Het VU-ziekenhuis is vies, het stinkt er gewoon.

Er waren daar voor een reality-serie van RTL op de spoedeisende hulp stiekem 35 camera’s opgehangen, van die Big Brother oogjes, zodat het niet teveel zou opvallen.
Ruim tweeduizend mensen werden behandeld, slechts één vader van een meisje stoorde zich terecht aan deze privacy-schending toen zijn dochter bewusteloos naar deze hulpafdeling moest.

Eyeworks had camera’s opgehangen, waardoor patiënten niet altijd doorhadden dat ze gefilmd werden.
Als het programma vooral vermakelijk moet zijn, wordt de verhaallijn het belangrijkste en niet het belang van de patiënt .”

Medisch-ethisch laakbaar en alle fatsoensnormen werden overschreden. De onderhandelingen over de opnames van de serie gingen uiteraard via de Raad van Bestuur, en zoals gewoonlijk staan deze bestuurders vér van de belangen af van de mensen waar het om gaat: de patiënten.

Is de medisch-ethische commissie van het ziekenhuis vooraf niet ingeschakeld ? Is er geld in het spel? Is het gunstig voor de winstcijfers van die boel daar? Waarom reageert de politiek niet?
De voorzitter van de Raad van Bestuur begrijpt alle ophef niet, en de serie wordt gewoon uitgezonden.

Een lid van de Raad van Bestuur verdient daar slechts 300.000 euro, een hongerloontje, dus een bijverdienste is hard nodig, dat snap je wel.

Er hebben in de opnametijd honderden artsen en verpleegkundigen gewerkt die allemaal (!!) hun medisch beroepsgeheim hebben geschonden, iedereen wist natuurlijk dat er gefilmd werd. Dat die bestuurlijke Grootgraaiers- en snaaiers alleen aandacht hebben voor de poen is natuurlijk bekend, maar dat hulpverleners massaal hun beroepsgeheim schenden is raar, heel raar, en ik vraag me af of ze inmiddels echt zo afgestompt zijn, wellicht omgekocht of zelfs bedreigd met ontslag als ze niet zouden meewerken? Waarom trok er niet één aan de bel?
De eed die je aflegt als arts en als hulpverlener is dus simpelweg niets meer waard, en als patiënt ben je ook in de spreekkamer niet veilig meer.

Hoe diep kan een land zinken, en van de staatsecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten of de minister Edith Schippers hebben we ook nog niks gehoord. Linksige oppositie: Pak deze onbeschofte toestanden aan in plaats van dat miezemauzen over wie op welk stoeltje komt te zitten!

5 gedachten over “Het VU-ziekenhuis is vies, het stinkt er gewoon.”

 1. idd hoe diep een land zinken kan
  zwaar aangezet wordt nu vrijwel overal in medialand voor het voetlicht gebracht dat men toch niet zo dient te zeuren over zulke zaken
  het is immers vooral bedoeld als ‘zeer informatief’

  het is geboefte natuurlijk die oerlemanskliek, kijkcijfersslaven die de minder ontwikkelde, verveeld languit op de bank hangende medemens voederen
  men weet uiteindeijk precies hoe het lopen zal

  eerst (onder valse voorwendselen?0 wat leden van de raad van bestuur bewerken om binnen te komen
  dan smiechterig spionagecamera’s ophangen
  onder de dekmantel van het zorgvuldig maken van een documentaire met (meer dan 30!, gotspe!) camera’s erop los filmen
  vervolgens van al die alloze uren materiaal een smeuïg programma bakken
  en de slappe criticasters afschilderen als zeurpieten

  maar wat wil je ook als je alle medewerking krijgt van ziekenhuizen die tegenwoordig erg graag willen (en kunnen!) verdienen over de ruggen van patiënten? http://goo.gl/7rcRj
  de rechtse afbraak begint z’n sporen na te laten…

  de NCPF is verbolgen en schrijft brief aan VUmc: http://goo.gl/7LjgO

 2. Verlekkerd naar Traumacentrum Nederlands en Amerikaans kijken en dan zo’n ophef wanneer een dergelijke serie, die veel diskreter is, in Nederland wordt gemaakt.
  Wij hebbeb dus boter op ons hoofd.

 3. [“Een lid van de Raad van Bestuur verdient daar slechts 300.000 euro, een hongerloontje, dus een bijverdienste is hard nodig, dat snap je wel. “]

  Ergens staat ook dat een wethouder, naarmate de gemeente groter is, meer verdiend. Dat kan ik niet plaatsen, want volgens mij is het werk in een grote of een kleine stad evenveel.
  Bij raadsleden vind ik het wel logisch omdat die mensen immers meer potentiële “klanten” hebben naarmate een gemeente groter is.

  (Zelf weiger ik overigens beneden een miljoen ook maar iets uit te vreten, wat mensen zich wel kunnen voorstellen, maar desondanks zijn ze geweldig teleurgesteld. Maar ik blijf bij mijn standpunt.)

Reacties zijn gesloten.