Honderdduizenden mensen op de vlucht in het zuiden van Syrië

In het zuiden van Syrië zijn ruim 270.000 mensen van huis en haard verdreven als gevolg van een offensief van het Syrische regeringsleger tegen rebellen. Volgens de VN bestaat bijna de helft van de vluchtelingen uit kinderen. 

Tienduizenden mensen zijn naar de grens met Jordanië gevlucht, maar dat land weigert hen toe te laten. Wel heeft Jordanië vandaag aan hulpkonvooien toestemming gegeven de grens naar Syrië over te steken.

Helemaal onbegrijpelijk is dat niet; momenteel verblijven in Jordanië tussen de 650.000 en 1,3 miljoen (afhankelijk van de definitie van ‘vluchteling’) Syrische vluchtelingen. Voor het straatarme land is daarmee de grens bereikt.

Veruit de meeste Syrische vluchtelingen worden opgevangen in Turkije, Jordanië en Libanon. In Libanon maken de 1,5 miljoen vluchtelingen bijna een kwart van de totale bevolking van het land uit. Libanon is niet een bijzonder stabiel land en in de vluchtelingenkampen aan de grens met Syrië lopen de spanningen inmiddels hoog op, waarbij het Libanese leger zich niet altijd van zijn beste kant laat zien. De Libanese regering probeert zoveel mogelijk vluchtelingen terug te sturen naar Syrië, wat het land recentelijk op hevige kritiek van Human Rights Watch kwam te staan.

Bron: Al Jazeera