Het weren van vluchtelingen, prioriteit nr.1 voor CVVD66A

De NOS, toch al moeilijk nog enigszins serieus te nemen wat nieuwsvoorziening betreft, vindt een tweet een belangrijke manier om nieuws over de kabinetsformatie te presenteren

Afgezien van het turen vergt het lezen van deze alinea’s wat mij betreft (en dan vermoed ik dat dit ook voor u geldt) kennis van het woord non-refoulement. Mijn Franse woordenboek meldt mij dat refoulement betekent: terugdrijving, terugwijzing. Het gaat er om dat vluchtelingen niet zomaar teruggestuurd mogen worden naar een land dat ze ontvlucht zijn: non-refoulement.

Het is zonder meer een schandaal dat dit onder de dekmantel van “migratie” een belangrijk punt van bespreking is bij de mogelijke vorming van een kabinet in Nederland. In feite betekent dit dat de Wildersclub de agenda bepaalt, wat in ieder geval met betrekking tot VVD (de club waar Wilders tenslotte zijn zetel aan te danken had) en CDA al duidelijk was. Dat D66 eigenlijk nergens in het bijzonder voor staat is ook niet verrassend. Goed dat dit voor GroenLinks in ieder geval niet geldt.

Dat het ultrarechtse tij aan het keren is (ik zie dat dit ook een betekenis is van refoulement, tijwisseling) gaat aan Den Haag voorbij. Misschien voelt men het bij GroenLinks nou net nog wel aan. En hopelijk tonen ook de ChristenUnie en (je weet maar nooit) ook de PvdA nog enige ruggegraat.