Hoe Rutte soms de waarheid spreekt

Soms, heel soms, spreekt zelfs premier Mark Rutte een wijs en waar woord. Dat overkwam hem vrij recent nog. Het was woensdag 15 november. Rutte stond de Tweede Kamer te woord in een debat over de dividendbelasting. Politici van de oppositie vroegen hem om openbaarmaking van documenten uit de kabinetsformatie over de afgesproken afschaffing van de dividendbelasting. Geen sprake van, volgens de premier. Want: “Als alles openbaar gemaakt wordt, dan kun je het land niet besturen.”  Nogmaals, wijze, ware woorden. Maar ik denk niet dat de premier de wijsheid van die woorden zelf helemaal door heeft.

Waar gaat het in eerste instantie om? Het kabinet heeft besloten om de belasting op dividend af te schaffen. Een cadeautje van 1,6 miljard aan mensen die dividend – winst uit aandelen en dergelijke –  incasseren. Waar dat goed voor is, en voor wie? Ja, het is goed voor degenen die dit cadeautje krijgen. Maar verder? De Volkskrant: “Geen enkele partij repte voor de verkiezingen ook maar een woord over de afschaffing van de dividendbelasting. Toch stond die maatregel opeens in het regeerakkoord.” Niet alleen breken politici verkiezingsbeloften als standaardprocedure. Ze beslissen ook van alles waarover ze tevoren niets hebben aangekondigd.

Waar kwam het idee vandaan? “Het spoor naar de bron van die onverwachte maatregel leidt naar de werkgeverslobby. Shell schreef in de aanloop van de verkiezingen een brief aan alle partijen. ‘Schaf de dividendbelasting af’, staat in het document, dat verwees naar de “concurrentiepositie van Nederland als vestigingsland”. Geen verkiezingsprogramma nam het over, zo zegt de Volkskrant. “Maar hij dook wel op in een brief van VNO-NCW die eind maart naar de formatief tafel ging”. Dat had effect, en met reden: “al decennia wordt de krachtigste lobby in Den Haag gevoerd door de werkgevers.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr