Hoe nu verder na James Comey’s verklaring?

Trump denkt dat het een kinderachtig ik-zei-hij-zei spelletje wordt tussen hem en Comey, zoals hij dat gewend is om vervolgens met zijn geld en geschreeuw anderen te overbluffen of te intimideren, en heeft dan ook al geroepen dat hij onder ede zal verklaren over deze kweste.

Zoals al meerdere mensen direct vaststelden moet dat de snelste weg naar impeachment zijn, want de man kan niet níet liegen, en onder ede is dat natuurlijk meineed. Maar we hebben al vaker gezien dat Trump geen enkele moeite heeft zijn woord openlijk aantoonbaar niet te houden, dus het is beslist afwachten of hij dat ook daadwerkelijk zal doen.

Wat betreft James Comey’s bewering dat Trump hem onder druk gezet heeft het onderzoek naar de Ruslandconnectie van Michael Flynn te stoppen staat Comey op drie punten sterker:

  1. Hij heeft onder ede verklaard dat Trump hem onder druk zette. Zoals gezegd moeten we nog maar zien of Trump dat ook onder ede durft te verklaren.
  2. Er moeten dus die notities bestaan van Comey, die dat bevestigen
  3. Comey heeft ook anderen meegedeeld wat Trump tegen hem gezegd heeft, en niet tegen de minsten: Deputy Director van de FBIAndrew McCabe, Chief of Staff van de FBI Jim Ribicky, General Counsil van de FBI James Baker, Associate Deputy Director van de FBI James Bowdich en het hoofd van de National Security Branch van de FBI Charles Ghattas.

Dus nu jij weer, Trump.

Hier de zoals gebruikelijk nogal erg gedetailleerde, maar uiteindelijk wel altijd verhelderende uiteenzetting van Rachel Maddow over onder andere dit aspect van de toestanden rond Rusland en mogelijke belemmering van de rechtsgang door Trump: