Hetero is de norm

PENTAX Image
TOTGESCHLAGEN TOTGESCHWIEGEN

Hierbij hanteer ik de betekenis van het  Griekse woord heteros: anders, verschillend, ongelijk, vreemd en afwijkend van het eigene. Je tegenpool, het mannetje zoekt het vrouwtje enzovoorts.

Het is nog niet zo lang geleden dat je zei: ik ben anders, ik ben homo. Je zei daarmee tevens dat je zou afwijken van de meerderheid. Een beetje is er wel veranderd, maar nog niet veel. Homo’s worden getolereerd, meer niet. Dat kan zo weer ingetrokken worden, het is een gunst er te mogen zijn, te mogen bestaan, uitgedeeld door een op heteros (Grieks) gebaseerde dominante cultuur. Zoals we pas nog konden zien in Duitsland, Weimar, waar in 1933 ineens de hele homocultuur werd verboden door de nazi’s. De mensen verdwenen in de kampen en werden er doodgeslagen. Pardoes. Weg ermee. Fascisme. Van de ene dag op de andere.
Ik ben er niet gerust op eigenlijk dat diverse afwijkende groepen het dit keer gaan overleven. Fascisme komt er weer aan en waarom zou het dit keer anders zijn? Omdat de PVV zogenaamd voor homo’s opkomt? Schei toch uit. Omdat het zo geaccepteerd zou zijn? Schei toch uit. Vandaag sprak ik er met mijn Grote Liefde over, hij geeft onder meer lessen op scholen in diversiteit. Kijk maar eens in de schoolboekjes was zijn advies. Altijd weer: Truus die een huis koopt met Kees. Nooit Kees koopt een huis met Kees. Als voorbeeld.wish you were here

Ja, zo simpel is het denk ik. Kijk naar reclames, de kijkbuis, boeken, op straat of in een café. Vrijwel nergens zie je anderen dan hetero’s rondlopen. Of het is een plek die bekend staat als “gay-friendly”. Ooit een bordje gezien met “hetero-friendly”?  Raar eigenlijk, hoe zou dat toch komen? Als je ontzettend normaal bent valt het je niet eens op denk ik, vrees ik zelfs. Ze, de anderen, zouden zomaar weg kunnen zijn. Of zou het nu anders gaan? Nieuwe tijden? Ik geloof er eerlijk gezegd helemaal niks van.

20 gedachten over “Hetero is de norm”

 1. Hmm, ik weet het niet hoor. Als ik de televisie aanzet zie ik Paul de Leeuw, Geer & Goor en Albert Verlinde.

 2. Wat deze namen bindt is dat het beroemdheden zijn. In het artiestenvak kan en mag veel… in het dagelijks leven bitter weinig.

 3. Maar om terug te komen op het artikel van Le Roi Danse. Ik denk dat ik dan wel heel snel in een kamp zal belanden: Alleenstaande vrouw, niet hetero en dan ook nog half-allochtoon oef….

 4. Ik heb nu al een driehoekje bij mijn naam staan zie ik. Dit keer een blauw. Maar ja, dat kan ook wel kloppen gezien mijn geaardheid waha (grapje)

 5. LRD, ik geef je gelijk, de situatie is toenemend gevaarlijk voor iedereen die “anders” is. Overigens ken ik een homo-bar, niet ver bij mij vandaan, waar middels een bordje hetero’s (niet-Grieks) uitdrukkelijk worden uitgenodigd ook naar binnen te gaan.

  Ik worstel zelf altijd een beetje met de vraag hoe om te gaan met homo’s, lesbiennes, bisexuelen, transgenders, kortom, alles wat in dit kader niet heteros (Grieks) is en daar zelf met nadruk op wijst. Ik wil iedereen als “normaal” (ongelukkig geformuleerd, maar weet even niks anders) mens accepteren, maar heb al gemerkt dat ik sommige mensen daarmee beledig, juist omdat ze zich als “anders” zien. Moeilijk.

 6. oh is die homo! nee joh, die is gewoon hetero!
  gewoon gewoon gewoon gewoon, doodgewoooooooon !

  of wat dacht je van: ‘hé vieze homo, hoe ist nou?’ (begroeting met een vriend)
  of: je bent toch geen homo? (om je aan te sporen iets te durven als man)
  homohomohomohomohomohomoooo, ‘maar we bedoelen er niets mee hoor.’ krijg je dan ook nog als je vraagt waarom het dan zo lekker in de mond ligt.’ Helaas voor homo-in-de-kast weet hij/zij niet dat er niets mee bedoeld wordt en sluit de kastdeur nog verder dicht.
  En natuuurlijk is het al veeeel beter dan in andere landen (in meer dan de helft van de wereld is homoseksualiteit nog strafbaar)

  maar wat is er nog zo werkelijk anders aan een homo? Ze hebben ook ouders, drinken dezelfde melk, worden ook dement en gaan ruiken, ze kopen dezelfde kleertjes van dezelfde foute kinderarbeid..
  bovendien vaak kapitaalkrachtig. En ze stemmen ook nog eens, net als hun heterovoorbeelden, zo rechts mogelijk. kortom, ook de homo is een doodgewoon!
  (uitzonderingen zoals Geer en Goor zijn er om je tegen af te zetten, ook voor de homo)

  ah wacht, ze zijn gezelliger dan de heteromannen, misschien ligt daar een oorzaak!

 7. @Cornelis

  Het zou inderdaad al een heel stuk schelen als mensen wat minder met hun seksualiteit te koop zouden lopen. Wat dat betreft zijn er beschaafdere beschavingen dan de onze, waar seks als een privé aangelegenheid gezien wordt en dus in het openbaar geen rol speelt. Daar kunnen we nog wat van leren!

 8. Ja Jan het is wat met die homo’s die maar te koop lopen. Doen hetero’s niet uiteraard.

 9. Jan, ik denk dat geaardheid wel wat verder gaat dan seksualiteit. Maar ik geef je gelijk wat betreft de openbaarheid van seksualiteit in Ons Vrije Westen.

 10. LRD, ja, ik vind dat moeilijk. Ik wil niemand voor z’n hoofd stoten die het niet verdiend.

 11. @Le roi danst

  Niet meteen zo gepikeerd joh. Ik spreek over iedereen, alle geaardheden, alle seksuele uitingen in het openbaar.

 12. jan

  Waarom begin je bij dit onderwerp over seksuele uitingen? Is dat waar je aan denkt bij dit stukje? En hoezo zou dat schelen mbt dit onderwerp?

 13. @ homootje:

  [ En natuuurlijk is het al veeeel beter dan in andere landen (in meer dan de helft van de wereld is homoseksualiteit nog strafbaar) ]

  Inderdaad, dit wordt ook altijd, en op meerdere gebieden uit de gure rechtse koker getoverd. Die papiertjes, wetten enzomeer, worden zonder pardon overboord gekieperd als het zo uitkomt.Honger? Ben je mal, moet je eens in Afrika gaan kijken, veel erger, dus zeur niet. De piramide van de tirannie.
  En vergeet vooral niet goed verzorgd te zijn, aardig met je schoonmoeder om te gaan en een geinig artistiekerig beroep te hebben anders voldoe je niet meer aan het stereotiep beeld.

 14. Wettelijk niet verboden is nog lang geen garantie voor acceptatie, zie bv. de felle protesten tegen het homo-huwelijk in o.a. Frankrijk. Von wegen Liberté, Égalité, Fraternité.

 15. Nou Okee geer en goor zijn wel ergg veel op de buis,maar wel als enigste homo erop..de meeste series reclames en films op de tv gaan over gewillige stoeipoezen in babydolls en een man erop.Elke reclame hier op de buis gaat over heterostellen,elke vooraankondiging van een film of serie wordt een stoeipoes of dame in lingerie met rode lippenstift herhaald..waar zijn dan de homos vraag ik me af,in series films reclames zie ik ze nooit alsof dat niet mag lijkt het..wie maakt de reclame welke bureaus zijn hierover verantwoordelijk die de hetero seks zo promoten alsof homos niet bestaan,na geer en goor

 16. reclame over heren deodorant wordt altijd vergezeld met een dame in nachtjapon erachter,of heren shampoo en een stoeipoes die nog in bed ligt,of man die kookt en dan een poes die zegt o schat wat lekker..allemaal om het maar hetero te laten schijnen alsof de man geen homo mag zijn op de reclames

Reacties zijn gesloten.