Hoe de VS Cambodjaanse migranten deporteert

In oktober werd de Cambodjaanse gemeenschap in de Verenigde Staten opgeschrikt door de grootste razzia tot dan toe. De immigratiedienst heeft meer dan honderd Cambodjanen met een strafblad opgepakt om ze uit te wijzen. Daarmee drijft president Donald Trump de druk op migranten op. Maar de Amerikaanse Cambodjanen kennen hun moederland niet. In Cambodja wacht hen werkloosheid, depressie en wantrouwen.

Drie stoere kerels zitten ontspannen op een binnenkoer. Ze praten Engels met een sterk Amerikaans accent en spreken de harde taal van achtergestelde buurten. Hun tattoos verwijzen naar een leven op de straat. De ene noemt Massachusetts zijn thuis, de twee anderen zijn van Georgia.

Maar thuis ligt aan de andere kant van de wereld. Ze wonen al enkele jaren in Cambodja, tegen hun zin. Ze werden door justitie uitgewezen naar hun land van herkomst, een land dat ze niet kennen en waarvan ze de taal niet of nauwelijks spreken.

Deze Amerikaanse Cambodjanen behoren tot een groep van meer dan 500 ‘deportees’ die sinds 2002 zijn teruggestuurd. Ze hebben heel hun leven in de VS gewoond. Hun ouders zijn in de jaren ’80 gevlucht toen hun land geteisterd werd door de genocidale Rode Khmer en de burgeroorlog die er op volgde. Tussen 1975 (begin Rode Khmer) en 1994 (einde burgeroorlog) werden 158.000 Cambodjanen in de VS toegelaten. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be