Hoe bruin kunnen Wilders, Dewinter of Le Pen ze bakken?

De extreem rechtse kiezer is in het algemeen traag van begrip.

Blijkbaar moeten verwerpelijke ideeën ook op een verwerpelijke manier uitgesproken worden alvorens extreem rechtse kiezers doorhebben dat er echt wel een rode lijn wordt overschreden.
(De Morgen)

Pas wanneer de gelijkenissen met Joseph Goebbels – Wollt ihr den totalen Krieg? – niet meer weg te moffelen zijn, blijkt men gevaar te ontwaren. Om de democratie te beschermen is een cordon sanitaire wel het minste wat de democratische burger mag verwachten van de niet-fascistische partijen.

17 gedachten over “Hoe bruin kunnen Wilders, Dewinter of Le Pen ze bakken?”

 1. Ben ik het met Sjaak in dezen eens.
  Nu komt aan de beurt Alexander Pechtold die het niet van zijn hart kan krijgen om een cordon-sanitair rond PVV te laten vormen, omdat…misschien valt ooit iets te winnen daar. Je weet maar nooit.

  Alexander Pechtold is een bekwaam politicus, doch is hij geen medicus, anders zou hij weten dat de term cordon-sanitair komt direct uit de methodiek voor bestrijding van epidemieën net als de Middeleeuwse Pest in Europa of het Fascisme van tegenwoordig. Het betreft in wezen een begrip die aan de medische wereld ontleend is.

  Pechtold denkt blijkbaar dat je indien een poosje met de pestilentie gaat communiceren, zal de Pest van zelf overgaan.
  Wat nooit kan gebeuren. Elke epidemie vereist zijn maatregelen en de eerste maatregel die door medici rond een geinfecteerd gebied is de cordon-sanitair.

  Het schijn dat de Geneeskunde millennia oud is en met meer sociale ervaring dan de Politiek.
  het laatste is een toelichting voor degene die net als Alexander Pechtold over PVV en aanhang denken.

 2. @Conelis, het is gewoon een middel dat men noodzakelijkerwijs aanneemt om de pest te bestrijden.
  Het is geen wens. Door het fascisme van Wilders is de democratie geïnfecteerd geraakt. (Waarom denk je dat Teeven, Opstelten & cie hun maatregelen klakkeloos kunnen implementeren?)

 3. Van mij hoef je geen sorry zeggen.
  De beste manier om Wilders, Freddy T. en Dikke Ivo, Kale Died en Spekky te bestrijden is het racisme in te dammen. Dat doe je niet met verbod, negeren of cordon sanitaire, maar met voorlichting en feiten.

 4. En deze feiten net zo lang om de oren slaan tot het in de botte hersens doordringt.
  Dat is de lange weg, maar ook de duurzame.

 5. @Cornelis, eigenlijk denken we hetzelfde. Wel om het aandacht in beginsel te krijgen, moet je starten met opvallende maatregels. Rode lijn trekken, anders snappen ze niets van. Anders stoppen psychopaten niet.
  Heb je ooit met psychopaten/sociopathen gewerkt?

 6. Een van mijn ex-chefs. De kunst bij hem was altijd mijn ideeen als de zijne te presenteren. Mijn ideeen werden altijd afgewezen, een paar maanden later had hij een prachtig plan …

 7. Typisch geval. Daar heb je de baas voor om je ideeën te stellen en ermee te gaan pronken.
  Op die manier komen sociopathen steeds hoger.
  Aan het eind zitten ze in de politiek en leiden ze de bezuinigingen.

 8. Nuja, het zit iets anders. Deze meneer is voor zichzelf begonnen met bio-groenten uit de BRD, over de Transitstrecke naar West-Berlijn te karren. Inmiddels is dit bedrijf de grootste bio-groothandel in noord-Oostduitsland met ca. 250 medewerkers, maar wordt nog steeds als klein bedrijfje geleid. Maar inderdaad, om dat in 23 jaar te kunnen moet je wel wat steekjes los hebben.

 9. “Dat doe je niet met verbod, negeren of cordon sanitaire, maar met voorlichting en feiten.”

  Mwah…

  Een cordon sanitaire is geen verbod in de strikte zin van het woord, aangezien ze (PVV’ers) nog steeds hun zakken kunnen blijven vullen met belastinggeld. Los daarvan, geeft zo’n cordon sanitaire tevens ruimte om (nog meer/ vaker) duiding/voorlichting en feiten neer te leggen. Zoals het nu gaat blijft het wellus/ nietus geschreeuw.

  Advocaatje v/ d duivel

 10. Het begrip ‘cordon sanitaire’ lijkt tot verwarring te leiden. Misschien is het beter om te spreken over wat wel en niet kan.

  Wat wel moet gebeuren is voortdurend de discussie aangaan, zoals Pechtold opmerkt.
  En voorstellen van de PVV zonder meer afwijzen is gewoon dom. De PVV was bijvoorbeeld tegen het zenden van troepen naar Afghanistan. Terecht.

  Onder een cordon sanitaire versta ik de afwijzing van samenwerking in besturen, met inbegrip van gedoogconstructies.

 11. @Sjaak: Klopt, dat is de juiste betekenis. Er is zelfs ooit EU-breed afgesproken nooit met dit soort partijen coalities aan te gaan, en daar hebben vrijwel alle Nl. partijen toen hun handtekening onder gezet. Dat zegt wel iets over wat het woord van Mark Rutte etc. waard is.
  Pechtold vernauwt echter de betekenis van cordon sanitaire wel degelijk tot het afwijzen van voorstellen. Op de vraag waarom hij geen c.s. wil, antwoordt hij: “Als wij voorstellen van de PVV categorisch zouden afwijzen, ontnemen wij hen feitelijk democratische rechten.”

 12. Joke, heb je meer info over die EU-brede afspraak? Die heb ik gemist en is zekers relevant.

  En wat dat geratel van Pechtold aangaat: de PVV wordt geen democratische rechten afgenomen. De PVV mag met een cordon sanitaire allerlei voorstellen _blijven indienen_. Dat er verder niet op ingegaan wordt, staat daar los van. Er worden wel meer voorstellen van de PVV naar de prullenbak verwezen, zo blijkt maar al te vaak. Overigens ook van alle andere partijen.

  M.i. tracht Pechtold met zijn uitspraken rechtse PVV-stemmers binnen te halen. Oh, en om zijn boek te verkopen. Is er trouwens al een vervanger voor ‘de Slegte’?

 13. Had cordon sanitair oorspronkelijk niet iets met besmette varkens te maken?

 14. @Joke, oneindig veel dank! Ga beide vandaag even goed doornemen.

  @Joost, dat is een (overigens voorspelbare) draai die Flip de Winter er recent aan heeft gegeven.

  Echter, zo blijkt mede vanuit Wikipedia, is de benaming ‘cordon sanitaire’ veel breder en stukken ouder dan enkel de varkenspest.

  Enfin, lees zelf maar:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Cordon_sanitaire

Reacties zijn gesloten.