Het wordt bloedlink in Turkije

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. In de jaren zeventig en tachtig steunden de VS jihadisten in Afghanistan tegen de Sovjet Unie. De gevolgen zijn bekend: die jihadisten keerden zich uiteindelijk tegen de Amerikanen. Turkije loopt nu grote kans om iets soortgelijks te ervaren.

Na jaren waarin de Turkse snelweg voor jihadisten richting Syrië slechts met cosmetische ingrepen werd tegengegaan klonken er de laatste weken geluiden dat de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) haar opstelling ten aanzien van de Islamitische Staat (IS) rigoureus aan ging passen. Daarmee ontstond de vraag wat er nodig was voor een onmiddellijke actie van Turkije tegen de IS-jihadisten.

Dat was niet de vernietigende aanslag in de nabij de Syrische grens gelegen stad Suruç eerder deze week, waarbij meer dan dertig doden en honderd gewonden vielen. In plaats daarvan kwam die onmiddellijke reactie er pas toen gisteren bij een grensincident een Turkse militair om het leven kwam. Zo te zien is het leven van één soldaat meer waard dan dat van linkse activisten die zich in wilden zetten voor het herstel van de verwoeste Syrische stad Kobani op een steenworp afstand van Suruç.

Over de gevolgen van het grensincident gisteren doen de internationale media uitgebreid bericht. Niet alleen over de beschietingen vanaf de grond en uit de lucht, maar ook over de politieacties in wijken van Turkse steden waar de bevolking al lang weet dat IS er actief is, maar waar de autoriteiten het desalniettemin al die tijd overbodig vonden om iets te ondernemen. Was dat wel op tijd gebeurd dan was het IS-gezwel niet zo ver doorgerot in Turkije.

En dat allemaal omdat premier Davutoğlu blind was voor de dreiging van het jihadisme en dacht dat te kunnen gebruiken om zijn droom over een persoonlijk gebed in de grote moskee van Damascus werkelijkheid te laten worden. Dezelfde Davutoğlu die IS regelmatig met het regime van al-Assad associeerde. Dat zal hij voortaan wel uit zijn hoofd laten.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Bron: dewereldmorgen.be