Hoe een vluchtende Palestijn in de rug schieten een ”professionele fout” werd en geen moord

De schutter, kolonel Israel Shomer, commandant van de Givatie Brigade. Hij is intussen bevorderd tot bevelvoerder van het Zuidelijk Commando van het Israelische leger. Op drie juli 2015, ’s morgens om half zeven, schoot kolonel Israel Shomer, toen commandant van de Givati Brigade de 17 jarige Mohammed al Kasba uit het Qalandiyya kamp dood in de buurt van het Qalandiya checkpoint. Er deden aanvankelijk diverse lezingen de ronde over de toedracht. De kolonel stelde zijn lezing een aantal keren bij. De site +972 liet vorige week zien hoe at afliep: hoe de kolonel zich liegend rechtvaardigde en hoe dat door de Israelische Militaire Advocaat Generaal werd geaccepteerd, zodat moord uiteindelijk geen moord was, maar werd afgedaan als een ”professionele fout” die niet hoefde te worden vervolgd. De kolonel is intussen bevorderd tot de hoogste officier van het zuidelijke Israelische commando.palestine

De mensenrechtenorganisatie Al Haq verzamelde na de gebeurtenis al meteen materiaal waaruit bleek dat de jongen van achteren werd doodgeschoten terwijl hij wegrende. De kolonel en en een soldaat die bij hem in de auto zat, gaven echter aanvankelijk een heel andere versie. Totdat via de mensenrechtenorganisatie B’tselem een opname opdook van een beveiligingscamera.

Wat die opname laat zien is dat Shomer in zijn auto komt aanrijden, dat al Kasba een steen gooide (die de voorruit beschadigde) en wegrende. Shomer en de soldaat stapten vervolgens uit de auto en de kolonel schoot drie keer op de wegrennende Kasba (die toen al buiten beeld was). Wat er daarna gebeurde was dat kolonel Shomer naar de jongen toeliep, zich over hem heen boog, wegliep zonder om medische hulp te vragen, instapte en wegreed. Al Kasba was door twee kogels getroffen, één in de rug en één in de achterkant van zijn nek, die waarbij de kogel bleef steken in zijn kaak. Hij overleed kort daarna. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist