Hoe staat jouw pensioen ervoor?

Pensioenfondsen staan er op dit moment weer net zo slecht voor als in het voorjaar van 2009. Dat was het moment dat de minister besloot om de fondsen extra tijd te geven om de klappen van de kredietcrisis te boven te komen.

Pensioenfondsen zouden in 2013 weer genoeg vlees op de botten moeten hebben om de gepensioneerden een volledig pensioen te kunnen betalen, zei de minister. De werkelijkheid is nu dat een groot aantal fondsen binnenkort bekend zal maken dat er in 2013 juist forse kortingen dreigen.

De NOS heeft een mooie animatie over de ellende die mensen, die dachten dat ze toch bij een goed en verstandig pensioenfonds zaten, te wachten staat. Allereerst zou ik maar eens korten op de salarissen van de mensen die met het geld hebben gespeeld. Dan kunnen ze alvast wennen als ze echt met pensioen gaan.

Wientjes en Kamp hebben al weer een snood plan om de werknemer te naaien zonder dat hij gebukt staat.

Zou dit dan misschien het vuurtje zijn dat nodig is om het tij te keren in dit land? Zouden mensen dan nu eindelijk eens op gaan staan tegen de domme ideeën van dit kabinet en de instituties die er voor iedereen een zooitje van hebben gemaakt? Zou het dan toch nog eens gaan lukken? Zou het?

2 gedachten over “Hoe staat jouw pensioen ervoor?”

 1. Er gaat een gerucht dat pensioenfondsen de 3% rente mogen aanhouden.
  Dat zou betekenen dat er bij de meeste pensioenfondsen niet gekort hoeft te worden.
  Maar dat betekent wel, dat de ouderen hun pensioen houden, ten koste van de jongeren.

 2. @Theo: Het was 4%, maar moest worden bijgesteld naar 2,7. Als ze nu 3% ‘mogen’ hanteren is dat in feite een zwaktebod. Verder moet je niet in dat fabeltje trappen dat het ’ten koste van de jongeren’ zou gaan. Dick Sluimers, de bestuursvoorzitter van het APG, gaf onlangs een interview dat je hier terug kan lezen: http://www.aectueel.nl/nieuws/471/dick-sluimers-apg-ik-ben-een-stuk-minder-in-den-haag-dan-mensen-denken.html. Hij zegt o.a.:

  “Vroeger mochten de pensioenfondsen werken met een vaste rekenrente van 4%. Dat systeem is losgelaten en nu moeten de fondsen het doen met de historisch lage rente van dit moment, zo’n 2,7%. Als pensioenfondsen straks de pensioenen moeten verlagen op basis van een toekomstig rendement van 2,7%, dan neemt ons land een unieke positie in de wereld in.[..] ‘Ik beweer ook niet dat we de komende jaren 7% rendement maken, zoals in de afgelopen 20 jaar. Maar 2,7% is wel erg laag.”
  […]
  Maar het aanvullend pensioen wordt toch deels eenomslagstelsel op het moment dat fondsen onder de 100% zitten? Als een fonds een dekkingstekort heeft en er wordt niet gekort, gaat er geld van jongeren uit het fonds naar de ouderen. “Dat is absoluut niet waar. Een jongere heeft heel weinig last van een lage dekkingsgraad. Dat sommige mensen dat zeggen, laat zien dat er de meest dolle dingen worden beweerd. Het zit anders. Als er op basis van een lage dekkingsgraad wordt afgestempeld, is dat eerder te mooi is voor jongeren en te streng voor ouderen. Jongeren hebben nog alle tijd om de achterstand in te halen. Bovendien steken zij geld in een pensioenfonds dat maar 2,7% voor ze hoeft te verdienen. Alles wat meer wordt verdiend is als het ware een bonus.”

Reacties zijn gesloten.