Het vaasje van Mark

Ha die Mark Rutte,

Wat een ontzettend kek briefje heb jij aan het volk geschreven. Heerlijk zoals je lekker geen stelling neemt en neonazi’s die zwarte mensen het liefst zien vertrekken, goed- danwel kwaadschiks, gelijk stelt met anti-Zwarte Pietactivisten die gewoon een stukje menselijk respect eisen. Jij kan dat als geen ander.

Wat ons – het volk – vooral opviel was je mooie metafoor: Nederland als een vaasje. Teer, kwetsbaar, mooi, nuttig ook (je bent tenslotte VVD’er), je kunt er van alles in zien.

Ikzelf zie Nederland inmiddels als een bruin poepgat: er komt een meur uit die niet meer te harden is. De meningen, columns, bedreigingen en oproepen tot geweld die eruit opstijgen is als een miasma rechtstreeks uit de hel. Als historicus moet je de miasmatheorie wel kennen: vroeger dacht men dat je ziek werd van kwalijke geuren. De wetenschap heeft allang aangetoond dat dat niet zo is, maar eigenlijk weet ik dat niet meer zo zeker.

Zie je, die kwalijke reuk, die constante bruine walm die ons lieve landje omgeeft, is wel degelijk ziekmakend. Het vergiftigt onze ziel, onze geest. Het doet ons geloven dat we allemaal tegen elkaar zijn, in plaats van allemaal met elkaar in hetzelfde schuitje.

Daar heb jij, met inmiddels je derde kabinet-Rutte natuurlijk flink aan meegewerkt. Het onderwijs en de zorg hebben te kampen met flinke problemen, de sociale voorzieningen zijn steeds meer uitgekleed, aan schone en hernieuwbare energie is amper wat gedaan waardoor Nederland ernstig achterop loopt in strijd tegen klimaatverandering, de sociale huurwoningen zijn massaal onder onze bips vandaan verkocht, extreemrechts laat open en bloot zijn fascistische kop zien… we hebben nogal wat te lijden van het beleid dat jij en je makkers de laatste jaren het volk hebben voorgeschoteld.

Uiteraard krijgen de moslims, mensen met een migratie-achtergrond en asielzoekers daar de schuld van. Wat dat betreft zijn we weer rechtstreeks terug in de jaren ’30, toen er ook een bepaalde bevolkingsgroep met een ander geloof de klos was, u weet wel dat verhaal waarvan we hadden gezworen ‘dat nooit weer’.

Jij Mark doet daar vrolijk aan mee. Beetje hitsen, beetje stangen, beetje de vinger wijzen naar groepen die het al niet makkelijk hebben in dit verstikkende klimaat. Dat leidt ook fijn af van je eigen kapotte morele kompas. Terwijl het notabene de VVD is die grossiert in fraudeschandalen links en rechts. Met die jolig ogende Dijkhoff die als een hofnar het volk moet afleiden van waar het werkelijk om gaat: dat het kapitalistisch piramidespel waar jij en je mede (neo)liberalen vol op hebben ingezet, nu dreigt in te storten. Zoals David Bowie zong:

News guy wept and told us

Earth was really dying

Cried so much his face was wet

Then I knew he was not lying

We hebben niet zo heel lang meer Rutte. Terwijl jij je vrinden van het grootkapitaal van nog wat laatste grijpstuivers voorziet, is het tijdperk mens bijna voorbij. Jij zegt dat Nederland een vaasje is, maar Nederland is helemaal geen ding. Het is een verzameling mensen op een stukje land, dat we ergens volkomen arbitrair hebben begrensd en ‘Nederland’ hebben genoemd. Als het al een vaasje was, dan toch eentje dat je zelf te barsten hebt gegooid.

Jouw probleem Mark, is dat je Nederland als een voorwerp ziet. Daarmee ontmenselijk je en dat is een trend die als een verrotte walm het klimaat in Nederland al decennia lang op alle manieren verstikt. Je briefje mag je lekker houden en het vaasje steek je maar waar de zon niet schijnt. Nederland verdient beter dan deze laffe lulligheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.