Hoe lang kan een kerncentrale zonder stroom?

*kuch* *hoest* *reutel* *kokhals*Misschien heb je er nooit echt bij stilgestaan, maar ook kerncentrales hebben elektriciteit nodig. De flikkerlichtjes moeten aan en uit kunnen flikkeren, de computerchips moeten kunnen chipsen en dat kun je niet zomaar even uit je eigen gloeiende staaf trekken. (Ik bedoel hier natuurlijk uranium. Geen vieze dingen denken, bah!)

Helaas blijken de huidige Amerikaanse kerncentrales totaal niet voorbereid op langdurige stroomstoringen à la Japan, omdat in de wet staat dat er binnen 4 uur gewoon weer stroom hoort te zijn. En dat kan wat lastig worden als bijvoorbeeld je halve elektriciteitsnet is weggevloedgolfd, omvergeaardbeefd of onderstebovengevulkaand.

Associated Press ging dus maar eens checken hoe lang Amerikaanse centrales het zonder elektriciteit van buitenaf kunnen stellen en dat viel best wel tegen.

Totaal aantal kerncentrales in de VS: 104
hiervan kunnen 4 uur zonder stroom (wettelijk minimum): alle 104
hiervan kunnen 8 uur zonder stroom: 17
hiervan kunnen 16 uur zonder stroom: 3
hiervan kunnen 24 uur zonder stroom: euh…. 😐

Zou Verhagen al weten hoe lang Borssele II zonder stroom kan, of gaat hij bij een storing hoogstpersoonlijk bij de buren vragen of hij even een kabeltje mag inprikken? :mrgreen:

4 gedachten over “Hoe lang kan een kerncentrale zonder stroom?”

  1. Volgens Michio Ishikawa (77) van het Japans Nucleair Technologisch Instituut wordt er bij Reactor I van de Fukushima-centrale nog steeds flink aangezooid en worden de gevaren voor de nabije toekomst sterk onderschat.

    “I believe the fuel rods are completely melted. They may already have escaped the pressure vessel. Yes, they say 55% or 30%, but I believe they are all melted down.”

    “I think the temperature inside the melted core is 2000 to 2000 and several hundred degrees Celsius. A crust has formed on the surface where the water hits. Through the cracks on the crust the radioactive materials (mostly noble gas and iodine) are escaping into the air.”

    “TEPCO wants to circulate highly contaminated water to cool the reactor core. Even if they are able to set up the circulation system, it will be a very difficult task to shield the radiation.”

    “What they are trying to achieve after 9 months is to cool the reactor cores and solidify them so that no radioactive materials can escape. But they are just doing peripheral tricks like water entombment and nitrogen gas injection. Nitrogen gas, it’s dangerous, by the way.”

    “Take the debris clean-up job for example. They are picking up the debris and putting them in containers, as if this is the peacetime normal operation. This is a war. They should dig a hole somewhere, bury the radioactive debris and clean up later.”

    meer: http://ex-skf.blogspot.com/2011/04/fukushima-i-nuke-plant-ishikawa-of-jnti.html

  2. Even ter nuancering: De in het artikel genoemde tijden betreffen de tijden die het systeem kan draaien op de accu’s. De normale noodstroom die nodig is om een snelle ‘shutdown’ mogelijk te maken komt van diesel generatoren, en die houden het veel langer vol.
    In Japan waren de Fukushima I en II, Onagawa Nuclear Power Plant en Tōkai nuclear power stations allemaal getroffen door de aardbeving en overal werden de installatie automatisch uitgeschakeld. Alleen bij Fukushima werd de diesel generator onbruikbaar vanwege de tsunami en hier bleken ook de accus’s niet toereikend te zijn.
    Als je dan bedenkt dat we in Nederland beschikken over de technologie om reddingsboten te maken die volledig kopje onder kunnen gaan en een slagzij van 360 gr toelaten zonder dat er een druppel water in de diesel motoren en tanks komen, dan is het misschien wel een idee om dergelijke technologie toe te passen op diesel aangedreven noodsystemen die in een mogelijk tsunami- of overstromingsgevied staan.

  3. @ Jaap stb:
    Hetzelfde theoretisch gebazel zonder praktisch uittesten want hoe test je een tsunamie, het tectonisch/vulkanisch opreizen/verdwijnen van eilanden/kustgebieden, komeet/meteoriet inslagen, en zo zijn er nog veel meer catastrofes te bedenken naast die waar in het geheel niet aan gedacht wordt. Zo’n omslaan van een reddingsboot duurt een paar seconden die hooguit de dieselmotor doet afslaan die daarna na het ontluchten van de brandstof leiding weer gestart kan worden mits er ook geen lucht in koelwaterpomp is gekomen die die pomp onklaar maakt. Een reddingsboot wordt na de tewaterlating op het omslaan getest door haar in een hijsbok te hangen met een hijskabel onder de boot door om haar te doen omslaan met draaiende motor die op vol toeren zeker zal afslaan aangezien de uitlaatgassen nergens heen kunnen doordat de uitlaat komt dicht te zitten als die onderwater komt om te voorkomen dat er water via de in/uitlaatkleppen op de zuigers komt dat gegarandeerd in 1 toer van de krukas de motor voorgoed zal ruïneren door waterslag. Het is helemaal niet ondenkbaar dat dit zich ook op die kerncentrales heeft voorgedaan doordat een tsunamie langer duurt dan een paar seconden waarbij ik ervan uitga dat de dieselmotoren volgens het protocol al automatisch gestart waren voor de automatische uitschakeling door de aardbeving.

    Ik ben er voor om met al het ondenkbare rekening te houden en een kerncentrale zo te ontwerpen dat die zich bij automatisch uitschakelen door een calamiteit zichzelf desnoods onherstelbaar beschadigt om de omgeving te sparen. Een soort weggooikerncentrale dus. Nu is het zo dat de omgeving op de tweede plaats komt doordat men ervan uitgaat dat als het mis gaat zo’n kerncentrale nog te sparen is met noodvoorzieningen en als die niet meer helpen met noodmaatregelen. Met risico’s van onherstelbere schade aan de omgeving mag niet worden uitgegaan van noodvoorzieningen en reddingsoperaties om de schade te beperken maar moet het risico op onherstelbare schade aan de omgeving van een kerncentrale voor de volle honderd procent zijn geëlimineerd. Volgens mij kan dat alleen als er niet op kosten wordt bespaard en door alle risico’s helemaal bij de investeerder te leggen. Die dus als het misgaat zijn investering verspeelt.

  4. Jaap stb schreef:

    De normale noodstroom die nodig is om een snelle ‘shutdown’ mogelijk te maken komt van diesel generatoren, en die houden het veel langer vol.

    Mits je brandstoftanks na de ramp nog leven en je verzekerd bent van voldoende aanvoer. Tank doormidden gescheurd? Wegen onbegaanbaar? Helicopter kan er niet bij vanwege teveel straling of rookontwikkeling? Oeps…. 😐

    Zo’n generator is leuk voor een illegale houseparty of wanneer in een ziekenhuis de stroom tijdelijk uitvalt, maar het lijkt me wat minder geschikt als backup voor een kerncentrale als daar na 4 uur álles van afhangt.

    .
    Sjuul van Dissel schreef:

    Een soort weggooikerncentrale dus.

    :mrgreen:

    “Captain, we’ll have to eject the warp core! The containment field isn’t going to hold together much longer!”

Reacties zijn gesloten.