelfs het inzetten van legers de vluchtelingen niet kunnen tegenhouden wordt vrolijk genegeerd.

Nog voor het afschuwelijke hek er werkelijk staat heeft de paniek onder de vluchtelingen toegeslagen. Grote groepen proberen nu zo snel mogelijk de Servische hoofdstad Belgrado te bereiken om van daaruit Hongarije en dus de EU binnen te komen.

Dit levert mensonterende taferelen op in Gevgelija, een kleine stad in het straatarme Macedonië. Vluchtelingen doen er alles aan om in de treinen, die vanuit dit stadje naar Servië rijden, te komen.

Gevgelija kan deze plotselinge grote stroom vluchtelingen niet aan. De burgemeester van het stadje voelt zich in steek gelaten, met name door EU-lidstaat Griekenland. Macedonië overweegt nu zelf ook een hek te plaatsen op de grens met Griekenland.

De humanitaire rampen die plaatsvinden op het Griekse eiland Kos en in het Franse Calais hebben zich nu uitgebreid naar Macedonië.

Bron: SpiegelOnline

NOS Nieuwsuur maakte een reportage over het Hongaarse hek, maar berichtte niets over de gevolgen daarvan in Macedonië.

1 gedachte over “Hongaars hek veroorzaakt paniek onder vluchtelingen”

  1. Pingback: Macedonië houdt vluchtelingen met geweld tegen | Krapuul

Reacties zijn gesloten.